Κατάργηση της υγειονομικής διάταξης 39Α

Καταργήθηκε, επιτέλους, η υγειονομική διάταξη 39Α, η οποία υπογράφηκε πριν από ένα περίπου χρόνο από τον τότε υπουργό υγείας Ανδρέα Λοβέρδο με σκοπό την "προστασία της δημόσιας υγείας", με βάση την οποία έγιναν μαζικές συλλήψεις και υποχρεωτικές εξετάσεις για HIV σε εκδιδόμενες, χρήστριες ναρκωτικών ουσιών και τρανς γυναίκες, οδηγώντας όσες βρίσκονταν θετικές στην δικαιοσύνη, με την κατηγορία της "βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης".

Παρακάτω, η σχετική ανακοίνωση της Θετικής Φωνής (Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας) :

"Η Θετική Φωνή υποδέχεται με ανακούφιση την κατάργηση της Υγειονομικής Διάταξης Γ.Υ. 39α (γνωστή ως διάταξη Λοβέρδου) που υπέγραψε η Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Φωτεινή Σκοπούλη.

Ο σύλλογός μας αλλά και σύσσωμη η κοινωνία των πολιτών παρακολούθησε στενά όλη την ιστορία αυτής της διάταξης που διέσυρε μαζικά γυναίκες, τις υπέβαλε σε υποχρεωτική εξέταση για HIV, τις προφυλάκισε με την κατηγορία της "βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης" και που τελικά μετά από αρκετούς μήνες στη φυλακή η Ελληνική Δικαιοσύνη ήρθε να αθωώσει (8 κρατούμενες) καθώς το κατηγορητήριο δεν ευσταθούσε. Οι προσπάθειές μας να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει αλλά και να υποστηριχτούν οι γυναίκες και οι οικογένειές τους που υπέστησαν τον εξευτελισμό συνεχίζονται ακόμα και σήμερα.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κίνηση της επίσημης ηγεσίας του Υπουργείου να καταργήσει την διάταξη δεν αναγνωρίζει μόνο τις ολέθριες συνέπειες που επέφερε αλλά δείχνει ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί μας και να βοηθήσει στην εφαρμογή μελλοντικά καλύτερων πρακτικών στον τομέα της πρόληψης.

Η πολιτεία έχει χρέος να συνδράμει στην αποκατάσταση της βλάβης που έχουν υποστεί οι γυναίκες  εδώ και ένα χρόνο."

Διαβάστε εδώ την συνέντευξη της εκπροσώπου της Θετικής Φωνής Μαριανέλλας Κλώκα στο antivirus, σχετικά με την κατάργηση της υγειονομικής διάταξης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: