Έρευνα : Δείκτης Στίγματος για τα άτομα που ζουν με HIV




Έρευνα : Δείκτης Στίγματος - Stigma Index
 
 
Ο Δείκτης Στίγματος είναι μια διεθνής έρευνα που πραγματοποιείται σε πάνω από 55 χώρες και σκοπός της είναι να καταγράψει το στίγμα που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV, ενώ παράλληλα να αποτελέσει εργαλείο ενδυνάμωσης και διεκδίκησης δικαιωμάτων και καλύτερων πολιτικών, με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία και τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που ζουν με HIV.

Τα ευρήματα από τον Δείκτη Στίγματος θα χρησιμοποιηθούν για να προωθήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν με HIV και για να προάγουμε την αλλαγή στην πολιτική σε θέματα καίρια όπως η ποινικοποίηση του HIV και η προνοιακή κάλυψη. Ο Δείκτης Στίγματος μπορεί  να αποτελέσει αδιαμφισβήτητο εργαλείο στις επαφές μας με τους φορείς στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η έρευνα γίνεται με την μορφή προσωπικής συνέντευξης, είναι ανώνυμη και εμπιστευτική και γίνεται από και προς άτομα που ζουν με HIV.

Η διαδικασία εστιάζει στα άτομα που ζουν με HIV, καθιστώντας τον Δείκτη Στίγματος ένα εργαλείο για και από τα άτομα που ζουν με HIV. Το ερωτηματολόγιο γίνεται μαζί και όχι στα άτομα που ζουν με HIV.

Αμεσότητα, Συμμετοχή, Ενδυνάμωση, Διεκδίκηση

Η συμμετοχή στον Δείκτη Στίγματος είναι πολύτιμη, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιείται μια έρευνα για το στίγμα σε ανθρώπους που ζουν με HIV, κάτι για το οποίο δεν είχαμε μέχρι τώρα καταγεγραμμένα επιστημονικά στοιχεία.


Για την Ελλάδα, την έρευνα έχει αναλάβει να υλοποιήσει ο Σύλλογος Οροθετικών "Θετική Φωνή" σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα παγκοσμίως εδώ : http://www.stigmaindex.org/





Αν ζεις με HIV, έχεις βιώσει διακρίσεις και θέλεις να μοιραστείς την εμπειρία σου ανώνυμα και εμπιστευτικά, μιλώντας σε κάποιον σαν εσένα, πάρε μέρος στην έρευνα δηλώνοντας συμμετοχή στο  210 86 27 572
ή στο stigmaindex@positivevoice.gr

Κάθε συμμετοχή είναι σημαντική!










Λίγα λόγια για το Στίγμα :

Τι είναι Στίγμα

Ετυμολογικά, το στίγμα έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και αναφερόταν σε σημάδια που γίνονταν ηθελημένα σε εμφανή σημεία στα σώματα ανθρώπων προκειμένου να δηλώσουν ότι βρίσκονται σε κατώτερη θέση ή είναι επικίνδυνοι/ες. Συγχρόνως, το στίγμα προσδίδει και ποιοτικά χαρακτηριστικά στο άτομο επηρεάζοντας τον τρόπο που τον/την βλέπουν και αντιμετωπίζουν, ενώ παράλληλα επηρεάζει και τον τρόπο με τον οποίο το ίδιο το άτομο βλέπει τον εαυτό του.

Σήμερα, το στίγμα υπάρχει σε διάφορες μορφές και μπορεί να αναφέρεται σε σωματικά χαρακτηριστικά και γνωρίσματα όπως η αναπηρία ή σε άλλα όπως η ψυχική ασθένεια, η σεξουαλικότητα, ο εθισμός κ.α.

Τα άτομα που είναι στιγματισμένα, αντιμετωπίζονται αρνητικά από την κοινωνία και αποδοκιμάζονται ηθικά ενώ τους αποδίδεται άμεσα ευθύνη για την κατάσταση τους, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν άλλοι παράγοντες.

Στίγμα και HIV

Το HIV/AIDS από τα πρώτα χρόνια της εμφάνισης του αποτέλεσε αφορμή για κοινωνικό στιγματισμό και αποκλεισμό, κάτι που δυστυχώς, εξακολουθεί να συμβαίνει μέχρι και σήμερα.

Ο φόβος απέναντι στην αρρώστια, στον θάνατο, στο άγνωστο καθώς και η άγνοια, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις σχετικά με την σεξουαλικότητα, ο συντηριτισμός και η ανάγκη της αποστασιοποίησης από κάτι που θεωρείται επικίνδυνο και μπορεί να απειλήσει την ζωή, οδήγησαν πολύ γρήγορα στον στιγματισμό και την κοινωνική διάκριση των οροθετικών ατόμων.

Καθώς εμφανίστηκε με μεγαλύτερη συχνότητα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού δημιούργησε εύκολα θύματα και αποδιοπομπαίους τράγους, αποδίδοντας την ευθύνη μιας νόσου σε κοινωνικές ομάδες όπως οι γκέι και οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, που βαφτίστηκαν "ομάδες υψηλού κινδύνου" και μετατράπηκαν σε ομάδες υψηλής ενοχής.

Οι οροθετικοί και οι οροθετικές αντιμετωπίζονται ακόμη και σήμερα ως διαφορετικοί, άρρωστοι, επικίνδυνοι και φταίχτες για την κατάστασή τους.

Σε κοινωνικό επίπεδο, ο στιγματισμός μπορεί να οδηγήσει σε διακρίσεις σε βάρος των ανθρώπων που ζουν με HIV, στην στέρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και στον κοινωνικό τους αποκλεισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: