Ο νόμος περί "γκέι προπαγάνδας" στη Ρωσία θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξάπλωση του HIV σε γκέι και bisexual άντρες.


Η ψήφιση και εφαρμογή του νόμου περί "γκέι προπαγάνδας" στην Ρωσία, ο οποίος καθιστά παράνομη οποιαδήποτε δημόσια αναφορά η έκφραση που αφορά lgbt θέματα, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξάπλωση του HIV σε γκέι και αμφί άντρες, καθώς και στην παρεμπόδιση τους από το να έχουν επαρκή πρόσβαση στην ενημέρωση, την πρόληψη και τις υπηρεσίες υγείας. 

Σύμφωνα με καταγγελία από την ομάδα Queerussia, ο νόμος περί γκέι προπαγάνδας χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και για την παρεμπόδιση της πρόσβασης στην ενημέρωση για την σεξουαλική υγεία και την πρόληψη του HIV.Όπως αναφέρει μέλος της Queerussia. στα μέσα Ιουλίου του 2013 η διαδικτυακή κοινότητα ParniPlus (Θετικοί Άντρες) η οποία φιλοξενείται στο κοινωνικό δίκτυο Mail.ru, μπλοκαρίστηκε και διαγράφηκε από τον διαχειριστή του δικτύου δύο φορές, χωρίς καμία ειδοποίηση. Ο σκοπός της κοινότητας αυτής ήταν να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την σεξουαλική υγεία και τις σχέσεις για lgbt άτομα, δημοσιεύοντας σχετικά άρθρα από την ομάδα ParniPlus. Το site ήταν χαρακτηρισμένο 18+ όπως απαιτείται από τον νόμο, κάνοντας σαφές ότι το υλικό του site απευθύνεται σε ενήλικες. Αλλά ακόμη και αυτό δεν σταμάτησε τον διαχειριστή από το να ερμηνεύσει και να χρησιμοποιήσει κατά βούληση τον νόμο περί γκέι προπαγάνδας, διαγράφοντας το.

Παρ'όλο που η ParniPlus έχει επανελλημένα ζητήσει τον λόγο της διαγραφής του site, η μόνη απάντηση που πήραν ήταν πως παραβιάστηκαν οι κανόνες λειτουργίας και πως ο διαχειριστής δεν είναι υποχρεωμένος να παρέχει περεταίρω πληροφορίες, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που η διαχείρηση του mail.ru παρουσιάζει ομοφοβικές συμπεριφορές. Γι'αυτό και η ParniPlis βλέπει την διαγραφή του site ως έναν ακόμη τρόπο εφαρμογής του νόμου περι γκέι προπαγάνδας.

Στο παρελθόν, είχε απαγορευθεί στην ParniPlus να δημοσιεύσει ενημερωτικό υλικό για άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Το υλικό αυτό είχε ως στόχο την ενημέρωση περι ασφαλέστερου σεξ, σεξουαλικής υγείας και την αντιμετώπιση προβλημάτων για ανθρώπους που ζούν ή έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με HIV. Η άρνηση αυτή επίσης είχε ως βάση τον νόμο περι γκέι προπαγάνδας.Οι άνθρωποι της οργάνωσης Ploenix Plus και της ParniPlus δηλώνουν βέβαιοι πως ο συγκεκριμένος νόμος θα έχει φοβερά αρνητικές συνέπειες στην εξάπλωση του HIV σε γκέι και bi άντρες. Αξιωματούχοι και εταιρίες έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν τα προγράμματα πρόληψης του HIV για άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες ως γκέι προπαγάνδα και έτσι τα αποκλείουν. Η έλλειψη πρόσβασης σε πληροφορίες για την σεξουαλική υγεία στον γενικό πληθυσμό αλλά και σε περισσότερο ευάλωτες ομάδες θα οδηγήσει στην εξάπλωση τέτοιων ασθενειών.

Σύμφωνα με στοιχεία της UNAIDS του 2009, οι άνθρωποι που ζουν με HIV στην Ρωσία είναι μεταξύ  730,000 - 1,300,000.

Κάποιες επιεπλέον αρνητικές επιπτώσεις του νόμου: 

  • Χώροι για lgbt άτομα (bars clubs κλπ) μπορεί να κλείσουν στο άμεσο μέλλον. Τις τελευταίες μέρες όλο και πιο συχνά γίνονται αστυνομικοί έλεγχοι σε τέτοιους χώρους, με την πρόφαση ότι ψάχνουν για ναρκωτικά.

  • Διαδικτυακοί χώροι ενημέρωσης και πρόληψης θα μπλοκάρονται (τέτοιοι διαδικτυακοί χώροι είναι απαραίτητο και αποτελεσματικό εργαλείο για την πρόσβαση των lgbt σε σχετικές πληροφορίες καθώς ο στιγματισμός τους όλο και εντείνεται).

  • Δεν θα επιτρέπεται η εκτύπωση και κυκλοφορία ενημερωτικού υλικού (ενημερωτικά φυλλάδια κλπ).

  • Η κυβέρνηση δεν υλοποιεί προγράμματα πρόληψης στοχευμένα σε γκέι και bi άντρες και με τον νόμο αυτό δεν πρόκειται να το κάνει στο μέλλον.

  • Οι ΜΚΟ δεν θα μπορούν να υλοποιήσουν προγράμματα πρόληψης για γκέι και bi άντρες καθώς κάτι τέτοιο θα μπορεί να οδηγήσει στην δίωξη και το κλείσιμό τους.

  • Τα lgbt άτομα θα αποθαρυνθούν από το απευθύνονται σε κρατικές υπηρεσίες υγείας ιδιαίτερα τώρα με τον νόμο αυτό να δίνει την δυνατότητα στις αρχές να έχουν πρόσβαση σε ιατρικά δεδομένα χωρίς την συγκατάθεση σου. Αυτό σημαίνει ότι οι αρχές μπορούν να πάρουν πληροφορίες σχετικά με την σεξουαλική ταυτότητα του ασθενούς από τα κέντρα αναφοράς για το AIDS, πράγμα που συνιαστά παραβίαση του συντάγματος της Ρωσίας.

    Ένα ακόμη μάθημα λοιπόν, για το πως η ομοφοβία και η τρανσφοβία οδηγεί και στην εξάπλωση του HIV και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων , παρεμποδίζει την πρόσβαση στην πρόληψη, τις υπηρεσίες υγείας και την θεραπεία, ενώ επίσης θέτει σε κίνδυνο την υγεία των lgbt και των οροθετικών ατόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: