Θεραπεύτηκε βρέφος από τον HIV στις Η.Π.Α

Την πρώτη περίπτωση ίασης παιδιού από τον HIV, ανακοίνωσε την Κυριακή ομάδα Αμερικανών ιολόγων. Πριν από 2,5 χρόνια μια γυναίκα στο Μισισιπή, φορέας του ιού HIV, έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι. 

Η μητέρα δεν είχε λάβει κάποια θεραπεία πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πράγμα το οποίο θα μείωνε στο ελάχιστο τις πιθανότητες να μεταδοθεί ο ιός στο παιδί.  Όταν γεννήθηκε το παιδί οι γιατροί γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες να είναι και αυτό μολυσμένο με τον HIV ήταν πολύ αυξημένες αποφάσισαν να ξεκινήσουν αμέσως θεραπεία στο βρέφος. Του χορήγησαν αντιρετροϊκή αγωγή (αγωγή για τον HIV) για διάστημα 18 μηνών. 

Η θεραπεία διακόπηκε ύστερα και, παρ' όλο που το 2,5 ετών κοριτσάκι δεν λαμβάνει κάποια θεραπεία για έναν ολόκληρο χρόνο, είναι σήμερα υγιέστατο. 

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, η περίπτωση, αν και δεν αποτελεί ουσιαστικά «εκρίζωση του ιού», εν τούτοις εμφανίζει τον ιό να έχει εξασθενήσει σημαντικά, σε τέτοιο βαθμό ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να μπορεί να τον ελέγξει χωρίς αντιρετροϊκή θεραπεία.

Η μόνη επίσημα αναγνωρισμένη στον κόσμο πλήρη ίαση από τον ιό, είναι του αμερικανού Τίμοθι Μπράουν ο οποίος θεραπεύτηκε μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών, από δότη με μια σπάνια γενετική μετάλλαξη, η οποία εμποδίζει τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα. Αυτό το μόσχευμα σχεδιάστηκε και για τη θεραπεία της λευχαιμίας.

Στην περίπτωση του παιδιού από τον Μισισιπή δεν υπάρχει πλήρης ίαση, αλλά το σώμα ελέγχει πλέον τη μόλυνση χωρίς θεραπεία, την οποία έλαβε λιγότερο από 30 ώρες μετά τη γέννησή του. Ενδείξεις μόλυνσης δεν υπάρχουν στον οργανισμό του.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες δοκιμές για να δουν αν η θεραπεία θα έχει τα ίδια αποτελέσματα και σε άλλα παιδιά. Τα αποτελέσματα όμως στο παιδί από το Μισισιπή θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να είναι οδηγός σε μια θεραπεία για παιδιά με τον ιό HIV.

Η δρ Ντέμπορα Περσάουντ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, ήταν αυτή που παρουσίασε τα ευρήματα στο Συνέδριο για ρετροϊούς και «ευκαιριακές» μολύνσεις στην Ατλάντα.

«Αυτή είναι μια απόδειξη με την έννοια πως μπορεί να είναι δυνητικά ιάσιμος ο ιός HIV σε βρέφη» είπε η Περσάουντ.

Το 2011 η UNAIDS ανακοίνωσε τον στρατηγικό της σχεδιασμό για τα έτη 2011 - 2015, ένας από τους στόχους του οποίου είναι ο μηδενισμός των γεννήσεων παιδιών με HIV μέχρι το 2015, καθώς η μετάδοση του ιού από την μητέρα στο παιδί μπορεί να προληφθεί και μια οροθετική μητέρα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να γεννήσει ένα υγιές παιδί. 


πηγές : health.in.gr , UNAIDS  

Δεν υπάρχουν σχόλια: