Θάνατος οροθετικού κρατούμενου


                   Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Με λύπη και οργή πληροφορηθήκαμε το γεγονός του θανάτου οροθετικού κρατουμένου των Φυλακών Κορυδαλλού που συνέβη την (Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου) από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, αν και πιθανολογείται η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Μέχρι να ανακοινωθεί η επίσημη ιατροδικαστική έκθεση, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας, Θετική Φωνή, επιθυμεί να εκφράσει τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του θανόντα και στους άλλους οροθετικούς κρατούμενους. 

Παράλληλα όμως εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία έναντι της Πολιτείας για το γεγονός ότι, αν και είναι υπεύθυνη για την προστασία των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα στις φυλακές, αδυνατεί να εξασφαλίσει, όχι μόνο τις απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης, αλλά και την ίδια την προστασία της ζωής τους.

Ενημερωθήκαμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι έχει ήδη διατάξει εισαγγελική έρευνα για το εν λόγω περιστατικό και έχει προγραμματίσει την μετεγκατάσταση των οροθετικών κρατουμένων από το Νοσοκομείο Άγιος Παύλος, σε νέα, ειδική και πιο ανθρωπινή πτέρυγα στις Φυλακές Κορυδαλλού, επιθυμώντας με αυτόν τον τρόπο να απαντήσει και στο πάγιο πρόβλημα των δυσμενών συνθηκών κράτησης και διαβίωσης των φυλακισμένων που ζουν με HIV.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας θα στηρίξει την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε κάθε προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με τα οποία παλεύουν καθημερινά οι οροθετικοί κρατούμενοι, αρκεί να μην περιοριστεί σε επίπεδο εξαγγελιών αλλά να προχωρήσει στην άμεση υλοποίησή τους.

Παράλληλα, θα θέλαμε για άλλη μια φορά να τονίσουμε, με βάση και την πιθανολογούμενη αιτία θανάτου από χρήση, την υποκριτική στάση της Πολιτείας και του σωφρονιστικού συστήματος, που κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές και σχετίζεται άμεσα με τους τρόπους μετάδοσης του ιού. Η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών, το σεξ χωρίς προφυλάξεις, ο στιγματισμός κτλ είναι αληθινά γεγονότα στις ελληνικές φυλακές και είναι καλύτερα αντί να στρουθοκαμηλίζουμε να αντιμετωπίζουμε τα δεδομένα και να τα επιλύουμε. Οι διεθνείς οδηγίες δείχνουν τους τρόπους των παρεμβάσεων και το μόνο που χρειάζεται να γίνει είναι να εφαρμοστούν προγράμματα εμπνευσμένα από αυτές για τα οποία απαιτείται η Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δείξει την απαραίτητη βούληση.

Η πλειοψηφία των οροθετικών κρατουμένων βρίσκονται μέσα στη φυλακή για ιδία χρήση ναρκωτικών και επομένως καλούμε για άλλη μια φορά την Πολιτεία να επανεξετάσει τη σωφρονιστική της πολιτική, αποφεύγοντας τον εγκλεισμό άρρωστων ανθρώπων, τοξικοεξαρτημένων, που κανέναν κίνδυνο δεν αποτελούν για την ελληνική κοινωνία, παρά μόνο για τον ίδιο τους τον εαυτό. Η λύση βρίσκεται στην εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες και έχουν να κάνουν με προγράμματα απεξάρτησης, με δράσεις ενημέρωσης, με δομές κοινωνικών υπηρεσιών και στην περίπτωση εγκλεισμού, προγραμμάτων μείωσης της βλάβης με διανομή συριγγών και προφυλακτικών, μια πρακτική που συνιστάται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

                                                                                                                                                                                                                                 
                                                                              www.positivevoice.gr
                                                                    
                     Αγ. Αναργύρων 13, 10554, Aθήvα - Tel: 210 8627572 - Fax: 211 8001051 - Email: info@positivevoice.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: