Αγωγή κατά μεγάλης Αμερικανικής εταιρίας, για απόλυση εργαζομένου λόγω οροθετικότητας


Ένας άνδρας από το Michigan των Η.Π.Α ισχυρίζεται ότι αντιμετώπισε διακρίσεις και τελικά απολύθηκε, όταν αποκάλυψε στον επόπτη του ότι είναι οροθετικός.

Ο 26χρονος James White, μηνύει την αλυσίδα κέντρων στοματικής υγιεινής “Great Expressions”, μια αλυσίδα με 150 υποκαταστήματα σε 7 πολιτείες των Η.Π.Α, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Detroit News”. Ξεκίνησε να εργάζεται στα γραφεία τους στην περιοχή Minn της κομητείας του Oakland τον Αύγουστο του 2008. Πέντε μήνες αργότερα, διαγνώστηκε οροθετικός και το είπε στον επόπτη του. Όταν ειδοποιήθηκε ο περιφερειακός διευθυντής ότι έχει HIV, ζήτησε από τους άλλους εργαζόμενους και εργαζόμενες να απολυμαίνουν οτιδήποτε άγγιζε, σύμφωνα με την καταγγελία του Κυρίου White στην Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης. Επίσης του ζητήθηκε να μην επιστρέψει στην εργασία του εάν δεν προσκομίσει γραπτό σημείωμα του γιατρού του ότι δεν είναι μεταδοτικός.

Άλλαζαν συχνά το πρόγραμμά του, κάνοντάς τον έτσι να φαίνεται ως αδικαιολόγητα αργοπορημένος. Όταν απουσίαζε για λόγους υγείας και προσκόμιζε δικαιολογητικά από γιατρούς και πάλι η απουσία του σημειωνόταν ως αδικαιολόγητη. Μέχρι τον Ιούλιο του 2009, είχε απολυθεί μέσω τηλεφώνου, μετά από μια εκτεταμένη νοσηλεία του.

Μετά από τριετή έρευνα, η Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης του Detroit αποφάνθηκε ότι ο White είχε υποστεί διακρίσεις και ότι η εταιρία είχε παραβιάσει τον νόμο για την προστασία των Αμερικανών Ατόμων με Αναπηρία.

Το περιοδικό POZ αναφέρει ότι ο White διεκδικεί τουλάχιστον $140,000 ως αντισταθμική αποζημίωση και $45,000 για σωφρονιστική αποζημίωση.

Ο Richard Beckman, γενικός διευθυντής των κέντρων στοματικής υγιεινής “Great Expressions”, δήλωσε στην εφημερίδα “Detroit News” ότι κανείς από την εταιρία του δεν έκανε διακρίσεις κατά του White λόγω της οροθετικότητάς του, προσθέτοντας ότι είναι “πολύ συμπονετικοί απέναντι σε οποιοδήποτε άτομο με HIV”.

Εκπρόσωποι της εταιρίας έχουν επίσης καταθέσει αγωγή δηλώνοντας και επισήμως ότι δεν έκαναν διακρίσεις σε βάρος του White. Σύμφωνα με αυτούς, ο White έλαβε πέντε γραπτές ειδοποιήσεις για την αργοπορία και τις απουσίες του και ότι άργησε να πάει στην δουλειά 50 φορές και απουσίασε για 16 ημέρες.

Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου της Oklahoma, ο James Harris, όταν πληροφορήθηκε το γεγονός ανέβασε στην ιστοσελίδα change.org μια επιστολή συμπαράστασης για την απόλυση του White. Έλαβε όμως επιστολή από την εταιρία με την οποία τον απειλούσαν με μηνύσεις εάν δεν κατεβάσει την επιστολή, την οποία είχαν ήδη υπογράψει 41,000 άτομα. Κατέβασε την επιστολή την περασμένη εβδομάδα, αλλά έχει ήδη αναρτηθεί μια νέα επιστολή συμπαράστασης για τον White.  

πηγή : www.hivplusmag.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: