Ο HIV στα χρόνια της κρίσης

                                                       φωτό απο το blog του Gay Super Hero

Αναδημοσίευση απο το transs.gr

Στις 14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία αποτελείται απο τις οργανώσεις Θετική Φωνή, Praksis, Κέντρο Ζωής, Be Positive, Lesb.Equal, ΟΛΚΕ και Σύνθεση.Η συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ και είχε θέμα το HIV/AIDS στα χρόνια της κρίσης.

Τα θέματα που θίχτηκαν πολλά και ενδιαφέροντα.

Επιδημιολογικά στοιχεία :

Αυξημένα είναι για ακόμη μια χρονιά τα κρούσματα μετάδοσης HIV, με την αύξηση στους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών να έχει πλησιάσει το πρώτο πεντάμηνο του 2011 το 600%.

Η αύξηση αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων στην οικονομική κρίση και το γεγονός οτι εδώ και δύο περίπου χρόνια έχουν πάψει τα φαρμακεία να παρέχουν δωρεάν σύριγγες σε χρήστες, με αποτέλεσμα ο μόνος τρόπος να έχουν πρόσβαση σε μια δωρεάν, καθαρή σύριγγα είναι να ανταλλάξουν την παλιά τους στον ΟΚΑΝΑ, σε μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία, με αποτέλεσμα να καταλήγουν να κάνουν κοινή χρήση. Η Ελλάδα φέτος κατάφερε και πάλι να ξεχωρίσει αρνητικά, εφόσον έγινε η χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης κρουσμάτων σε χρήστες, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μειώνονται.

Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν οτι τόσο στην Ελλάδα, όσο και πανευρωπαϊκά, υπάρχει μικρή αλλά σταθερή αύξηση κάθε χρόνο σε άντρες που κάνουν σεξ με άντρες.

Τα στοιχεία αυτά, δείχνουν οτι έχουμε ανάγκη απο συντονισμένες και στοχευμένες δράσεις στις ομάδες αυτές, ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα.

Εδώ αναφέρθηκε και το – ξεχασμένο απο το κράτος – Εθνικό σχέδιο δράσης για το HIV/AIDS, το οποίο παραμένει ως ένα θεωρητικό κείμενο, εφόσον δεν έχει υπολοιηθεί τίποτα απο τα προβλεπόμενα.

Επίσης οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ, αναφέρθηκαν σε ερωτήσεις των βουλευτών Κριτσωτάκη – Μουλόπουλου – Αυγερινοπούλου – Λεβέντη σχετικά με το Εθνικό σχέδιο δράσης, αλλά και οι ανυπόστατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου οτι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους μετανάστες, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν οτι τα ποσοστά των μεταναστών με HIV/AIDS είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια και χαμηλά, ενώ μεγάλο ποσοστό αυτών έχουν εκτεθεί στον ιό στην Ελλάδα.

Πρόληψη/ Ενημέρωση :

Ενώ, όπως φαίνεται στα επιδημιολογικά στοιχεία είναι προφανής η ανάγκη για εκστρατείες πρόληψης και ενημέρωσης, τόσο στο ευρύ κοινό, αλλά ακόμα ειδικότερα σε ομάδες που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο, το Ελληνικό κράτος δεν έχει φροντίσει για ένα σχέδιο πρόληψης και ενημέρωσης για το HIV/AIDS αφήνοντας τις ΜΚΟ να κάνουν όλη την δουλειά, κάτι το οποίο δεν είναι αρκετό, καθώς οι δυνατότητές τους είναι πολλές φορές περιορισμένες.

Επίσης αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά η σημασία και ανάγκη της σεξουαλικής αγωγής και υγείας σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης κάτι που το Υπουργείο Παιδείας παραβλέπει συστηματικά.

ΤΕΣΤ

Το τέστ για HIV, υποτίθεται οτι είναι ανώνυμο και δωρεάν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Ωστόσο, οι ΜΚΟ ανέφεραν οτι έχουν πολλές καταγγελίες απο ανθρώπους που πήγαν να εξεταστούν και τους ζητήθηκαν χρήματα, παραπεμπτικά ή ακόμη και ταυτότητα προκειμένου να εξεταστούν.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει η πολιτεία να διερευνήσει και να μας πει τελικά, εάν το «ανώνυμο και δωρεάν» τεστ για HIV ισχύει και σε ποιές περιπτώσεις.

Η ανώνυμη και δωρεάν εξέταση είναι σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη και έλεγχο του HIV/AIDS, καθώς και η εύκολη πρόσβαση σε αυτό για όλους.
Πρώτον γιατί πολλοί άνθρωποι δεν θα εξεταστούν εάν δεν είναι πεπεισμένοι οτι το τεστ θα είναι δωρεάν και ανώνυμο και δεύτερον γιατί όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία, ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων προέρχεται απο άτομα που δεν γνώριζαν οτι έχουν HIV.

Η ΜΚΟ Praksis, παρέχει σε αποκλειστικότητα το νέο γρήγορο τεστ με σάλιο, που σου δίνει αποτέλεσμα σε 20 λεπτά. Το λεγόμενο «rapid test» γίνεται σε κινητές μονάδες της Praksis καθώς και στα πολυιατρεία της σε Αθήνα (Παιωνίου 5, Πλατεία Βικτωρίας) και Θεσσαλονίκη (Αρκαδιουπόλεως 1 & Αγίου Δημητρίου, Βαρδάρης).

HIV και ανθρώπινα δικαιώματα :

Είναι γνωστό πως στην Ελλάδα, δεν είναι εύκολο να ζεί κανείς με HIV και πολλές φορές βλέπουμε περιπτώσεις κατάφωρης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανθρώπων που ζούν με HIV.

Οι οροθετικές μητέρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να βρούν μέρος να γεννήσουν καθώς λειτουργεί μια μόνο Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης, στο νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου και αυτή άτυπα καθώς κανείς δεν θέλει να βάλει την υπογραφή του για να λειτουργήσει και επίσημα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας η μονάδα κύησης για γυναίκες με ειδικές λοιμώξεις.

Το Παπάφειο ίδρυμα στην Θεσσαλονίκη, απέκλεισε πέρυσι ένα 9χρονο παιδί, επειδή η μητέρα του ήταν οροθετική. 

Τα ριάλιτι τηλεπαιχνίδια, διεξάγουν παράνομα και χωρίς να το γνωρίζουν οι υποψήφιοι παίκτες εξέταση για HIV, όπως αποδείχτηκε και με την υπόθεση Master Chef, όπου όταν υποψήφιος παίκτης βρέθηκε οροθετικός ενώ δεν γνώριζε οτι του έγινε η εξέταση, ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα απο την παραγωγή και όχι απο τον ιατρό της κλινικής όπου έγινε η εξέταση, παραβιάζοντας έτσι το ιατρικό απόρρητο και στην συνέχεια του ανακοίνωσαν οτι για να μείνει στο παιχνίδι θα πρέπει να ενημερωθούν οι συμπαίκτες του για την οροθετικότητά του και να δημιουργηθεί ξεχωριστό δωμάτιο και μπάνιο για να φιλοξενηθεί, αναγκάζοντάς τον στην ουσία να αποχωρήσει.

Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες αποκλείονται βάσει των συμβολαίων τους τους οροθετικούς.

Αποκλεισμός απο την εργασία. Ενώ σύμφωνα και με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας δεν απαιτείται εξέταση για HIV ως προϋπόθεση για να εργαστεί κανείς σε οποιοδήποτε επάγγελμα, πολλές φορές σε επαγγέλματα μαζικής εστίασης ζητείται απο τους υποψήφιους εργαζομένους να εξεταστούν και για HIV.

Οροθετικοί κρατούμενοι : Οι οροθετικοί κρατούμενοι βρίσκονται σε ειδική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, αντιμετωπίζοντας πολλές φορές άσχημες συνθήκες κράτησης, ενώ έχουν καταγγείλει οτι μένουν χωρίς θεραπείας για μέρες λόγω της αμέλειας των υπευθύνων, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία τους.

Ξενώνας ΚΕΕΛΠΝΟ : Το ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργεί ξενώνα φιλοξενίας απόρων και άστεγων οροθετικών και επισημάνθηκε οτι υπάρχει ανάγκη για περισσότερες κλίνες, καθώς έχουν αυξηθεί οι άποροι/άστεγοι οροθετικοί. 

Μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο με όλη τη συνέντευξη τύπου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: