Άγριος ξυλοδαρμός οροθετικού κρατούμενου


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
Άγριος ξυλοδαρμός οροθετικού κρατούμενου
www.keli.gr
Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012



Την Τρίτη 15/3, όπως ήδη έχουμε ενημερώσει με προηγούμενο δελτίο τύπου, οι οροθετικοί κρατούμενοι του νοσοκομείου των φυλακών Άγιος Παύλος προχώρησαν σε οργανωμένη διαμαρτυρία για τις συνθήκες κράτησής τους και την πλημμελή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που τους παρέχεται. Είχε προηγηθεί ο άγριος ξυλοδαρμός ενός από αυτούς, του Adriatit Berberaj, ο οποίος τόλμησε να απαιτήσει τη χορήγηση της φαρμακευτικής του αγωγής. Αμέσως μετά, με μια διαδικασία που θυμίζει απαγωγή ο κακοποιημένος κρατούμενος μεταφέρθηκε στο ψυχιατρείο και στη συνέχεια μετήχθη στις φυλακές της Κέρκυρας και μάλιστα παρατύπως, αφού είναι γνωστό ότι οι οροθετικοί δεν μπορεί να κρατούνται σε καμία άλλη φυλακή πέραν του Αγίου Παύλου. Σε λίγες μέρες στα γραφεία μας έφτασε (με φαξ από το τμήμα μεταγωγών Ιωαννίνων) και η γραπτή καταγγελία του ίδιου του AdriatitBerberaj, η οποία περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τον ξυλοδαρμό αλλά και την εφιαλτική διαδρομή του από τον Άγιο Παύλο στο ψυχιατρείο των φυλακών, από εκεί στο Τζάνειο και πάλι πίσω.


 Δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη απόδειξη ούτε για το ίδιο το περιστατικό ούτε για τη βαρβαρότητα ανθρωποφυλάκων που μας είναι πια γνωστή αλλά πάντα το ίδιο απεχθής και εξοργιστική. Πρέπει ωστόσο να αναφέρουμε ότι ακόμα και οι αστυνομικοί του τμήματος των Ιωαννίνων όπου τηλεφωνήσαμε προσπαθώντας να εντοπίσουμε τον κρατούμενο μας είπαν ότι ο άνθρωπος είναι σε τέτοιο βαθμό κακοποιημένος που «ταράζονται όταν τον βλέπουν». Όσο για τη διοίκηση του νοσοκομείου των φυλακών που προσπάθησε με μισόλογα να καλύψει το γεγονός δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ένας οροθετικός κρατούμενος ξυλοκοπημένος τόσο άγρια που δεν μπορούσε καν να περπατήσει βασανίστηκε επί μέρες περιφερόμενος σε κλούβες και κρατητήρια «με εντολή γιατρού» για να καταλήξει σε μια από τις χειρότερες από άποψη συνθηκών φυλακές της Ελλάδας, έχουμε να πούμε να χαίρεστε τους γιατρούς σας και τους κοινωνικούς λειτουργούς σας! 

Ο ξυλοδαρμός του Adriatit Berberaj είναι ένα ακόμα περιστατικό που καταδεικνύει την εκρηκτική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι φυλακές όλης της χώρας: οι σωφρονιστικοί δέρνουν, εκφοβίζουν, εξευτελίζουν και καταπατούν δικαιώματα ανεξέλεγκτοι καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει να εφαρμόζει την αλάνθαστη πρακτική «μη μου τους κύκλους τάραττε» (που μεταφράζεται ως τι να σας κάνω κι εγώ, υπηρεσιακός είμαι). Αναδεικνύει όμως και μια πιο ειδική πτυχή του θέματος, αυτή των οροθετικών κρατούμενων οι οποίοι αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς και στοιβάζονται στον Άγιο Παύλο σε άθλιες συνθήκες και με φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται κατά βούληση.

Καλούμε όλες τις οργανώσεις που ασχολούνται με το ζήτημα του AIDS να παρέμβουν. Απαιτούμε από το υπουργείο να απομακρύνει άμεσα τους υπαλλήλους του που ευθύνονται για τον ξυλοδαρμό και να επιστρέψει τον οροθετικό κρατούμενο έστω σ’ αυτό το πλημμελές κέντρο υγείας, που μόνο κατ’ ευφημισμό μπορούμε να αποκαλέσουμε νοσοκομείο.

Ακολουθεί αυτολεξεί η καταγγελία του κρατούμενου:

«Στις 15/03/2012, μέρα Τρίτη, κοιμόμουν και ξύπνησα. Πήγα στην κιγκλίδα, φώναξα τον υπάλληλο και του είπα να κατέβω να πάρω τη φαρμακευτική αγωγή. Μπαίνω στο φαρμακείο και λέω στη νοσοκόμα να μου δώσει την αγωγή μου την πρωινή, μια άλλη νοσοκόμα που είναι προκλητική μου είπε «Ας το διάολο βλάκα με εσάς θα ασχολούμαστε». Εγώ ανταπέδωσα. Με πιάνει ο υπάλληλος και με πάει στον όροφο χωρίς καμία αντίσταση. Μπαίνω μέσα στο ασανσέρ, πάτησα το κουμπί να πάω στον όροφο. Ξαφνικά σταματά το ασανσέρ. Του είπε ο αρχιφύλακας να το απενεργοποιήσει. Έμεινα μέσα, δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Έσπασα το μικρό τζαμάκι που έχει το ασανσέρ. Μου έριξαν χημικό. Έμεινα αναίσθητος. Βρέθηκα κάτω. Άρχισα να συνέρχομαι. Με βαράνε με αρβύλες στο κεφάλι και κινδυνεύω να χάσω το μάτι μου. Άρχισαν όπως ήμουν ξαπλωμένος να με χτυπούν με γκλομπ σε όλο το σώμα μου και το κεφάλι μου. Έχω κατάγματα. Με πήραν αναίσθητο και βρέθηκα στο Ψυχιατρείο. Επειδή αιμορραγούσε το μάτι μου από τα βαριά χτυπήματα με πήγαν στο Τζάνειο κάνοντάς μου όλες τις εξετάσεις. Μόλις τελειώσαμε οι γιατροί μου είπαν να με πάνε στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού και όταν φτάσαμε στο Νοσοκομείο δεν με δέχτηκαν πίσω. Στο ψυχιατρείο κρατήθηκα μέχρι τις 16/03, ενώ είχα αφόρητους πόνους. Αντιμετωπίζοντάς με σαν ζώο εδώ στο Ψυχιατρείο ο αρχιφύλακας μου ανακοίνωσε ότι θα φύγω μετά για την Κέρκυρα παρότι εγώ είμαι φορέας του Έιτζ. Κατηγορώ ως υπεύθυνο για το σκηνικό το Νοσοκομείο και γενικά τη διεύθυνση του Ν.Κ.Κ. Για όλο το περιστατικό υπεύθυνος ήταν ο αρχιφύλακας Ανδρέας Παπανδρέου».

Adriatit Berberaj


Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων
Ακαδημίας 62, 5ος όροφος, Αθήνα, Τηλέφωνο: 210-3605410kratoymenoi@gmail.com
Κοινωνικό Κέντρο - Στέκι Μεταναστών, Ερμού 23 & Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη (2310-265346) gedikoule@socialcenter.gr
www.keli.gr

Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων HIV/AIDS και επανεμφάνιση της ελονοσίας


Τα κρούσματα HIV/AIDS σε άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών αυξήθηκαν κατά 1.250% μέσα στο 2011, σε σχέση με το 2010, όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας. 

Επίσης, σημειώνεται επανεμφάνιση της ελονοσίας, για πρώτη φορά από την εποχή της χούντας.
Η επικεφαλής της οργάνωσης Ρεβέκκα Παπαδοπούλου αναφέρει πως οι δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό της δημόσιας υγείας, η ανεργία, και η μείωση κατά 40% της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, έχουν φέρει τεράστιες εντάσεις, αν όχι πλήρη κατάρρευση, στο κοινωνικό κράτος της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα σύστημα που πλέον δεν μπορεί να προχωρήσει, δηλώνει.

Οι αδιάκριτες, τυφλές, και οριζόντιες περικοπές δαπανών, συνέπεσαν πέρυσι με την αύξηση κατά 24% στη ζήτηση νοσοκομειακής περίθαλψης, που οφείλεται κυρίως στο ότι ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να απευθυνθεί σε ιδιώτες γιατρούς. «Το όλο σύστημα καταρρέει»,  τονίζει.
Αυτή η δραματική αύξηση του HIV/AIDS σε χρήστες και χρήστριες ναρκωτικών ουσιών, οφείλεται κυρίως στην αναστολή ή την κατάργηση των προγραμμάτων χορήγησης δωρεάν συριγγών και συνοδεύεται από μια παράλληλη αύξηση των κρουσμάτων κατά 52%, στον γενικό πληθυσμό.

«Παράλληλα βλέπουμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετάδοση του ιού από μητέρα σε παιδί… κάτι που συναντούσαμε μέχρι τώρα μόνο στην υποσαχάρια Αφρική και όχι στην Ευρώπη. Επίσης, σημειώνεται αύξηση περιστατικών φυματίωσης, καθώς και περιστατικά πυρετού του Νείλου, που προκάλεσε 35 θανάτους το 2010, όπως και την επανεμφάνιση της ελονοσίας σε αρκετές περιοχές της χώρας και πιο πολύ  στην Νότια Ελλάδα», λέει η κα Παπαδοπούλου.
Όλα αυτά τα περιστατικά μεταδιδόμενων ασθενειών, είναι ενδεικτικά ενός συστήματος υγείας που διαλύεται. Όπως λέει η κα Παπαδοπούλου, «το γεγονός ότι επανεμφανίστηκε η ελονοσία είναι χαρακτηριστικό. Πρόκειται για ιάσιμη ασθένεια και αν το σύστημα λειτουργούσε, δεν θα εμφανίζονταν».
πηγή : guardian.co.uk

Τανζανία: Κόκκινη κορδέλα αναγκάζονται να φορούν μαθητές με HIV

Η ρατσιστική αυτή κίνηση προκαλεί διαμαρτυρίες οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Τις διαμαρτυρίες οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την στήριξη ατόμων με HIV/AIDS έχει προκαλέσει η απόφαση ορισμένων σχολείων στην Τανζανία να επιβάλλουν σε μαθητές και μαθήτριες  με HIV να φορούν σε εμφανές σημείο στα ρούχα τους μία κόκκινη κορδέλα, ως "σημάδι αναγνώρισης" για την "αρρώστια" τους.

Εκπαιδευτικοί που ερωτήθηκαν σχετικά προσπάθησαν να αιτιολογήσουν την ρατσιστική αυτή πρακτική λέγοντας ότι "ήταν αποτέλεσμα ισχυρότατων πιέσεων τις οποίες άσκησαν γονείς υγιών παιδιών, ώστε να αποφεύγουν τους συμμαθητές τους και να μην κολλήσουν".

Πέραν του ότι ο HIV δεν μεταδίδεται με την απλή κοινωνική επαφή, ο νόμος στην Τανζανία απαγορεύει ρητά τον δημόσιο στιγματισμό των οροθετικών, προβλέποντας μάλιστα για τους παραβάτες ποινή φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια.

Η οροθετικότητα θεωρείται απόρρητο προσωπικό δεδομένο, εκτός εάν ο ίδιος, η ίδια ή οι κηδεμόνες, (όταν πρόκειται για ανήλικο/η) αποφασίσουν να το κοινοποιήσουν.


"Η πεποίθηση πως ο εξαναγκασμός των οροθετικών παιδιών να φορούν κόκκινες κορδέλες θα τα προστατέψει, είναι γελοία" δήλωσε ο Michael Bochenek, Διευθυντής του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για το Διεθνές Δίκαιο και την Πολιτική και προσθέτει:

"Η κίνηση αυτή είναι πιθανό να προκαλέσει περισσότερες διακρίσεις και να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να εξετάζονται για HIV.Συνολικά, θα μπορούσε να μειώσει την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που οι άνθρωποι χρειάζονται."


Υπολογίζεται ότι το 5% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι, ζουν με HIV/AIDS. Το υπουργείο Υγείας της Τανζανίας, σε ερώτηση ανταποκριτή του βρετανικού ΒΒC, αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, επικαλούμενο ότι «οι καταγγελίες ερευνώνται».

με πληροφορίες από : www.tovima.gr και www.amnesty.org 

Σε αποχή συσσιτίου οροθετικοί κρατούμενοι του νοσοκομείου Κορυδαλλού


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Σε αποχή συσσιτίου ασθενείς κρατούμενοι του νοσοκομείου Κορυδαλλού


16/3/2012



Σε απόχη από το συσσίτιο τους βρίσκονται 36 οροθετικοί κρατούμενοι του νοσοκομείου κρατουμένων Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος» από την Τρίτη 13 Μαρτίου, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες και επικίνδυνες για την υγεία τους συνθήκες κράτησης τους. Η κατάσταση είναι έκρυθμη και η υπομονή έχει πια τελειώσει Κρατούμενοι που συμμετέχουν στην κινητοποίηση μιλώντας με την Πρωτοβουλία ανέφεραν περιστατικό που συνέβη την Τρίτη, στο οποίο κάποιοι από αυτούς διαμαρτυρόμενοι για την διακοπή, για άλλη μια φορά, της χορήγησης των φαρμάκων τους, έσπασαν τζαμαρία του φαρμακείου. Η διοίκηση αποφάσισε να τους ακούσει αλλά όχι και να λύσει τα προβλήματα που χρόνια τώρα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς κρατούμενοι.


Τα αιτήματα που έχουν αφορούν κυρίως την διατροφή. Η ποιότητα των τροφίμων, το ελλιπές μαγείρεμα τους αλλά και ο κακώς σχεδιασμός του διατροφολογίου,  καθίστανται επικίνδυνα για την υγεία τους. Συγκεκριμένα οι οροθετικοί κρατούμενοι λόγω της βαριάς φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν χρειάζονται ειδικό διαιτολόγιο, κάτι που δεν εφαρμόζεται από το νοσοκομείο. Όμως το πρόβλημα φαγητού αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι ασθενείς κρατούμενοι, που δεν σιτίζονται σωστά με αποτέλεσμα κάποιες φορές να επιβαρύνεται περαιτέρω η υγεία τους. Το δεύτερο αίτημα τους φορά την καθαριότητα του νοσοκομείου. Τα στρώματα στα οποία κοιμούνται οι ασθενείς «έχουν γραμμένα πάνω όλη την ιστορία της Ελλάδας», όπως χαρακτηριστικά μας είπαν. Βρομάνε, είναι γεμάτα ακαθαρσίες και δεν έχουν καθαριστεί ποτέ, επιπλέον καθαριστικά δίνονται με το σταγονόμετρο και σίγουρα δεν επαρκούν. Νοσοκομείο λοιμωδών που με βάση το νόμο ανήκει στο ΕΣΥ, με βρόμικους χώρους, βρόμικα στρώματα και γενικότερα ελλιπής έως ανύπαρκτη περίθαλψη των ασθενών του μόνο τριτοκοσμικό μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η διακομιδή των ασθενών σε άλλα νοσοκομεία σε επείγοντες καταστάσεις αλλά και σε περίπτωση εγχείρησης γίνεται με μεγάλη δυσκολία και μόνο όταν η κατάσταση του ασθενούς έχει φτάσει στο όριο.

Γενικά όπως μας είπαν και οι κρατούμενοι ασθενείς υπάρχει αδιαφορία και εχθρικότητα από μεριάς διεύθυνσης, γενικότερης διοίκησης του νοσοκομείου αλλά και από την κοινωνική υπηρεσία που τελικά μάλλον δεν στέκεται πλάι στον κρατούμενο αλλά απλά υπάρχει.

Όπως ενημερώθηκαν και οι κρατούμενοι η διεύθυνση του νοσοκομείου άλλαξε και ο νέος διευθυντής είπε ότι αυτά που ζητούν οι κρατούμενοι δεν γίνονται σε δύο μέρες. Τα προβλήματα όμως είναι χρόνια και το γνωρίζει πολύ καλά ο νέος διευθυντής καθώς υπήρξε υποδιευθυντής χρόνια. 

Οι ασθενείς κρατούμενοι διεκδικούν τα δικαιώματα τους ως άνθρωποι και ως ασθενείς του νοσοκομείου και δηλώνουν ότι δεν θα σταματήσουν την αποχή συσσιτίου παρά μόνο όταν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Καλούμε την διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και το υπουργείο δικαιοσύνης να ικανοποιήσει τα αιτήματα των κρατουμένων
Να σταματήσει το νοσοκομείο να αποτελεί αποθήκη ψυχών αλλά πραγματικό νοσηλευτικό ίδρυμα με την άμεση υλοποίηση της ένταξης του στο ΕΣΥ


-- 

Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων
Ακαδημίας 62, 5ος όροφος, Αθήνα, Τηλέφωνο: 210-3635667kratoymenoi@gmail.com
Κοινωνικό Κέντρο - Στέκι Μεταναστών, Ερμού 23 & Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη (2310-265346) gedikoule@socialcenter.gr
www.keli.gr

Λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν προφυλακτικά οι έφηβες με κύρια πηγή εσόδων τα αγόρια τους


Τα έφηβα κορίτσια που έχουν ως κύρια πηγή εσόδων το αγόρι τους, είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν προφυλακτικά, σύμφωνα με μια νέα Αμερικανική έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο “Journal of Adolescent Health” και το σχετικό ρεπορτάζ του ABC News.

Η συγκεκριμένη έρευνα για την πρόληψη του HIV, πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο “Johns Hopkins School of Μedicine” και συνέλεξε στοιχεία από 715 Αφροαμερικανίδες έφηβες στην περιοχή της Atlanta. Η έρευνα έδειξε ότι τα έφηβα κορίτσια είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να μην έχουν χρησιμοποιήσει προφυλακτικό τις τελευταίες 60 ημέρες, εάν η κύρια πηγή εισοδήματος τους ήταν τα αγόρια τους και όχι η οικογένεια ή κάποια εργασία.

Επίσης, τα κορίτσια που τα αγόρια τους είχαν αυτοκίνητο είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να μην χρησιμοποιούν προφυλακτικό σε σχέση με εκείνα που τα αγόρια τους δεν είχαν αυτοκίνητο.

Σε γενικές γραμμές, η έρευνα μας δείχνει πως οι γυναίκες που έχουν λιγότερη δύναμη στην σχέση τους, έχουν και περιορισμένη δυνατότητα να “διαπραγματευτούν” το ασφαλέστερο σεξ και έτσι διατρέχουν μεγαλύτερο ρίσκο να μην χρησιμοποιούν προφυλακτικά.

“Οι έφηβες μπορεί να φερθούν απερίσκεπτα προκειμένου να καλύψουν υλικές τους ανάγκες” είπε η Janet Rosenbaum, μια από τις ερευνήτριες. “Οι άνθρωποι που κάνουν συμβουλευτική στα κορίτσια, θα πρέπει να επικεντρώνονται όχι μόνο στην ασφαλή σεξουαλική συμπεριφορά, αλλά θα πρέπει και να βοηθούν τις έφηβες να αξιολογούν και να διαχωρίζουν τις ανάγκες από τα θέλω τους”.

“Η καλύτερη λύση θα ήταν η οικονομική χειραφέτηση των κοριτσιών αυτών και των οικογενειών τους, έτσι ώστε να μην είναι αναγκασμένες να βασίζονται στα αγόρια για να καλύψουν τις ανάγκες τους και να χρησιμοποιούν συστηματικά προφυλακτικά”.