Μεγάλη Βρετανία: Τέλος στον αποκλεισμό των οροθετικών από την εργασία στον χώρο της υγείας

Από τον ερχόμενο Απρίλιο στην Μεγάλη βρετανία θα περιοριστεί ο αποκλεισμός από την εργασία για τους ανθρώπους που ζουν με HIV στον χώρο της υγείας.

Συγκεκριμένα, όλοι και όλες οι επαγγελματίες υγείας (γιατροί, νοσηλευτές κ.α.) που είναι φορείς του HIV, θα μπορούν να ασκούν κανονικά τα καθήκοντα τους.

 Μέχρι τώρα ίσχυε η απαγόρευση εργασίας σε όλα τα οροθετικά άτομα που εντάσσονται στον εν λόγω κλάδο, με το σκεπτικό πως εάν ένας/μια χειρουργός φορέας του ιού κοπεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης, θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταδόσει τον ιό σε ασθενή.

Το μέτρο αυτό, έρχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο  αξιοποιείται η επαγγελματική κατάρτιση των οροθετικών, θέτωντας ως προϋπόθεση για να μπορέσουν οι οροθετικοίο/ές επαγγελματίες υγείας να επιστρέψουν στην εργασία τους, να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή η οποία περιορίζει σημαντικά το ϊικό φορτίο (την ποσότητα του ιού στο αίμα) και ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες μετάδοσης.

Παράλληλα, θα γίνεται τακτικός έλεγχος με εξετάσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις αυτές.

«Η επιστήμη έχει προχωρήσει και είναι ώρα να εξαλειφθούν ξεπερασμένοι κανόνες». Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε το γεγονός, η επικεφαλής του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθηγήτρια Dame Sally Davies και συνέχισε: «Τα σύγχρονα αντιρετροϊκά φάρμακα επιτρέπουν στους φορείς του ιού να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους. Με αποτελεσματική θεραπεία δεν είναι μεταδοτικοί ενώ ο κίνδυνος για τους ασθενείς είναι αμελητέος».

πηγή: www.metro.co.uk