Τεστ σάλιου για τον HIV


Καιρό τώρα έχουμε ακούσει για την εξέταση του HIV που θα γίνεται απλά και εύκολα χωρίς βελόνες και με γρήγορό αποτέλεσμα. Αυτό το κατάφεραν επιστήμονες από τον Καναδά που δημιούργησαν ένα τεστ για τον ιό που δεν χρειάζεται αίμα αλλά λίγο από το σάλιο μας αφού μπορεί και ανιχνεύει τα αντισώματα του ιού μέσα σε αυτό.
Στην Αμερική ήδη από το καλοκαίρι που μας πέρασε πωλείται στα φαρμακεία για οικιακή χρήση σαν το τεστ εγκυμοσύνης και η τιμή του είναι περίπου στα 47 ευρώ. 
Το αγοράζεις χωρίς συνταγή γιατρού, το κάνεις σπίτι σου και έχεις τα αποτελέσματα σε περίπου 20 λεπτά. Με το τεστ αυτό υπολογίζουν με έρευνα που έγινε στην Αμερική ότι περισσότερο από 84% των gay και bisexual αντρών θα εξετάζετε πιο συχνά.
Το τεστ είναι εξαιρετικά ακριβές δίνοντας ψευδώς θετικό μόνο σε 1 άτομο ανά 5.000 θετικά αποτελέσματα. Σε περίπτωση αρνητικού η «αποτελεσματικότητα» του είναι 92%, κυρίως επειδή μπορεί κάποιος να είχε την επικίνδυνη επαφή σε λιγότερο από 3 μήνες, χρονική περίοδος που χρειάζεται για ν’ αναπτύξει ο οργανισμός αντισώματα στον HIV. Έτσι, εάν κάποιος θέλει να είναι σίγουρος για μια συγκεκριμένη επαφή, είτε πρέπει να περιμένει 3 μήνες, είτε καλύτερα να εξεταστεί και να επαναλάβει μετά από τον απαραίτητο χρόνο. Στην περίπτωσή των θετικών αποτελεσμάτων είναι απαραίτητη η άμεση επιβεβαίωση με εργαστηριακές εξετάσεις με αιμοληψία σε δημόσιο νοσοκομείο.
Το γρήγορο τεστ σάλιου πρόκειται για μία επαναστατική μέθοδό αφού επιστήμονες πιστεύουν πως με την χρήση της θα μειώσουν τα ποσοστά των μη διαγνωσμένων ατόμων, (που σήμερα υπολογίζονται στην Ελλάδα στο 30% στο σύνολο εκείνων που ζούνε με HIV) και σε συνδυασμό με τη χρήση της αντιρετροικής θεραπείας που περιορίζει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού κατά 96% οι νέες μολύνσεις θα περιοριστούν στο ελάχιστο.

Τι πρέπει να κάνεις πριν το τεστ:

  • Δεν πρέπει να έχεις φάει, πιει, μασήσει τσίχλα ή καπνίσεις 15 λεπτά πριν το τεστ.
  • Δεν πρέπει να έχεις χρησιμοποιήσει 30 λεπτά πριν προϊόντα στοματικής φροντίδας.

Πως γίνετε το τεστ;

Με την βοήθεια μίας τύπου «μπατονέτας» την τοποθετείς στην περιοχή των ούλων πάνω από τα δόντια και συλλέγεις το σάλιο επάνω της μετακινώντας την αργά στην περιοχή των εξωτερικών ούλων (πάνω και κάτω από τα δόντια).
Δεν την ακουμπάς στον ουρανίσκο, στο μάγουλο ή στην γλώσσα. Μετά την συλλογή του σάλιου την τοποθετείς στην ειδική συσκευή και σε 20 περίπου λεπτά έχεις το αποτέλεσμα.
Από τις αρχές Νοεμβρίου προσφέρεται δωρεάν στην Ελλάδα το τεστ σάλιου από το Ath Checkpoint, το πρώτο κέντρο πρόληψης για τον HIV και ενημέρωσης για την σεξουαλική υγεία που έχει σαν κύριο στόχο άντρες που κάνουν σεξ με άντρες και λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας (site).
Το Ath Checkpoint είναι ένας φιλικός χώρος όπου μπορείς να εξεταστείς ανώνυμα από εξειδικευμένο προσωπικό πάνω στα θέματα του HIV την ώρα και την μέρα που σε βολεύει αφού λειτουργεί από Δευτέρα έως Σαββάτο από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 20:00 το βράδυ, κλείνοντας ένα ραντεβού από το τηλέφωνό στο 210.33.10.400 ή περνώντας από τα γραφεία τους δίπλα στο μετρό του Μοναστηράκι στην οδό Πιττάκη 4.

Μετά το τέστ

Αν το τεστ σου βγει αρνητικό μπορείς να επανεξεταστείς όποτε εσύ νομίζεις ότι εκτέθηκες σε πιθανή μόλυνση ή προληπτικά κάθε 6 με 12 μήνες όπως συνίσταται από τους ειδικούς. Στην περίπτωσή του θετικού αποτελέσματος το προσωπικό του Ath checkpoint είναι στην διάθεσή σου για να σε κατατοπίσει και να σε βοηθήσει για το τι πρέπει να κάνεις για την επιβεβαίωση με το εργαστηριακό τεστ.
Το HIV σήμερα είναι μια εντελώς αντιμετωπίσιμη νόσος με την προϋπόθεση ότι θα το μάθεις εγκαίρως χωρίς να επιτρέψεις να επιδεινωθεί η υγεία σου. Με τακτικές προληπτικές εξετάσεις προστατεύεις και τον εαυτό σου αλλά και τους ανθρώπους που συναναστρέφεσαι σεξουαλικά.

πηγή : avmag.gr

Αν σ'αρνηθώ αρρώστια μου (Ο HIV και οι αρνητές του)

Θεωρίες συνωμοσίας.

Γοητευτικές ιστορίες, πέρα συνήθως από τα όρια της λογικής, που μπορούν να γίνουν υπέροχα μυθιστορήματα ή ταινίες φαντασίας.

Στην πραγματική ζωή, υπάρχουν ανάμεσά μας ομάδες "πεφωτισμένων" ανθρώπων που τις παίρνουν στα σοβαρά και τις πιστεύουν.

Όταν πρόκειται για ιστορίες όπως τα "νεφελίμ" ή το "μας ψεκάζουν" μπορεί να είναι ακίνδυνες, ίσως ακόμη και διασκεδαστικές για όσους και όσες δεν τις παίρνουμε στα σοβαρά.

Υπάρχουν όμως και κάποιες που κοστίζουν ζωές.

Μια από αυτές είναι η (δυστυχώς όχι καινούρια) θεωρία των αρνητών του hiv/aids.
Η θεωρία αυτή υποστηρίζει είτε ότι ο hiv δεν υπάρχει, είτε ότι δεν μπορεί να προκαλέσει το aids.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

photo από το 10%
Το αιματολογικό τεστ αντισωμάτων για τον hiv, ονομάζεται ELIZA και ανιχνεύει αντισώματα στον ιό του hiv. Για αρκετά χρόνια, οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να εντοπίσουν ή να απομονώσουν τον ίδιο τον ιό και έτσι το τεστ αντισωμάτων ήταν ο μόνος τρόπος διάγνωσης.
Στην πιο πρόσφατη ιατρική ιστορία, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να απομονώσουν και να φωτογραφήσουν τον ιό hiv, αλλά οι αρνητές δεν θα το έβαζαν κάτω τόσο εύκολα. Κάποιοι άλλαξαν λοιπόν την θεωρία, υποστηρίζοντας πλέον ότι ο ιός hiv μπορεί μεν να υπάρχει, αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει το aids. Η βασική τους αρχή είναι ότι η συνωμοσία του aids μας έχει επιβληθεί από την CIA/τις φαρμακευτικές/τους Ρώσους/τους εξωγήινους ή όποια σκοτεινή δύναμη μπορεί να θέλει το κακό μας.

Οι επιστήμονες, όσο αφορά την προέλευση του hiv/aids, έχουν σε γενικές γραμμές συμφωνήσει ότι μεταφέρθηκε στον άνθρωπο από κάποια άλλο είδος, πιθανότατα τους χιμπατζήδες (στους χιμπατζήδες υπάρχει ένας αντίστοιχος ιός, ο SIV ο οποίος έχει πολλές ομοιότητες με τον hiv). Το aids άλλωστε, δεν είναι η μόνη μεταδιδόμενη ασθένεια που εξελίχθηκε με παρόμοια τρόπο. Το έμπολα  και ο ιός Μάρμπουργκ επίσης μεταφέρθηκαν στον άνθρωπο από άλλα είδη και έχουν σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Η εξήγηση είναι απλή. Οι ιοί προκειμένου να επιβιώσουν πρέπει να βρίσκουν νέα θύματα να μολύνουν, πολλές φορές μεταδιδόμενοι από ένα είδος σε κάποιο άλλο, κάνοντας μεταλλάξεις.
Παρ' όλο που είναι λογικό, οι άνθρωποι τείνουμε να απορρίπτουμε οτιδήποτε ξεφεύγει από τα κουτάκια μέσα από τα οποία καταλαβαίνουμε τον κόσμο, καταφεύγοντας έτσι σε διάφορες θεωρίες, που μπορεί να μην είναι το ίδιο λογικές αλλά βολεύουν. Γιατί μια θανατηφόρα ασθένεια δεν μπορεί να ήρθε ξαφνικά από το πουθενά. Πρέπει να της δώσουμε μια - οποιαδήποτε- εξήγηση.

Άλλωστε, το γεγονός ότι τα πρώτα θύματα του aids ανήκαν σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού (γκέι άντρες, χρήστες και χρήστριες ενδοφλέβιων ναρκωτικών) ενίσχυσε από την αρχή την πεποίθηση ότι το aids κατασκευάστηκε με σκοπό να "εξοντώσει" συγκεκριμένες ομάδες ή για τις θρησκευάμενες, η τιμωρία του θεού "δια πάσα νόσο και πάσα μαλακία". Ας μην ξεχνάμε ότι οι πρώτες ονομασίες για το aids ήταν "Gay cancer" (καρκίνος των γκέι) και "Gay related immune deficiency" (σχετιζόμενη με τους γκέι ανοσολογική ανεπάρκεια).

Και ναι είναι αλήθεια. Ο Μεσαίωνας δεν έχει τελειώσει. Εν έτει 2013 λοιπόν, ζουν ακόμη ανάμεσά μας αρνητές και αρνήτριες του hiv/aids παρά τις σαφείς πλέον επιστημονικές αποδείξεις για το αντίθετο.




Γιατί όμως?

Είναι απλό. Ο άνθρωπος για να επιβιώσει έχει ανάγκη την ελπίδα. Την ελπίδα, που πολλές φορές μπορεί να καταλήξει σε τυφλή πίστη. Έτσι λοιπόν, όταν κάποιος ή κάποια έρχεται αντιμέτωπη με ένα θετικό αποτέλεσμα εξέτασης στον hiv μπορεί πολύ εύκολα, ψάχνοντας πληροφορίες για το hiv/aids να πέσει πάνω σε αυτές τις θεωρίες και να βρει την εύκολη λύση. "Δεν απειλείται η ζωή μου", "όλα είναι συνωμοσίες για να μου πουλήσουν φάρμακα", "δεν έχω τίποτα για το οποία θα πρέπει να ανησυχώ". "Δεν έχω τίποτα το οποίο μπορεί να με στιγματίσει".

Ακόμα και σήμερα, που πλέον μια διάγνωση του hiv δεν είναι θανατική καταδίκη και που μπορούμε να ζήσουμε πολλά και καλά χρόνια με το ιό, ο φόβος, η προκατάληψη και το στίγμα μπορούν να κάνουν πολλούς ανθρώπους να προτιμήσουν την "ασφάλεια" της άρνησης. Και ναι, ο καθένας και η καθεμία από εμάς έχει το δικαίωμα να πιστεύει ότι θέλει, αλλά πολλές φορές οι αρνητές και αρνήτριες δεν κρατούν τις απόψεις τους για τον εαυτό τους. Άλλωστε, όταν έχεις παρέα ενισχύεται και η πεποίθησή σου ότι έχεις δίκιο, όσο και αν η πεποίθηση αυτή δεν έχει καμία επιστημονική η άλλη βάση, πέρα από την ανάγκη σου να πιστέψεις ότι είσαι και θα είσαι καλά.

Έχουμε δει αρκετά παραδείγματα αρνητών που έχουν προσπαθήσει να μας διαφωτίσουν και να μας ξυπνήσουν από την λήθη μας, είτε μιλώντας για πλήρη άρνηση του hiv/aids, είτε προτρέποντας τους ανθρώπους που ζουν με hiv να μην πάρουν αντιρετροϊκή αγωγή, πολλές φορές προσφέροντας εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης, όπως η ομοιοπαθητική, ο διαλογισμός ή το....σκόρδο! Ναι, σκόρδο!

Το 2003, η Υπουργός Υγείας της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής Manto Tshabalala-Msimang πρότεινε μια δίαιτα με βάση το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το σκόρδο ως θεραπεία για τον hiv! Μπορεί εν τέλει τον hiv να μην τον θεράπευσε, σίγουρα όμως με τόσο κόσμο να τρώει φανατικά σκόρδο θα μειώθηκε το σεξ, άρα και οι νέες μολύνσεις!

Προσωπικά, για το θέμα της άρνησης έμαθα λίγο μετά την διάγνωσή μου, όταν ψάχνοντας στο internet για πληροφορίες περί hiv/aids βρήκα το site της πιο γνωστής ελληνίδας αρνήτριας,  Μαίρης Παπαγιαννίδου, η οποία λίγα χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου της "Αντίο AIDS", είπε αντίο και στην ίδια της την ζωή, αλλά και άλλων "ανώνυμων" αρνητών οι οποίοι λίγο μετά την πρώτη φορά που μίλησα δημόσια ως οροθετικός, μου έστειλαν μηνύματα στο facebook και mail με προτάσεις για εναλλακτικές θεραπείες με βότανα, ασκήσεις, μάγισσες και χαρτορίχτρες! Αν ζούσε ακόμα ο Καματερός, σίγουρα θα μου σερβίραν και λίγο απ' το θαυματουργό νερό του, μαζί με μία δόση φραπελιάς...
Εγώ προτίμησα να δω την ζωή θετικά και όχι να την αρνηθώ.


Αφορμή για αυτό το κείμενο ήταν η είδηση ενός ακόμη θανάτου κάποιου που ασπάστηκε αυτή την θεωρία και αρνήθηκε να πάρει την αντιρετροϊκή αγωγή. Είναι τρομακτικό πως ενώ βλέπουμε ανθρώπους να πεθαίνουν λόγω της άρνησης τους να πάρουν την αντιρετροϊκή αγωγή, οι αρνητές και αρνήτριες του hiv/aids απλά φτάνουν την άρνηση σε νέα επίπεδα.

Μαγική λύση στο θέμα της άρνησης σίγουρα δεν υπάρχει και δυστυχώς, φοβάμαι πως δεν θα την ξεφορτωθούμε πολύ γρήγορα. Πολύ απλά γιατί βασίζεται σε μια ανθρώπινη ανάγκη. Την ανάγκη του να νιώθουμε πως είμαστε ασφαλείς, πως δεν απειλούμαστε από κάτι που μπορεί και να μην είναι στο χέρι μας.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να επιμένουμε στην σωστή ενημέρωση, να μάθουμε να μιλάμε για θέματα όπως το hiv/aids ανοιχτά, χωρίς φόβο. Να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα με λογική.

Να καταπολεμήσουμε, όσο και όπως μπορεί ο καθένας και η καθεμία από εμάς τον φόβο, την προκατάληψη και το στίγμα που συχνά συνοδεύουν αυτό τον ιό, ευελπιστώντας πως όσο λιγότερο το στίγμα και ο φόβος, τόσο λιγότερη θα είναι και η ανάγκη κάποιων ανθρώπων να κλείνουν τα μάτια στην πραγματικότητα.

"Το να πεις «ναι» σημαίνει ότι πρέπει να ιδρώσεις, να σηκώσεις τα μανίκια και να βουτήξεις και τα δυο σου χέρια μέσα στη ζωή μέχρι τους αγκώνες. Είναι πιο εύκολο να πεις «όχι», ακόμα και αν το να πεις «όχι» σημαίνει θάνατο".      
  Jean Anouilh, 1910-1987, Γάλλος θεατρικός συγγραφέας


Έρωτας, σεξ και HIV




Το να μιλάς για την οροθετικότητά σου σε ανθρώπους με τους οποίους έκανες, κάνεις ή θέλεις να κάνεις σεξ είναι διαφορετικό και σχεδόν πάντα πιο περίπλοκο από το να μιλάς γι' αυτό σε φίλους, φίλες και συγγενείς. Γιατί όταν μπαίνει στην μέση το σεξ, τα πράγματα συνήθως περιπλέκονται, η ανασφάλεια και οι φοβίες είναι εντονότερα. Αν επιπλέον βάλεις και το hiv, ακόμη περισσότερο.
Πολλοί οροθετικοί/οροθετικές δυσκολεύονται ή φοβούνται να το πουν. Κάποιοι/κάποιες επιλέγουν να αναζητούν μόνο οροθετικούς/οροθετικές συντρόφους προκειμένου να αποφύγουν τη διαδικασία της αποκάλυψης ή γιατί έτσι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Υπάρχει φυσικά και η επιλογή του να μην το πεις και απλά να πάρεις τις απαραίτητες προφυλάξεις. Αν πρόκειται, για παράδειγμα, για ένα one night stand ίσως δεν είναι απαραίτητο. 
Από τη στιγμή που διαγνώστηκα, ήξερα ότι ο hiv θα έχει αντίκτυπο και στη σεξουαλική μου ζωή. Επίσης συνειδητοποίησα ότι πριν τη διάγνωσή μου, ο hiv σπάνια είχε αποτελέσει θέμα συζήτησης με τους μέχρι τότε συντρόφους μου. Κατάλαβα λοιπόν ότι αυτό πρέπει να αλλάξει και θεώρησα σωστό να ενημερώσω τους πρώην και να το λέω στους επόμενους υποψήφιους ερωτικούς συντρόφους. Και πιστεύω πως είναι καλύτερα να το λες εξ' αρχής. Έτσι κι αλλιώς, όποιος είναι να μείνει θα μείνει, και όποιος είναι να φύγει θα φύγει. Άρα, καλύτερα νωρίς, που δεν υπάρχουν ακόμη συναισθήματα, δεσμεύσεις και υποσχέσεις, για να γλιτώνουμε τα δράματα.
Ήξερα επίσης ότι θα αντιμετωπίσω και απόρριψη. Άλλωστε, έχοντας εμπειρία από γκέι site γνωριμιών είχα δει πως μια από τις δημοφιλέστερες απαιτήσεις στο «τι ψάχνεις;» μετά το «αρρενωπός και εκτός κυκλωμάτων» είναι το «υγιής και καθαρός» άρα όπως καταλαβαίνεις απ΄όπου και να το πιάσεις χαμένος βγαίνω! Ευτυχώς δεν είναι όλοι έτσι, αλλά είναι ενδεικτικό του τι κυκλοφορεί εκεί έξω. Τουλάχιστον σε τέτοιες περιπτώσεις ξέρεις ότι δεν αξίζει καν να μπεις στον κόπο.

Έτσι λοιπόν, ακολούθησε μια σειρά γνωριμιών με ανθρώπους με τους οποίους υπήρξε ερωτικό ενδιαφέρον και που κάποια στιγμή έπρεπε να διαλύσω το ροζ συννεφάκι και να μιλήσω για hiv. Οι αντιδράσεις διάφορες. Συνήθως αρχικά επικρατεί μια αμηχανία, άλλες φορές ακόμη και σοκ. Άλλος κοιτούσε γύρω του, σαν να περίμενε να του πουν ότι είναι στημένη φάρσα. Άλλος ζήτησε βιαστικά λογαριασμό. Ένας δεν μπορούσε να περιμένει ούτε αυτό, είπε «πρέπει να φύγω» και έφυγε. Ακόμα δεν έχω καταλάβει εάν τον τρόμαξε τόσο πολύ ο hiv ή δεν είχε λεφτά να πληρώσει και βρήκε πρόφαση να το αποφύγει. Υπήρξαν και οι πιο ευγενικοί: «βασικά, εγώ για φίλους ψάχνω», «είμαι ερωτευμένος με άλλον» και άλλα χαριτωμένα.
hiv-02Φυσικά και δεν αντέδρασαν όλοι αρνητικά. Μάλιστα, οι αρνητικές αντιδράσεις και απορρίψεις ήταν λιγότερες από τις θετικές. Φυσικά θεωρώ πως παίζει ρόλο και το πώς θα το πεις, το πως κι εσύ ο ίδιος ή η ίδια αντιμετωπίζεις την οροθετικότητά σου. Όταν τα έχεις βρει με τον εαυτό σου, μπορείς να μιλάς για αυτό με ψυχραιμία και είσαι ενημερωμένος/ενημερωμένη έτσι ώστε να μπορείς να απαντήσεις σε τυχόν ερωτήσεις ή απορίες τα πράγματα μάλλον γίνονται λίγο ευκολότερα. Υπήρξαν και περιπτώσεις ανθρώπων που το είδαν ως κάτι θετικό, σαν μια ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για το hiv/aids και να συνειδητοποιήσουν ότι τους αφορά.
Αυτό που μάλλον δεν καταλαβαίνουν όσοι και όσες απορρίπτουν χωρίς δεύτερη σκέψη την πιθανότητα να εμπλακούν ερωτικά με έναν άνθρωπο που ζει με hiv, είναι πως το να κάνεις σεξ με κάποιον ή κάποια που το ξέρει και σου το λέει είναι πολύ πιο ασφαλές από το να μην ξέρεις. Πρώτον γιατί θα πάρετε σίγουρα τις απαραίτητες προφυλάξεις και δεύτερον, εάν το οροθετικό άτομο βρίσκεται σε πετυχημένη αντιρετροϊκή θεραπεία, μειώνεται κατά 96% η πιθανότητα μετάδοσης του ιού από το άτομο αυτό σε κάποιο άλλο.
Επιπλέον, για τους περισσότερους σεξουαλικά ενεργούς ανθρώπους, είναι δύσκολο να πουν με βεβαιότητα ότι δεν έχουν κάνει ποτέ σεξ με οροθετικό/ή. Πως μπορείς να το ξέρεις με σιγουριά; Εκτός εάν κάθε φορά που έκανες σεξ ζητούσες να δεις πρόσφατες ιατρικές εξετάσεις του/της συντρόφου και επιπλέον επαναληπτική εξέταση μετά από δύο μήνες, γιατί υπάρχει και το «παράθυρο», όπου δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη αντισώματα, άρα δεν μπορεί να γίνει διάγνωση. Κι εγώ πριν διαγνωστώ δεν ήξερα πως έχω κάνει σεξ με οροθετικό.
Καταλαβαίνω πως το να μιλάς για hiv με κάποιον ή κάποια που φλερτάρεις δεν είναι σέξι. Είναι όμως υπεύθυνο και ειλικρινές. Με το να εθελοτυφλούμε, να φοβόμαστε και να ζούμε σαν να μη μας αφορά μόνο κακό μπορούμε να κάνουμε. Είπαμε, η ασφάλεια είναι στο να ξέρεις. Και όταν ξέρεις μπορείς να μη φοβάσαι και να απολαμβάνεις περισσότερο τον έρωτα, το σεξ, τη συντροφικότητα.


Κατέρρευσε το κατηγορητήριο για τις διωκόμενες οροθετικές γυναίκες.


Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στις
Διωκόμενες Οροθετικές Γυναίκες



Δελτίο Τύπου
14 Ιανουαρίου 2013

Κατέρρευσε με πρόσφατη δικαστική απόφαση (7-1-2013) όλο το κατηγορητήριο
εναντίον τριών από τις οροθετικές γυναίκες που έμειναν οκτώμιση μήνες στη
φυλακή, αφού πρώτα είχαν διαπομπευθεί από την αστυνομία και πολλά ΜΜΕ και
παραπεμφθεί για «βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη», δηλαδή για κακούργημα,
που δεν στηριζόταν πουθενά. Οι σκληρές και εντελώς αθεμελίωτες διώξεις δεν
άντεξαν ούτε στα δικαστικά συμβούλια ούτε στα ποινικά ακροατήρια. Αυτό δείχνει
η αθώωσή τους. Για μια τέταρτη μετατράπηκε η κατηγορία στο βούλευμα, από
κακούργημα σε βαρύ πλημμέλημα. Αρκετές έχουν προσωρινά αποφυλακισθεί,
ενώ 6 παραμένουν ακόμα μέσα, αλλά η κατάρρευση των κατηγοριών για τις τρεις
είναι εύλογο να ακολουθηθεί από την αθώωση και των υπολοίπων, οι οποίες
παραπέμπονταν για το ίδιο «κακούργημα». Λίγους μήνες νωρίτερα, ήδη η κατηγορία
εναντίον μερικών από τις κρατούμενες είχε μετατραπεί σε «βαριά σωματική βλάβη»,
υποβιβάζοντας το αδίκημα σε βαρύ πλημμέλημα. Η «βαριά σωματική βλάβη»
του κατηγορητηρίου προέρχεται από την οροθετικότητα, που αντί η πολιτεία να
προστατεύει υγειονομικά και κοινωνικά τα θύματά της, αντίθετα τα διαπόμπευσε και
τα έκλεισε φυλακή.

Και τώρα ποιος θα αποκαταστήσει την υπόληψη αυτών των γυναικών; Ναι, κι αυτές
είναι άνθρωποι και όχι «περιττά σώματα» και δικαιούνται εξίσου το σεβασμό των
ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων τους. Γι’ αυτό το κακούργημα της διαπόμπευσής
τους, που θα στοιχειώνει τις ίδιες, τις οικογένειές τους, τα παιδιά και τα εγγόνια
τους ακόμα, ποιος θα πληρώσει; Η «υγειονομική βόμβα» την οποία επινόησαν στην
προεκλογική περίοδο του Μαΐου το δίδυμο Λοβέρδου-Χρυσοχοΐδη δεν ήταν τίποτ’
άλλο από μια «βόμβα βαρβαρότητας» και προεκλογικής επίδειξης αναλγησίας και
καταστολής, όπως είχαμε πει από την αρχή και επαναλαμβάνουμε.
Για την άδικη κράτησή τους στη φυλακή για οκτώμιση μήνες ποιος θα τις
αποζημιώσει; Ποιο κράτος και ποιες υπηρεσίες, ποιοι υπουργοί, ποιοι αστυνομικοί,
ποιοι γιατροί, ποιοι εισαγγελείς θα ζητήσουν συγνώμη για τη συμμετοχή τους σ’ αυτο
το κακούργημα και θα αποζημιώσουν αυτές τις βαριά τραυματισμένες υπάρξεις;
Ποια κοινωνία θα ξεσηκωθεί για να μην γίνουν ποτέ πια τέτοιες βαριές παραβιάσεις
ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, για να μην κυριαρχεί ο φόβος και ο
βαθύτατος σεξισμός τον οποίο αξιοποίησαν και πολλαπλασίασαν οι «εμπνευστές»
όλου αυτού του τραγικού σεναρίου που ισοπέδωσε δεκάδες γυναίκες από τις πιο
ευάλωττες που υπάρχουν;
Τα ερωτήματα είναι προφανώς ρητορικά. Η Πρωτοβουλία μας νιώθει ικανοποίηση
με την τελευταία εξέλιξη, που επιτεύχθηκε, πιστεύουμε, με τη συμβολή πολλών
ανθρώπων και φορέων, που συμμετείχαν στην αντίσταση σ’ αυτή τη βαρβαρότητα,
στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με πολλούς τρόπους. Ο αγώνας συνεχίζεται και με
τις προσφυγές που έχουν γίνει από κάποιες από τις θιγόμενες για την αποζημίωσή
τους και την τιμωρία των ενόχων, αλλά και με την επιμονή για την ικανοποίηση όλων
των αιτημάτων που είχαμε εξαρχής θέσει:

- Άμεση απελεύθερωση όλων των συλληφθεισών οροθετικών
και αποζημίωσή τους για ηθική βλάβη.

 - Ποινική δίωξη όσων συνέργησαν ή έχουν τη διοικητική
ευθύνη στη σωρεία παρανομιών που καταγράφηκαν.

 - Άμεση κατάργηση της υγειονομικής διάταξης «Ρυθμίσεις
που αφορούν στον περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών
νοσημάτων» που με το σαθρό πρόσχημα προστασίας της
δημόσιας υγείας, έχει σαν αποτέλεσμα την ποινικοποίηση
των όποιων ασθενών.

 - Προστασία όσων γυναικών είναι θύματα διακίνησης και
εμπορίας ανθρώπων (trafficking).

 - Ένταξη όσων γυναικών το επιθυμούν σε κοινωνικές δομές
στήριξης (π.χ. ξενώνες, συμβουλευτικά/ θεραπευτικά
προγράμματα).

 - Καθολικη, ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα
υγείας για όλες, ντόπιες και μετανάστριες.


http://diokomenesorothetikes.wordpress.com/


επικοινωνία: diokomenesorothetikes@gmail.com