Σε αποχή συσσιτίου οροθετικοί κρατούμενοι του νοσοκομείου Κορυδαλλού


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Σε αποχή συσσιτίου ασθενείς κρατούμενοι του νοσοκομείου Κορυδαλλού


16/3/2012



Σε απόχη από το συσσίτιο τους βρίσκονται 36 οροθετικοί κρατούμενοι του νοσοκομείου κρατουμένων Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος» από την Τρίτη 13 Μαρτίου, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες και επικίνδυνες για την υγεία τους συνθήκες κράτησης τους. Η κατάσταση είναι έκρυθμη και η υπομονή έχει πια τελειώσει Κρατούμενοι που συμμετέχουν στην κινητοποίηση μιλώντας με την Πρωτοβουλία ανέφεραν περιστατικό που συνέβη την Τρίτη, στο οποίο κάποιοι από αυτούς διαμαρτυρόμενοι για την διακοπή, για άλλη μια φορά, της χορήγησης των φαρμάκων τους, έσπασαν τζαμαρία του φαρμακείου. Η διοίκηση αποφάσισε να τους ακούσει αλλά όχι και να λύσει τα προβλήματα που χρόνια τώρα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς κρατούμενοι.


Τα αιτήματα που έχουν αφορούν κυρίως την διατροφή. Η ποιότητα των τροφίμων, το ελλιπές μαγείρεμα τους αλλά και ο κακώς σχεδιασμός του διατροφολογίου,  καθίστανται επικίνδυνα για την υγεία τους. Συγκεκριμένα οι οροθετικοί κρατούμενοι λόγω της βαριάς φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν χρειάζονται ειδικό διαιτολόγιο, κάτι που δεν εφαρμόζεται από το νοσοκομείο. Όμως το πρόβλημα φαγητού αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι ασθενείς κρατούμενοι, που δεν σιτίζονται σωστά με αποτέλεσμα κάποιες φορές να επιβαρύνεται περαιτέρω η υγεία τους. Το δεύτερο αίτημα τους φορά την καθαριότητα του νοσοκομείου. Τα στρώματα στα οποία κοιμούνται οι ασθενείς «έχουν γραμμένα πάνω όλη την ιστορία της Ελλάδας», όπως χαρακτηριστικά μας είπαν. Βρομάνε, είναι γεμάτα ακαθαρσίες και δεν έχουν καθαριστεί ποτέ, επιπλέον καθαριστικά δίνονται με το σταγονόμετρο και σίγουρα δεν επαρκούν. Νοσοκομείο λοιμωδών που με βάση το νόμο ανήκει στο ΕΣΥ, με βρόμικους χώρους, βρόμικα στρώματα και γενικότερα ελλιπής έως ανύπαρκτη περίθαλψη των ασθενών του μόνο τριτοκοσμικό μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η διακομιδή των ασθενών σε άλλα νοσοκομεία σε επείγοντες καταστάσεις αλλά και σε περίπτωση εγχείρησης γίνεται με μεγάλη δυσκολία και μόνο όταν η κατάσταση του ασθενούς έχει φτάσει στο όριο.

Γενικά όπως μας είπαν και οι κρατούμενοι ασθενείς υπάρχει αδιαφορία και εχθρικότητα από μεριάς διεύθυνσης, γενικότερης διοίκησης του νοσοκομείου αλλά και από την κοινωνική υπηρεσία που τελικά μάλλον δεν στέκεται πλάι στον κρατούμενο αλλά απλά υπάρχει.

Όπως ενημερώθηκαν και οι κρατούμενοι η διεύθυνση του νοσοκομείου άλλαξε και ο νέος διευθυντής είπε ότι αυτά που ζητούν οι κρατούμενοι δεν γίνονται σε δύο μέρες. Τα προβλήματα όμως είναι χρόνια και το γνωρίζει πολύ καλά ο νέος διευθυντής καθώς υπήρξε υποδιευθυντής χρόνια. 

Οι ασθενείς κρατούμενοι διεκδικούν τα δικαιώματα τους ως άνθρωποι και ως ασθενείς του νοσοκομείου και δηλώνουν ότι δεν θα σταματήσουν την αποχή συσσιτίου παρά μόνο όταν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Καλούμε την διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και το υπουργείο δικαιοσύνης να ικανοποιήσει τα αιτήματα των κρατουμένων
Να σταματήσει το νοσοκομείο να αποτελεί αποθήκη ψυχών αλλά πραγματικό νοσηλευτικό ίδρυμα με την άμεση υλοποίηση της ένταξης του στο ΕΣΥ


-- 

Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων
Ακαδημίας 62, 5ος όροφος, Αθήνα, Τηλέφωνο: 210-3635667kratoymenoi@gmail.com
Κοινωνικό Κέντρο - Στέκι Μεταναστών, Ερμού 23 & Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη (2310-265346) gedikoule@socialcenter.gr
www.keli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: