Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων HIV/AIDS και επανεμφάνιση της ελονοσίας


Τα κρούσματα HIV/AIDS σε άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών αυξήθηκαν κατά 1.250% μέσα στο 2011, σε σχέση με το 2010, όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας. 

Επίσης, σημειώνεται επανεμφάνιση της ελονοσίας, για πρώτη φορά από την εποχή της χούντας.
Η επικεφαλής της οργάνωσης Ρεβέκκα Παπαδοπούλου αναφέρει πως οι δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό της δημόσιας υγείας, η ανεργία, και η μείωση κατά 40% της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, έχουν φέρει τεράστιες εντάσεις, αν όχι πλήρη κατάρρευση, στο κοινωνικό κράτος της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα σύστημα που πλέον δεν μπορεί να προχωρήσει, δηλώνει.

Οι αδιάκριτες, τυφλές, και οριζόντιες περικοπές δαπανών, συνέπεσαν πέρυσι με την αύξηση κατά 24% στη ζήτηση νοσοκομειακής περίθαλψης, που οφείλεται κυρίως στο ότι ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να απευθυνθεί σε ιδιώτες γιατρούς. «Το όλο σύστημα καταρρέει»,  τονίζει.
Αυτή η δραματική αύξηση του HIV/AIDS σε χρήστες και χρήστριες ναρκωτικών ουσιών, οφείλεται κυρίως στην αναστολή ή την κατάργηση των προγραμμάτων χορήγησης δωρεάν συριγγών και συνοδεύεται από μια παράλληλη αύξηση των κρουσμάτων κατά 52%, στον γενικό πληθυσμό.

«Παράλληλα βλέπουμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετάδοση του ιού από μητέρα σε παιδί… κάτι που συναντούσαμε μέχρι τώρα μόνο στην υποσαχάρια Αφρική και όχι στην Ευρώπη. Επίσης, σημειώνεται αύξηση περιστατικών φυματίωσης, καθώς και περιστατικά πυρετού του Νείλου, που προκάλεσε 35 θανάτους το 2010, όπως και την επανεμφάνιση της ελονοσίας σε αρκετές περιοχές της χώρας και πιο πολύ  στην Νότια Ελλάδα», λέει η κα Παπαδοπούλου.
Όλα αυτά τα περιστατικά μεταδιδόμενων ασθενειών, είναι ενδεικτικά ενός συστήματος υγείας που διαλύεται. Όπως λέει η κα Παπαδοπούλου, «το γεγονός ότι επανεμφανίστηκε η ελονοσία είναι χαρακτηριστικό. Πρόκειται για ιάσιμη ασθένεια και αν το σύστημα λειτουργούσε, δεν θα εμφανίζονταν».
πηγή : guardian.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια: