Ενημέρωση και προκατάληψη




Άλλο ένα δημοσίευμα με θέμα το HIV/AIDS που δείχνει το μέγεθος της άγνοιας, της προκατάληψης και του στιγματισμού που αντιμετωπίζουν τα οροθετικά άτομα, εν έτει 2011 καθώς και το πώς πολλές φορές τα ΜΜΕ, αντί να ενημερώνουν, αναπαράγουν στερότυπα και προωθούν τον φόβο και την προκατάληψη....


Αφορμή η αποκάλυψη οτι ένας κρατούμενος στις Δικαστικές φυλακές Χανίων βρέθηκε οροθετικός.


 Ακολουθούν αποσπάσματα απο το άρθρο :



 Άγνοια (είναι αστείο πως το συγκεκριμένο άρθρο ξεκινάει με την λέξη άγνοια) για τον κρατούμενο που είναι φορέας του ιού του AIDS, δήλωσε πριν από λίγο, μιλώντας χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο  ειδήσεων της  Νέας Τηλεόρασης Κρήτης και στην Ευτυχία Πενταράκη, ο Δ/ντής των φυλακών Γιαννης Κλαπάκης.
 
Το θέμα ανέδειξε η δημοσιογράφος Ευαγγελία Ξηρουχάκη, (με βαθιά γνώση σε θέματα HIV/AIDS, απόλυτη σοβαρότητα και καθόλου προκατάληψη) όταν πληροφορήθηκε από κρατούμενους ότι στη δικαστική φυκαλή Χανίων έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση, αφού  εργαζόμενοι και έγκλειστοι, επί 4 μήνες  συμβίωναν με κρατούμενο ο οποίος είναι φορέας του AIDS και δεν το ήξερε κανείς.

Σύμφωνα με τον Δ/ντή,  ιατρικές εξετάσεις γίνονται μόνο σε περίπτωση που ο κρατούμενος πρόκειται να απασχοληθεί σε συγκεκριμένο τομέα (π.χ. μαγειρεία κ.λπ.).  

Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, η οροθετικότητα δεν αποτελεί λόγο αποκλεισμού απο κανένα επάγγελμα, και η εξέταση για HIV δεν περιλαμβάνεται στις εξετάσεις που πρέπει να κάνει κανείς για να βγάλει βιβλιάριο υγείας προκειμένου να εργαστεί σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως εστιατόρια κ.λπ.

Ο κ. Κλαπάκης ανέφερε επίσης, ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος θα μεταφερθεί στον Κορυδαλλό (όλοι οι οροθετικοί κρατούνται σε συγκεκριμένη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, σε άθλιες συνθήκες όπου μένουν ακόμη και χωρίς αγωγή για μέρες, λόγω της αμέλειας των υπευθύνων) , στην επόμενη προγραμματισμένη μεταγωγή, ενώ παραδέχθηκε ότι κινδυνεύουν και οι ίδιοι οι συγκρατούμενοί του!

Ναι κινδυνεύουν, εφόσον κάνουν μαζί του σεξ χωρίς προφυλάξεις!

Σύμφωνα με καταγγελίες  κρατούμενου στη δημοσιογράφο της Νέας Τηλεόρασης Ευαγγελία Ξηρουχάκη: «Φοβόμαστε για την υγεία μας. Έχουμε πιει από τα ίδια ποτήρια, έχουμε κάνει ντους στον ίδιο χώρο, έχουμε οικογένεια και παιδία. Είμαι 16 μέρες εδώ και κανείς δεν μου έχει πάρει αίμα για ιατρικές εξετάσεις».

Φαντάζομαι πως το "έχουμε οικογένεια και παιδιά" το δήλωσε για να μην κάνουμε βρώμικους συνειρμούς με τα ομαδικά ντους...!

Πότε θα μάθουμε επιτέλους, οτι τέτοιου είδους φοβίες είναι αβάσιμες και αδικαιολόγητες και οτι ο HIV μεταδίδεται με πολύ συγκεκριμένους τρόπους (σεξ χωρίς προφυλάξεις, χρήση κοινής σύριγγας, μετάγγιση μολυσμένου αίματος και απο την μητέρα στο παιδί, κατα την διάρκεια του τοκετού ή τον θηλασμό).

Και ναι, είναι γνωστό το μέγεθος της άγνοιας που υπάρχει γύρω απο το θέμα αλλά όταν παύουμε να βλέπουμε τον άλλο σαν άνθρωπο και βλέπουμε μόνο την ασθένεια και ανύπαρκτους κινδύνους, μιλάμε για κάτι παραπάνω απο άγνοια.

Όσο για τους δημοσιογράφους, καλό θα είναι, να φροντίζουν να κάνουν σωστή ενημέρωση και όχι να γράφουν ο,τι τους κατέβει στο κεφάλι και να αναπαράγουν στερότυπα ενισχύωντας τον φόβο και τις προκαταλήψεις. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: