Αρνήθηκαν την εγγραφή οροθετικού μαθητή σε σχολείο στις Η.Π.Α

Ένα σχολείο στην Pennsylvania των Η.Π.Α αρνήθηκε να κάνει δεκτή την εγγραφή ενός 13χρονου αγοριού επειδή είναι οροθετικός.

Το αγόρι, το όνομα του οποίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί, κατέθεσε αγωγή κατά του γυμνασίου Milton Hershey στην Pennsylvania για παραβίαση “πολλών νόμων κατά των διακρίσεων οι οποίοι προστατεύουν τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν με HIV ώστε να είναι ασφαλής από αδικαιολόγητες διακρίσεις”, όπως αναφέρει το CNN.

Το οικοτροφείο του σχολείου δήλωσε ότι δεν έκανε δεκτή την αίτηση του νεαρού για φιλοξενεία λόγω των κανονισμών και του ρίσκου της σεξουαλικής επαφής που θα μπορούσε να κάνει τον μαθητή “επικίνδυνο”, όπως αναφέρει το ABC News. Η οργάνωση AIDS Law Project κατέθεση την αγωγή για λογαριασμό του νεαρού.


“Ο νεαρός μαθητής είναι ένα έξυπνο παιδί, με κίνητρα, που δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία άλλων μαθητών και μαθητριών, αλλά του αρνούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση λόγω της άγνοιας και του φόβου για το HIV και το AIDS”, δήλωσε η Ronda Goldfein, δικηγόρος του νεαρού, στο ABC News.

Το σχολείο αυτό ιδρύθηκε το 1909 από τον Milton S. Hershey, ιδιοκτήτη εταιρίας που κατασκευάζει σοκολάτες και την γυναίκα του, έχει 1,850 μαθητές/μαθήτριες σε τάξεις από προ-νήπιο μέχρι λύκειο και είναι δωρεάν. Σύμφωνα με την αγωγή, ο νεαρός περιγράφεται ως άριστος μαθητής και αθλητής, ο οποίος λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή που αποτελείται από 5 χάπια την ημέρα και μια βιταμίνη, που δεν επηρεάζουν το σχολικό του πρόγραμμα, όπως αναφέρει το CNN.


“Για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας σε αυτό το μοναδικό περιβάλλον, δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε παιδιά με χρόνιες παθήσεις που αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους” δήλωσε η Connie McNamara, εκπρόσωπος του σχολείου, στο Reuters.


“Ο λόγος είναι απλός. Εξυπηρετουμε παιδιά και δεν μπορούμε να υποθέσουμε οτι τα παιδιά θα παίρνουν πάντα υπεύθυνες αποφάσεις οι οποίες θα προστατεύουν τους άλλους” είπε η McNamara στο Reuters. Είπαν οτι το σχολείο θα περιμένει την δικαστικη απόφαση.

Στα μέσα της δεκαετίας του '80, είχε γίνει γνωστή μια παρόμοια υπόθεση, όταν ο Ryan White αποβλήθηκε από το σχολείο του στην Indiana των H.Π.Α επειδή ήταν οροθετικός, όπως αναφέρει το MSNBC. Ο White είχε κινηθεί νομικά και είχε κερδίσει την υπόθεση.

Όπως και ο Ryan White, ο συγκεκριμένος νεαρός είναι αποφασισμένος, έξυπνος, δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία άλλων μαθητών/μαθητριών αλλά λόγω της άγνοιας και του φόβου γύρω από το HIV/AIDS, του αρνούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση, δήλωσε η Goldfein στο CNN.

Η αγωγή κατατέθηκε την περασμένη Τετάρτη, μια ημέρα πριν την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS, σκόπιμα, έτσι ώστε να συμπέσουν.

Μπείτε εδώ και υπογράψτε την επιστολή διαμαρτυρίας προς το σχολείο, από το change.org


Δεν υπάρχουν σχόλια: