Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας σε νέες μολύνσεις HIV μεταξύ χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών

Ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με την χρήση ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη προκαλεί η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα ναρκωτικά, που ανακοινώθηκε στη Λισαβόνα. 


Η Ελλάδα (καθώς και η Ρουμανία) εξακολουθεί να έχει την πρωτιά σε νέες μολύνσεις HIV ανάμεσα σε χρήστες/χρήστριες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, ενώ η έκθεση αναφέρει και την αυξημένη μετάδοση της Ηπατίτιδας C, οι επιπτώσεις της οποίας μπορεί να φανούν και μετά από αρκετά χρόνια.


Ενθαρρυντικές είναι οι διαπιστώσεις της έκθεσης σχετικά με την πρόληψη των θανάτων μετά από χρήση, με τη χορήγηση αντίδοτου και τη σωστή ενημέρωση για τις πρώτες βοήθειες που μπορεί να δώθούν σε έναν χρήστη ή μια χρήστρια που βρίσκεται σε κίνδυνο. Αισιόδοξο είναι και το γεγονός, ότι όλο και περισσότεροι χρήστες και χρήστριες στην Ευρώπη ζητούν βοήθεια για απεξάρτηση.

Ωστόσο αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που λόγω της οικονομικής κρίσης πολλές χώρες σχεδιάζουν και κάνουν περικοπές, που, όπως εκτιμούν οι υπεύθυνοι οργανισμού της ΕΕ για τα ναρκωτικά, θα κληθούν να πληρώσουν πολύ περισσότερο στο άμεσο μέλλον, σε κοινωνικό επίπεδο αλλά και μέσα από τα συστήματα υγείας τους.

Η θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας

Οι νέες μολύνσεις με τον ιό HIV ανάμεσα σε χρήστες/χρήστριες ενδοβλέβιων ναρκωτικών, αυξήθηκαν στην Ελλάδα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, κατάσταση την οποία πλησιάζει μόνο η Ρουμανία, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ενώ εκτιμάται ότι και οι μολύνσεις από Ηπατίτιδα C είναι ιδιαίτερα αυξημένες και αποτελεί επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της Ευρώπης.

Η ηπατίτιδα C, η οποία μεταδίδεται μέσω της κοινής χρήσης συρίγγων έχει μολύνει ποσοστό 18% έως 80% των χρηστών, οι οποίοι δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια. Γνωστή και ως «σιωπηλή επιδημία» η ηπατίτιδα C μπορεί να μη διαγνωσθεί για μεγάλο διάστημα, ενώ πολλοί από τους πάσχοντες εμφανίζουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα για 20 χρόνια ή περισσότερο.

«Η έξαρση του ιού HIV στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών, που εμφανίστηκε στο τέλος του 2010, συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό όλο το 2011 και το 2012» επισημαίνει η επιστημονική υπεύθυνη του Ελληνικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΚΤΕΠΝ), Μ. Τερζίδου.

Παράλληλα, «η οικονομική κρίση επιδρά στον τρόπο χρήσης, καθώς διάφορες ουσίες εναλλάσσονται στην καθημερινότητα του χρήστη, ανάλογα με την τιμή τους και τα διαθέσιμα χρήματα. Επιπλέον, με λιγότερα χρήματα αγοράζεται μικρότερη ποσότητα ηρωίνης και επιστρατεύεται η ενέσιμη χρήση ως πιο δραστική» καταλήγει η κ. Τερζίδου.

Θετικό είναι το γεγονός ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της ενδοφλέβιας χρήσης στη δημόσια υγεία κινητοποίησαν τους αρμόδιους, και παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τις περικοπές, οι χαράσσοντες πολιτική έλαβαν άμεσα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών από την ενδοφλέβια χρήση και λειτούργησαν νέες μονάδες χορήγησης υποκαταστάτων.

Η γνώση μειώνει τους θανάτους

Η κατάχρηση ναρκωτικών είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου των νέων στην Ευρώπη, τόσο άμεσα λόγω υπερβολικής δόσης, όσο και έμμεσα, δηλαδή λόγω νοσημάτων και ατυχημάτων, βίας και αυτοκτονιών, συνδεόμενων με τα ναρκωτικά.

Το 2011 αναφέρθηκαν περίπου 6.500 θάνατοι από υπερβολική δόση, οι οποίοι συνδέονται κατά κύριο λόγο με τη χρήση οπιοειδών. Παρότι ο αριθμός εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με το 2010 (7.000 θάνατοι) και το 2009 (7.700 θάνατοι), η μείωση των θανάτων που συνδέονται με τα ναρκωτικά εξακολουθεί να συνιστά «μείζονα πρόκληση για την πολιτική δημόσιας υγείας στην Ευρώπη» αναφέρεται στην έκθεση.

Το Παρατηρητήριο περιγράφει, μεταξύ άλλων, τρόπους βελτίωσης των αντιδράσεων των παριστάμενων σε περιστατικά υπερβολικής δόσης, εκπαιδεύοντας τις οικογένειες και τα άτομα στο περιβάλλον των χρηστών να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά αυτά, ώστε η έκβασή τους να μην είναι μοιραία.

Ένας τέτοιος τρόπος είναι η αντιστροφή της επίδρασης των οπιοειδών με τη χρήση ενός αποτελεσματικού και οικονομικού αντίδοτου (ναλοξόνη). Πιλοτικά προγράμματα ή προγράμματα διάθεσης ναλοξόνης σε χρήστες οπιοειδών, συγγενείς και φροντιστές αναφέρονται από πέντε χώρες, τη Δανία τη Γερμανία την Ιταλία τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ολοένα και περισσότεροι χρήστες ζητούν βοήθεια

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα ναρκωτικά εκτιμά ότι τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι παρακολούθησαν προγράμματα απεξάρτησης πριν από δύο χρόνια. Οι χρήστες οπιοειδών αντιπροσωπεύουν την πολυπληθέστερη ομάδα χρηστών υπό θεραπεία, ακολουθούμενοι από τους χρήστες κάνναβης και κοκαΐνης. Η θεραπεία υποκατάστασης παραμένει θεραπεία «πρώτης επιλογής» για την αντιμετώπιση του εθισμού στα οπιοειδή. Άλλες βασικές μορφές παρεχόμενων θεραπειών απεξάρτησης είναι οι ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις και η σωματική αποτοξίνωση.

«Όσο η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με αρνητικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, αυξανόμενη ανεργία και περικοπές των δημοσίων δαπανών, τα κονδύλια για την υγεία, τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια κινδυνεύουν με περικοπές», δηλώνει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα ναρκωτικά, Joao Goulao. «Ήδη αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν περικοπές στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Πρέπει να ενισχύσουμε το μήνυμα ότι η θεραπεία απεξάρτησης παραμένει η πιο οικονομική πολιτική επιλογή, ακόμη και σε καιρούς δύσκολους για την οικονομία».


VALENTINE ROAD: μια πικρή βόλτα στα όρια της ομοφοβίας την Πέμπτη 30/5 στο Exile Room

 
 
Πέμπτη 30/05 στις 21:00 @ Exile Room
VALENTINE ROAD (2013) της Marta Cunningham, 89’
 
Στις 12 Οκτωβρίου του 2008, σε μια μικρή, παραθαλάσσια πόλη της Καλιφόρνια, ο 14χρονος Μπράντον πυροβόλησε δύο φορές στο κεφάλι τον 15χρονο συμμαθητή του, Λάρι, ένα μικροκαμωμένο αγόρι που του άρεσε να ντύνεται με γυναικεία ρούχα και να φοράει μακιγιάζ. Το σοκαριστικό αυτό περιστατικό, που εκτυλίχθηκε μέσα σε μία σχολική αίθουσα, έφερε στα όριά της τη μικρή κοινότητα και σε κατάσταση υστερίας τα αμερικανικά ΜΜΕ, που μάταια πάσχιζαν να βρουν ερμηνείες: επρόκειτο για μια καθαρή πράξη μίσους από έναν εκκολαπτόμενο νεο-ναζιστή, το αποτέλεσμα μιας αβάσταχτης προσβολής, ένα αθώο φλερτ που εξελίχθηκε σε τραγωδία ή για κάτι απείρως πιο σύνθετο; Ξεπερνώντας μακράν μια απλή ειδησεογραφική ή σκανδαλοθηρική κάλυψη αυτής της συγκλονιστικής υπόθεσης, η Marta Cunningham αποκαλύπτει ένα πλέγμα ρατσιστικών αντιλήψεων και εγκληματικών προκαταλήψεων: ανατρέχοντας στο παρελθόν των δύο αγοριών και στις λεπτομέρειες του δράματος, η σκηνοθέτιδα σκιαγραφεί δύο παράλληλες ιστορίες αναζήτησης ταυτότητας και θέτει με ψυχραιμία μια σειρά από ζητήματα, ικανά να φέρουν σε αδιέξοδο τόσο το εκπαιδευτικό όσο και το σύστημα δικαιοσύνης της χώρας.
 
Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τους Νέλλη Καούνη (Colour Youth), Ζαχαρία Κωστόπουλο (Athens Checkpoint / ΟΛΚΕ) και John Reed Payne (Gays and Lesbians in Foreign Affairs Agencies)
 
Για το trailer πατήστε εδώ και για φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση πατήστε εδώ
Με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.
 
 Είσοδος Ελεύθερη / Στα Αγγλικά με Ελληνικούς Υπότιτλους
 
Υποστηρικτές :
 
SINEMAG2 5PositiveVoice_Logo_Final
 
Exile Room: Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μετρό Μοναστηράκι, 210 3223395, www.exileroom.gr 

Σαν σήμερα: Δημοσιεύονται για πρώτη φορά ιατρικές έρευνες σχετικά με την ανακάλυψη του HIV






Σαν σήμερα, στις 20 Μαΐου του 1983, δημοσιεύονται για πρώτη φορά ιατρικές έρευνες σχετικά με την ανακάλυψη ενός νέου τότε, θανατηφόρου ιού που ονομάζεται HIV.

30 χρόνια μετά, ο HIV δεν θεωρείται πλέον θανατηφόρος καθώς είναι κάτι που πλέον αντιμετωπίζεται και μπορεί κανείς να ζήσει με HIV παραμένοντας υγιής εφόσον φυσικά το γνωρίζει και ακολουθεί την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. 

Παρ' όλα αυτά, η άγνοια, οι προκαταλήψεις και το στίγμα εξακολουθούν να υπάρχουν σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Ας δούμε λοιπόν την σημερινή ημέρα σαν μια ευκαιρία για ενημέρωση γύρω από το HIV και το AIDS.


Τι είναι ο HIV;

HIV σημαίνει Human Immunodeficiency Virus δηλαδή Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας.

Μερικοί ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη, παραμένουν στο σώμα μόνο για μερικές μέρες. Αλλοι, όπως ο HIV, δεν φεύγουν ποτέ. Ο HIV είναι ένας ρετροϊός. Έχει δηλαδή γενετικό υλικό το RNA, το οποίο με τη δράση ενός ενζύμου που λέγεται αντίστροφη μεταγραφάση μετατρέπεται σε DNA για να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ανθρώπου. 

Όταν κάποιος μολύνεται με τον HIV, γίνεται “HIV οροθετικός” και θα είναι για πάντα HIV οροθετικός. Με την πάροδο του χρόνου, η HIV νόσος μολύνει και εξοντώνει τα λευκά αιμοσφαίρια που λέγονται CD4 λεμφοκύτταρα (ή “Τ κύτταρα”) και μπορεί να αφήσουν το σώμα ανίκανο να καταπολεμήσει κάποιες μολύνσεις και καρκινογενέσεις.

Τι είναι το AIDS;

AIDS σημαίνει Acquired Immune Deficiency Syndrome δηλαδή Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον HIV.

Οι ονομασίες HIV και AIDS μπορεί να συγχέονται γιατί και οι δύο αυτοί όροι περιγράφουν την ίδια νόσο. Σκεφτείτε το AIDS σαν μια προχωρημένη HIV νόσο. Ένα άτομο με AIDS έχει ένα ανοσοποιητικό σύστημα τόσο αποδυναμωμένο από τη δράση του HIV που συνήθως αρρωσταίνει από μία ή περισσότερες ευκαιριακές λοιμώξεις όπως πνευμονία (PCP) ή Σάρκωμα Καπόζι (KS), Σύνδρομο Επίσχνασης (απώλεια βάρους), βλάβες στην μνήμη, ή καρκίνους. Αν κάποιο άτομο με HIV διαγνωσθεί με κάποιες από αυτές τις ευκαιριακές λοιμώξεις (ακόμα και αν τα CD4 είναι πάνω από 200), τότε λέμε ότι έχει AIDS. 

Όταν ένα άτομο διαγνωσθεί με AIDS, τότε θεωρείται ότι αυτό το άτομα έχει AIDS, ακόμα και αν τα CD4 του ανέβουν και πάλι ή αναρρώσει από την ασθένεια που καθόρισε ότι έχει AIDS.
Το AIDS συνήθως παίρνει καιρό για να αναπτυχθεί από την στιγμή που το άτομο μολυνθεί με HIV — συνήθως μεταξύ 2 εώς 10 χρόνια ή και περισσότερο.

Σήμερα, με την αντιρετροϊκή αγωγή (φαρμακευτική αγωγή κατά του HIV) κάποιος που ζει με HIV δεν κινδυνεύει να φτάσει στο στάδιο του AIDS και μπορεί να ζήσει κανονικά, παραμένοντας υγιής και με προσδόκιμο ζωής που διαφέρει ελάχιστα από τον μέσο όρο. 

Πως ξέρουμε ότι ο ιός HIV προκαλεί το AIDS;

Το 1981, οι πρώτες περιπτώσεις σοβαρής ανοσοποιητικής ανεπάρκειας διαγνώσθηκαν όταν κάποιοι νέοι άνδρες ανέπτυξαν ασυνήθιστες μολύνσεις και καρκίνους. Η νέα αυτή ασθένεια ονομάστηκε αργότερα “AIDS”. Τότε κανείς δεν γνώριζε τι προκαλούσε αυτή την ασθένεια. 


Έκτοτε, η επιστήμη απέδειξε ότι ο ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (HIV) είναι η αιτία του AIDS. Το ξέρουμε αυτό διότι τα άτομα που μολύνθηκαν με τον ιό μπορεί να αναπτύξουν AIDS, και τα φάρμακα που δρουν εναντίον του ιού μπορούν να αποτρέψουν την εκδήλωση της ασθένειας. Καθώς η μόλυνση με HIV προχωράει, αποδυναμώνει την ικανότητα του ανθρώπου να αντιμετωπίζει τις ασθένειες. Ο ιός με την επίθεσή του στο ανοσοποιητικό σύστημα αφήνει τους ανθρώπους περισσότερο εκτεθειμένους σε άλλες ασθένειες. Όταν ένας άνθρωπος με HIV μολυνθεί με μια από τις επιπρόσθετες ασθένειες, ή όταν το ανοσοποιητικό του σύστημα εξασθενίσει, τότε αυτός ο άνθρωπος έχει AIDS.

Κάποιοι προσπάθησαν να προωθήσουν την παραπλανητική ιδέα ότι το AIDS δεν προκαλείται από το HIV. Αυτοί οι ισχυρισμοί μπορεί να αποβούν μοιραίοι. Αν οι άνθρωποι πιστέψουν ότι δεν χρειάζεται να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης ή μετάδοσης του HIV, τότε μπορεί να μολυνθούν ή να μολύνουν άλλους. Επίσης, αν οι άνθρωποι με HIV πιστέψουν ότι δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα ή φαρμακευτική αγωγή, τότε μπορεί να αρρωστήσουν και να αναπτύξουν AIDS.


Πως κολλάει κάποιος HIV;

Ο HIV μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μέσω της απευθείας επαφής με μολυσμένο αίμα και από την μητέρα προς το έμβρυο. Τα σωματικά υγρά που περιέχουν HIV είναι:

  1. Αίμα (συμπεριλαμβανομένου του αίματος περιόδου)
  2. Σπέρμα και πιθανώς τα προσπερματικά υγρά
  3. Κολπικά υγρά
  4. Μητρικό γάλα
Για να μεταδοθεί ο HIV πρέπει:

  1. Να είναι παρόν σε κάποιο από αυτά τα υγρά
  2. Να εισχωρήσει μέσα στο σώμα
Οι σεξουαλικές συμπεριφορές που μπορούν να μεταδώσουν τον HIV είναι:

  1. Κολπικό σεξ (πέος μέσα σε αιδοίο)
  2. Πρωκτικό σεξ (πέος μέσα σε πρωκτό)
  3. Στοματικό σεξ (στόμα σε πέος ή αιδοίο)
Ο κίνδυνος της μετάδοσης του HIV μειώνεται σημαντικότατα χρησιμοποιώντας ένα προφυλακτικό.

Άλλοι τρόποι μετάδοσης του HIV είναι:


  1. Κοινή χρήση συριγγών όταν λαμβάνεται δόση ναρκωτικών ουσιών
  2. Μη επαγγελματικό τατουάζ και τρύπημα αυτιών κλπ.
  3. Τυχαίες διατρήσεις με σύριγγες
  4. Μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος
  5. Τοκετός
  6. Θηλασμός

    Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι:
  1. Οι περισσότεροι άνθρωποι με HIV μόλυνση δεν δείχνουν άρρωστοι
  2. Οι περισσότεροι άνθρωποι με HIV μόλυνση δεν έχουν κάνει τεστ και δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί.
    Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο HIV ΔΕΝ μεταδίδεται με:
  1. Σάλιο, δάκρυα, ιδρώτα, κόπρανα ή ούρα
  2. Αγκαλιά
  3. Φιλί
  4. Μασάζ
  5. Χειραψία
  6. Τσιμπήματα εντόμων
  7. Συγκατοίκηση με κάποιον οροθετικό
  8. Κοινή χρήση τουαλέτας ή ντους
με πληροφορίες από : Θετική Φωνή

Κατάργηση της υγειονομικής διάταξης 39Α

Καταργήθηκε, επιτέλους, η υγειονομική διάταξη 39Α, η οποία υπογράφηκε πριν από ένα περίπου χρόνο από τον τότε υπουργό υγείας Ανδρέα Λοβέρδο με σκοπό την "προστασία της δημόσιας υγείας", με βάση την οποία έγιναν μαζικές συλλήψεις και υποχρεωτικές εξετάσεις για HIV σε εκδιδόμενες, χρήστριες ναρκωτικών ουσιών και τρανς γυναίκες, οδηγώντας όσες βρίσκονταν θετικές στην δικαιοσύνη, με την κατηγορία της "βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης".

Παρακάτω, η σχετική ανακοίνωση της Θετικής Φωνής (Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας) :

"Η Θετική Φωνή υποδέχεται με ανακούφιση την κατάργηση της Υγειονομικής Διάταξης Γ.Υ. 39α (γνωστή ως διάταξη Λοβέρδου) που υπέγραψε η Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Φωτεινή Σκοπούλη.

Ο σύλλογός μας αλλά και σύσσωμη η κοινωνία των πολιτών παρακολούθησε στενά όλη την ιστορία αυτής της διάταξης που διέσυρε μαζικά γυναίκες, τις υπέβαλε σε υποχρεωτική εξέταση για HIV, τις προφυλάκισε με την κατηγορία της "βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης" και που τελικά μετά από αρκετούς μήνες στη φυλακή η Ελληνική Δικαιοσύνη ήρθε να αθωώσει (8 κρατούμενες) καθώς το κατηγορητήριο δεν ευσταθούσε. Οι προσπάθειές μας να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει αλλά και να υποστηριχτούν οι γυναίκες και οι οικογένειές τους που υπέστησαν τον εξευτελισμό συνεχίζονται ακόμα και σήμερα.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κίνηση της επίσημης ηγεσίας του Υπουργείου να καταργήσει την διάταξη δεν αναγνωρίζει μόνο τις ολέθριες συνέπειες που επέφερε αλλά δείχνει ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί μας και να βοηθήσει στην εφαρμογή μελλοντικά καλύτερων πρακτικών στον τομέα της πρόληψης.

Η πολιτεία έχει χρέος να συνδράμει στην αποκατάσταση της βλάβης που έχουν υποστεί οι γυναίκες  εδώ και ένα χρόνο."

Διαβάστε εδώ την συνέντευξη της εκπροσώπου της Θετικής Φωνής Μαριανέλλας Κλώκα στο antivirus, σχετικά με την κατάργηση της υγειονομικής διάταξης.



Έρευνα : Δείκτης Στίγματος για τα άτομα που ζουν με HIV




Έρευνα : Δείκτης Στίγματος - Stigma Index
 
 
Ο Δείκτης Στίγματος είναι μια διεθνής έρευνα που πραγματοποιείται σε πάνω από 55 χώρες και σκοπός της είναι να καταγράψει το στίγμα που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV, ενώ παράλληλα να αποτελέσει εργαλείο ενδυνάμωσης και διεκδίκησης δικαιωμάτων και καλύτερων πολιτικών, με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία και τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που ζουν με HIV.

Τα ευρήματα από τον Δείκτη Στίγματος θα χρησιμοποιηθούν για να προωθήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν με HIV και για να προάγουμε την αλλαγή στην πολιτική σε θέματα καίρια όπως η ποινικοποίηση του HIV και η προνοιακή κάλυψη. Ο Δείκτης Στίγματος μπορεί  να αποτελέσει αδιαμφισβήτητο εργαλείο στις επαφές μας με τους φορείς στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η έρευνα γίνεται με την μορφή προσωπικής συνέντευξης, είναι ανώνυμη και εμπιστευτική και γίνεται από και προς άτομα που ζουν με HIV.

Η διαδικασία εστιάζει στα άτομα που ζουν με HIV, καθιστώντας τον Δείκτη Στίγματος ένα εργαλείο για και από τα άτομα που ζουν με HIV. Το ερωτηματολόγιο γίνεται μαζί και όχι στα άτομα που ζουν με HIV.

Αμεσότητα, Συμμετοχή, Ενδυνάμωση, Διεκδίκηση

Η συμμετοχή στον Δείκτη Στίγματος είναι πολύτιμη, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιείται μια έρευνα για το στίγμα σε ανθρώπους που ζουν με HIV, κάτι για το οποίο δεν είχαμε μέχρι τώρα καταγεγραμμένα επιστημονικά στοιχεία.


Για την Ελλάδα, την έρευνα έχει αναλάβει να υλοποιήσει ο Σύλλογος Οροθετικών "Θετική Φωνή" σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα παγκοσμίως εδώ : http://www.stigmaindex.org/





Αν ζεις με HIV, έχεις βιώσει διακρίσεις και θέλεις να μοιραστείς την εμπειρία σου ανώνυμα και εμπιστευτικά, μιλώντας σε κάποιον σαν εσένα, πάρε μέρος στην έρευνα δηλώνοντας συμμετοχή στο  210 86 27 572
ή στο stigmaindex@positivevoice.gr

Κάθε συμμετοχή είναι σημαντική!










Λίγα λόγια για το Στίγμα :

Τι είναι Στίγμα

Ετυμολογικά, το στίγμα έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και αναφερόταν σε σημάδια που γίνονταν ηθελημένα σε εμφανή σημεία στα σώματα ανθρώπων προκειμένου να δηλώσουν ότι βρίσκονται σε κατώτερη θέση ή είναι επικίνδυνοι/ες. Συγχρόνως, το στίγμα προσδίδει και ποιοτικά χαρακτηριστικά στο άτομο επηρεάζοντας τον τρόπο που τον/την βλέπουν και αντιμετωπίζουν, ενώ παράλληλα επηρεάζει και τον τρόπο με τον οποίο το ίδιο το άτομο βλέπει τον εαυτό του.

Σήμερα, το στίγμα υπάρχει σε διάφορες μορφές και μπορεί να αναφέρεται σε σωματικά χαρακτηριστικά και γνωρίσματα όπως η αναπηρία ή σε άλλα όπως η ψυχική ασθένεια, η σεξουαλικότητα, ο εθισμός κ.α.

Τα άτομα που είναι στιγματισμένα, αντιμετωπίζονται αρνητικά από την κοινωνία και αποδοκιμάζονται ηθικά ενώ τους αποδίδεται άμεσα ευθύνη για την κατάσταση τους, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν άλλοι παράγοντες.

Στίγμα και HIV

Το HIV/AIDS από τα πρώτα χρόνια της εμφάνισης του αποτέλεσε αφορμή για κοινωνικό στιγματισμό και αποκλεισμό, κάτι που δυστυχώς, εξακολουθεί να συμβαίνει μέχρι και σήμερα.

Ο φόβος απέναντι στην αρρώστια, στον θάνατο, στο άγνωστο καθώς και η άγνοια, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις σχετικά με την σεξουαλικότητα, ο συντηριτισμός και η ανάγκη της αποστασιοποίησης από κάτι που θεωρείται επικίνδυνο και μπορεί να απειλήσει την ζωή, οδήγησαν πολύ γρήγορα στον στιγματισμό και την κοινωνική διάκριση των οροθετικών ατόμων.

Καθώς εμφανίστηκε με μεγαλύτερη συχνότητα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού δημιούργησε εύκολα θύματα και αποδιοπομπαίους τράγους, αποδίδοντας την ευθύνη μιας νόσου σε κοινωνικές ομάδες όπως οι γκέι και οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, που βαφτίστηκαν "ομάδες υψηλού κινδύνου" και μετατράπηκαν σε ομάδες υψηλής ενοχής.

Οι οροθετικοί και οι οροθετικές αντιμετωπίζονται ακόμη και σήμερα ως διαφορετικοί, άρρωστοι, επικίνδυνοι και φταίχτες για την κατάστασή τους.

Σε κοινωνικό επίπεδο, ο στιγματισμός μπορεί να οδηγήσει σε διακρίσεις σε βάρος των ανθρώπων που ζουν με HIV, στην στέρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και στον κοινωνικό τους αποκλεισμό.

Αναστολή εξετάσεων HIV από τα Κέντρα Αναφοράς για το AIDS

Σύμφωνα με καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, έχουν σταματήσει από τον περασμένο μήνα να πραγματοποιούνται εξετάσεις για HIV στα Κέντρα Αναφοράς AIDS, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.


Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ :



"Τα Κέντρα έχουν αναστείλει τις εξετάσεις και έτσι δεν γίνονται τα επαναληπτικά τεστ για το Έιτζ που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του ιού για τα οποία η απαραίτητη τεχνογνωσία υπάρχει μόνο στα Κέντρα Αναφοράς.

Επιπλέον έχουν σταματήσει τα δωρεάν τεστ για τον ιό με αποτέλεσμα οι ανασφάλιστοι να πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους την εξέταση".

«Η χώρα μένει αθωράκιστη απέναντι σ ένα μεγάλο κίνδυνο που απειλεί τη Δημόσια Υγεία.», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης

Ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο Υγείας να αποκαταστήσει άμεσα το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα Κέντρα Αναφοράς και ζητά να ξεκινήσουν αύριο κιόλας να γίνονται πάλι τα τεστ για την διάγνωση της ασθένειας.

Λάμπουν στο σκοτάδι

Το "Λάμπουν στο σκοτάδι" (They glow in the dark) είναι η νέα ταινία του Παναγιώτη Ευαγγελίδη. 

Σε ένα χαμόσπιτο στην χτυπημένη από τον τυφώνα Κατρίνα Νέα Ορλεάνη, ο Μάικλ και ο Τζιμ, δύο μεσήλικες γκέι φίλοι, πρώην εραστές και φορείς του HIV, αποφασίζουν να ενώσουν τις ζωές τους και τη φτώχεια τους μετά από είκοσι χρόνια, και να τα βγάλουν πέρα πουλώντας χειροποίητα κουκλάκια. Με ένα χαμηλών τόνων βλέμμα γεμάτο ειλικρίνεια, η ταινία παρατηρεί τους ήρωες, το οδυνηρό παρελθόν τους, αλλά και την ανεξάντλητη ψυχική τους δύναμη, όσο ζούνε μέρα με τη μέρα, σαν κομήτες που λάμπουν για μερικές στιγμές καθώς πέφτουν απ' το στερέωμα.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα ως work in progress στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ COSMOTE και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), καθώς και το μεγάλο βραβείο του Outview Film Festival.

«Η ταινία του Ευαγγελίδη είναι μια ήσυχη και διεισδυτική εξερεύνηση της μοναξιάς, της φιλίας, της εγγύτητας και κυρίως της επιβίωσης», Indiewire 

Το "Λάμπουν στο σκοτάδι" προβάλλεται στον κινηματογράφο Δαναό

Trailer :



Στο παρακάτω βίντεο ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Ευαγγελίδης μιλάει για το "Λάμπουν στο σκοτάδι" στο gitv.