Επικίνδυνη επαφή; - Προφύλαξη Μετά την Έκθεση στον HIV



Μια από τις, δυστυχώς, λιγότερο γνωστές μεθόδους πρόληψης του HIV, είναι και η λεγόμενη PEP (Post-Exposure Prophylaxis) ή "Προφύλαξη μετά την έκθεση".

Τι είναι η Προφύλαξη μετά την έκθεση; (PEP : Post-Exposure Prophylaxis)

Εάν είχες κάποια επικίνδυνη επαφή (σεξ χωρίς προφύλαξη, έσπασε το προφυλακτικό, κοινή χρήση σύριγγας), μπορείς μέσα σε 72 ώρες από την έκθεση, λαμβάνοντας αντιρετροϊκή αγωγή να αποφύγεις την μόλυνση. 

Λαμβάνοντας αντιρετροϊκή αγωγή σε διάστημα 72 ωρών από την έκθεση, αποτρέπεται η "ορομετάβαση", η εγκατάσταση δηλαδή του ιού στο νέο σώμα, ελαχιστοποιώντας έτσι την πιθανότητα της μόλυνσης. Η αγωγή αυτή δεν είναι 100% αποτελεσματική. Όσο πιο σύντομα λάβει κανείς την αγωγή, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας. 

Μετά τις 72 ώρες, η Προφύλαξη Μετά την Έκθεση δεν θα έχει αποτελεσματικότητα. 

Πρόσβαση :

Εάν λοιπόν υποψιάζεσαι ότι μπορεί να έχεις εκτεθεί στον HIV, μπορείς να απευθυνθείς στα Παθολογικά Εξωτερικά Ιατρεία οποιουδήποτε κρατικού νοσοκομείου και να ζητήσεις την PEP. Θα σου ζητηθεί να περιγράψεις την επαφή, έτσι ώστε να κρίνει ο/η γιατρός την επικινδυνότητα της επαφής, άρα και την ανάγκη για PEP, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. 

Ωστόσο, επειδή πολλοί γιατροί είτε δεν γνωρίζουν για την PEP, είτε δεν είναι συνεργάσιμοι, μπορείς να απευθυνθείς σε μια Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) , εάν υπάρχει στην περιοχή σου.

Η PEP χορηγείται δωρεάν.


Για την Αθήνα, στο νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός" υπάρχει 24ωρη διαθέσιμη αγωγή στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.  

Η Προφύλαξη Μετά την Έκθεση δεν είναι λόγος να μην χρησιμοποιούμε προφυλάξεις. Πρόκειται για αντιρετροϊκή αγωγή η οποία πιθανών να έχει παρενέργειες και λαμβάνεται για 4 εβδομάδες. Οι γιατροί αποφασίζουν εάν θα δοθεί η όχι η PEP και είναι απίθανο να την χορηγήσουν πάνω από μια φορά στο ίδιο άτομο, άρα πρόκειται για μία λύση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και όχι λόγος για να είμαστε απρόσεκτοι και απρόσεκτες. 

Εθνική Γραμμή AIDS : 210-7222222

Δεν υπάρχουν σχόλια: