Συμπεριλήφθηκε ο HIV στις παθήσεις για την εισαγωγή χωρίς εξετάσεις σε ΑΕΙ & ΤΕΙ


Μετά από συνεχείς προσπάθειες, για πρώτη φορά φέτος, η οροθετικότητα στον HIV συμπεριλαμβάνεται στις σοβαρές παθήσεις που θέτει ως προϋπόθεση το Υπουργείο Παιδείας για την εισαγωγή ατόμων, χωρίς εξετάσεις, στα ΑΕΙ.
Συγκεκριμένα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας  από 21/02/2014 οι «Πάσχοντες από Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS) υπό αντιρετροϊκή αγωγή» βρίσκονται ανάμεσα στους άλλους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις που μπορούν να εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που απαιτεί το άρθρο 35 του Νόμου 3794/2009 (ΦΕΚ 156/τΑ’/4-9-2009).
Στο άρθρο 35 του Ν.3794/2009 αναφέρεται ότι οι Υποψήφιοι εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης πλην του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών  καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε ποσοστό 5% εφόσον είναι κάτοχοι τίτλου απόλυσης από Λύκειο ή αντίστοιχο Σχολείο της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων για κάθε Τμήμα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θέσεων που αντιστοιχούν στο ποσοστό 5%, η εισαγωγή γίνεται με κριτήριο το μέσο γενικό βαθμό απόλυσης από το Λύκειο. Σε περίπτωση ισοβαθμίας προηγούνται οι υποψήφιοι που έχουν προγενέστερη σειρά προτίμησης ή οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.
Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα του Υπουργείου Παιδείας

H οροθετικότητα μας αφορά.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης/FosPhotos

Λίγο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για τον Δήμο Αθηναίων, ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος είπε μέσω status στο facebook ότι είναι οροθετικός, προκαλώντας έναν αναμενόμενο πανικό αντιδράσεων. 
Όντας κι εγώ γκέι και οροθετικός, το να μιλάει κάποια ή κάποιος για την οροθετικότητα του ανοιχτά, το υπερασπίζομαι και το επικροτώ. Γιατί πιστεύω ότι μόνο έτσι, μόνο μιλώντας ανοιχτά και αποκτώντας ορατότητα μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά το στίγμα και να ανοίξουμε έναν ουσιαστικό διάλογο γύρω από το HIV/AIDS.
Ο HIV δεν είναι, όπως βλέπω να γράφουν πολλοί και πολλές, απλά ένα «θέμα υγείας» που δεν αφορά κανέναν και δεν χρειάζεται να λέγεται. Το να το λες αυτό είναι το αντίστοιχο του να λες ότι «δεν μας αφορά τι κάνουν οι γκέι στο κρεβάτι τους». Ναι, μας αφορά.
Μας αφορά γιατί όσο οι οροθετικοί παραμένουμε αόρατοι και αόρατες, όσο το κρατάμε στο σκοτάδι, τόσο συντηρούνται οι προκαταλήψεις, ο φόβος και η πεποίθηση ότι είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρέπεσαι και να κρύβεις.
Μας αφορά γιατί μιλάμε για μια ασθένεια που είναι πρωτίστως κοινωνική, φορτωμένη με τόσο στίγμα και φόβο, που είναι απαραίτητο να μιλάμε γι'αυτό ανοιχτά αν θέλουμε ποτέ να αποστιγματιστεί και να διεκδικήσουμε ισότητα και αποδοχή ως οροθετικοί και οροθετικές.
Το να έχει η λοιπόν η Αθήνα έναν ανοιχτά γκέι και οροθετικό υποψήφιο δήμαρχο, το βρίσκω εξαιρετικό, άσχετα εάν έχω άλλου είδους διαφωνίες με τον συγκεκριμένο.
Το ότι η ανακοίνωση αυτή περί οροθετικότητας έγινε τώρα, μαζί με την υποψηφιότητα του για δήμαρχος, ενώ έχει χρόνια ακτιβιστικής και πολιτικής πορείας, κατά τα οποία τα δικαιώματα των οροθετικών έχουν καταπατηθεί όσο δεν πάει, ναι βρίσκω ότι είναι μάλλον καιροσκοπικό και κίνηση εντυπωσιασμού. Ή μπορεί όπως είπε ο ίδιος, να το έκανε γιατί είχε αναφερθεί ξανά σε αυτό, πριν από 12 χρόνια, και μπορεί κάποιος να το ανέσυρε για να το χρησιμοποιήσει τώρα εναντίον του. Όπως και να' χει, έγινε στα πλαίσια προεκλογικής εκστρατείας. Θεωρώ ότι θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο σε ένα διαφορετικό πλαίσιο και χρόνο, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Άλλο όμως το να διαφωνείς με τον τρόπο που έγινε η δήλωση ή να έχεις πολιτικές διαφωνίες με το συγκεκριμένο πρόσωπο ή τον πολιτικό χώρο που αντιπροσωπεύει και άλλο το να γίνεται επίθεση με βάση το «δεν μας αφορά η οροθετικότητα», ότι ένας ανοιχτά οροθετικός δεν μπορεί να διεκδικεί μια τέτοια θέση ή ότι αυτό αποτελεί δείγμα του τι άνθρωπος είναι.
Γιατί με τέτοιου είδους σχόλια - και διάβασα πολλά - δεν επιτίθεσαι στον Βαλλιανάτο ως πολιτικό πρόσωπο. Επιτίθεσαι στην οροθετικότητα. Στιγματίζεις μια ολόκληρη ομάδα πληθυσμού, συντηρείς τον φόβο και τα στερεότυπα, αποθαρρύνεις τον κάθε άνθρωπο που ζει με HIV από το να μιλήσει γι' αυτό χωρίς να φοβάται ότι θα τον/την πούν ανεύθυνη, ανάξιο, ανίκανη. Ενισχύεται ο ήδη για πολλούς και πολλές μεγάλος φόβος της αποκάλυψης και αποθαρρύνεται το να αποδεχτούμε ακόμη και εμείς οι οροθετικοί τον εαυτό μας, πόσο μάλλον οι άλλοι.
Αν λοιπόν έχουμε διαφωνίες πολιτικές ή άλλες με τον κάθε Βαλλιανάτο, τον κάθε γκέι, την κάθε οροθετική, ας μην κάνουμε επιθέσεις σεξιστικές, ομοφοβικές και με βάση την οροθετικότητα. Μην βάζουμε την οροθετικότητα και την σεξουαλική ταυτότητα ως δείγμα του τι άνθρωπος είναι κανείς και σε ποιες θέσεις μπορεί ή δεν μπορεί να βρίσκεται. Γιατί τέτοιου είδους πρακτικές, δείχνουν περισσότερα για το τι άνθρωπος είναι αυτός που κάνει την επίθεση, παρά αυτός ή αυτή που την δέχεται. Έχω βαρεθεί να βλέπω «προοδευτικούς» ανθρώπους να χρησιμοποιούν επιχειρηματολογία φασίστα.
Προσωπικά, ως γκέι οροθετικός, έχω βαθύτατες διαφωνίες με τις πολιτικές θέσεις του συγκεκριμένου υποψηφίου και όχι δεν θα τον υπερασπιστώ μόνο και μόνο επειδή έχουμε αυτά τα κοινά. Παρ' όλα αυτά πιστεύω στο δικαίωμα και την χρησιμότητα του να μιλάμε ανοιχτά για την οροθετικότητα χωρίς να χρησιμοποιείται για να μας υποβιβάσουν.
Θέλω όμως, να δω κάποια στιγμή και υποψήφιους άλλων πολιτικών χώρων που να είναι γκέι, λεσβίες, τρανς, οροθετικοί και αυτό είναι κάτι που αποθαρρύνεται από το να συμβεί, όσο κρίνουμε τους ανθρώπους μόνο με βάση αυτά και δεν υπερασπιζόμαστε το να μιλάμε γι' αυτό ανοιχτά.
Δημοσιεύτηκε αρχικά στο tvxs.gr