Λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν προφυλακτικά οι έφηβες με κύρια πηγή εσόδων τα αγόρια τους


Τα έφηβα κορίτσια που έχουν ως κύρια πηγή εσόδων το αγόρι τους, είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν προφυλακτικά, σύμφωνα με μια νέα Αμερικανική έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο “Journal of Adolescent Health” και το σχετικό ρεπορτάζ του ABC News.

Η συγκεκριμένη έρευνα για την πρόληψη του HIV, πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο “Johns Hopkins School of Μedicine” και συνέλεξε στοιχεία από 715 Αφροαμερικανίδες έφηβες στην περιοχή της Atlanta. Η έρευνα έδειξε ότι τα έφηβα κορίτσια είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να μην έχουν χρησιμοποιήσει προφυλακτικό τις τελευταίες 60 ημέρες, εάν η κύρια πηγή εισοδήματος τους ήταν τα αγόρια τους και όχι η οικογένεια ή κάποια εργασία.

Επίσης, τα κορίτσια που τα αγόρια τους είχαν αυτοκίνητο είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να μην χρησιμοποιούν προφυλακτικό σε σχέση με εκείνα που τα αγόρια τους δεν είχαν αυτοκίνητο.

Σε γενικές γραμμές, η έρευνα μας δείχνει πως οι γυναίκες που έχουν λιγότερη δύναμη στην σχέση τους, έχουν και περιορισμένη δυνατότητα να “διαπραγματευτούν” το ασφαλέστερο σεξ και έτσι διατρέχουν μεγαλύτερο ρίσκο να μην χρησιμοποιούν προφυλακτικά.

“Οι έφηβες μπορεί να φερθούν απερίσκεπτα προκειμένου να καλύψουν υλικές τους ανάγκες” είπε η Janet Rosenbaum, μια από τις ερευνήτριες. “Οι άνθρωποι που κάνουν συμβουλευτική στα κορίτσια, θα πρέπει να επικεντρώνονται όχι μόνο στην ασφαλή σεξουαλική συμπεριφορά, αλλά θα πρέπει και να βοηθούν τις έφηβες να αξιολογούν και να διαχωρίζουν τις ανάγκες από τα θέλω τους”.

“Η καλύτερη λύση θα ήταν η οικονομική χειραφέτηση των κοριτσιών αυτών και των οικογενειών τους, έτσι ώστε να μην είναι αναγκασμένες να βασίζονται στα αγόρια για να καλύψουν τις ανάγκες τους και να χρησιμοποιούν συστηματικά προφυλακτικά”.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: