Τανζανία: Κόκκινη κορδέλα αναγκάζονται να φορούν μαθητές με HIV

Η ρατσιστική αυτή κίνηση προκαλεί διαμαρτυρίες οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Τις διαμαρτυρίες οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την στήριξη ατόμων με HIV/AIDS έχει προκαλέσει η απόφαση ορισμένων σχολείων στην Τανζανία να επιβάλλουν σε μαθητές και μαθήτριες  με HIV να φορούν σε εμφανές σημείο στα ρούχα τους μία κόκκινη κορδέλα, ως "σημάδι αναγνώρισης" για την "αρρώστια" τους.

Εκπαιδευτικοί που ερωτήθηκαν σχετικά προσπάθησαν να αιτιολογήσουν την ρατσιστική αυτή πρακτική λέγοντας ότι "ήταν αποτέλεσμα ισχυρότατων πιέσεων τις οποίες άσκησαν γονείς υγιών παιδιών, ώστε να αποφεύγουν τους συμμαθητές τους και να μην κολλήσουν".

Πέραν του ότι ο HIV δεν μεταδίδεται με την απλή κοινωνική επαφή, ο νόμος στην Τανζανία απαγορεύει ρητά τον δημόσιο στιγματισμό των οροθετικών, προβλέποντας μάλιστα για τους παραβάτες ποινή φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια.

Η οροθετικότητα θεωρείται απόρρητο προσωπικό δεδομένο, εκτός εάν ο ίδιος, η ίδια ή οι κηδεμόνες, (όταν πρόκειται για ανήλικο/η) αποφασίσουν να το κοινοποιήσουν.


"Η πεποίθηση πως ο εξαναγκασμός των οροθετικών παιδιών να φορούν κόκκινες κορδέλες θα τα προστατέψει, είναι γελοία" δήλωσε ο Michael Bochenek, Διευθυντής του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για το Διεθνές Δίκαιο και την Πολιτική και προσθέτει:

"Η κίνηση αυτή είναι πιθανό να προκαλέσει περισσότερες διακρίσεις και να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να εξετάζονται για HIV.Συνολικά, θα μπορούσε να μειώσει την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που οι άνθρωποι χρειάζονται."


Υπολογίζεται ότι το 5% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι, ζουν με HIV/AIDS. Το υπουργείο Υγείας της Τανζανίας, σε ερώτηση ανταποκριτή του βρετανικού ΒΒC, αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, επικαλούμενο ότι «οι καταγγελίες ερευνώνται».

με πληροφορίες από : www.tovima.gr και www.amnesty.org 

Δεν υπάρχουν σχόλια: