Σύριγγες με διαφορετικό σχεδιασμό, μπορεί να περιορίσουν την μετάδοση του HIV


Είναι γνωστό πως με την κοινή χρήση σύριγγας μπορεί να μεταδοθεί ο HIV, αλλά και άλλες μεταδοτικές με το αίμα ασθένειες. Έτσι, όσοι και όσες κάνουν χρήση ενέσιμων ναρκωτικών δεν θα πρέπει μοιράζονται σύριγγες ή να κάνουν χρήση με σύριγγες που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί. Συχνά όμως, για διάφορους λόγους, άτομα που κάνουν χρήση ενέσιμων ναρκωτικών μπορεί να μοιράζονται σύριγγες. 
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, υπήρξε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. 

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές του RTI International and Futures Institute που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "The International Journal of Drug Policy" τον Ιανουάριο, η αλλαγή αυτή στον σχεδιασμό της σύριγγας μπορεί να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα μετάδοσης του HIV μέσω της κοινής χρήσης. Μάλιστα, αναφέρεται στην μελέτη πως υπολογίζεται ότι με την αλλαγή στις νέες αυτές σύριγγες, μπορεί οι μεταδόσεις από κοινή χρήση να έχουν ελαχιστοποιηθεί μέσα στα επόμενα 8 χρόνια. 
Όπως αναφέρεται στην έρευνα, όταν το έμβολο μιας σύριγγας είναι πλήρως συμπιεσμένο, μια μικρή ποσότητα υγρού παγιδεύεται στο σημείο που ονομάζεται «νεκρός χώρος». Ελαχιστοποιώντας τον νεκρό αυτό χώρο, η ποσότητα αίματος που παγιδεύεται και παραμένει στην σύριγγα είναι 1.000 φορές μικρότερη και έτσι μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες μετάδοσης του HIV. 
Tο μοντέλο προσομοίωσης, έδειξε πως η αλλαγή σε σύριγγες «χαμηλού νεκρού χώρου» μπορεί σταδιακά,  να μηδενίσει σχεδόν τα κρούσματα HIV από την κοινή χρήση σύριγγας. 


Εικόνα από την παρουσίαση της μελέτης, που μας δείχνει το πώς ο σχεδιασμός μια σύριγγας καθορίζει την ποσότητα του αίματος που παγιδεύεται και μεταδίδεται όταν αυτή χρησιμοποιηθεί ξανά.


"Παρόλο που χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, η παρέμβαση αυτή θα πρέπει να υλοποιηθεί και να αξιολογηθεί το συντομότερο δυνατό. Θα πρέπει να δούμε την αλλαγή αυτή στις σύριγγες ως ένα επιπλέον εργαλείο στο πολυδιάστατο "πακέτο" για την πρόληψη του HIV." δήλωσε ο William Zule, ένας από τους ερευνητές και συντάκτης της έκθεσης.

"Ενώ οι σύριγγες "χαμηλού νεκρού χώρου" θα πρέπει να δοκιμαστούν σε στοχευμένες ομάδες πληθυσμού, πρέπει ωστόσο να χαιρετίσουμε ένα πιθανόν αποτελεσματικό νέο εργαλείο για την καταπολέμηση του HIV." Gerry Stimson, καθηγητής και συντάκτης του περιοδικού "The International Journal of Drug Policy".

"Υπάρχουν πολλές δυσκολίες στο να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα της πρόληψης του HIV σε χώρες όπου τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Αυτή είναι μια συγκριτικά απλή και χαμηλού κόστους παρέμβαση, με προοπτική να είναι πολύ αποτελεσματική." προσθέτει ο Zule. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: