Σαν σήμερα: Δημοσιεύονται για πρώτη φορά ιατρικές έρευνες σχετικά με την ανακάλυψη του HIV


Σαν σήμερα, στις 20 Μαΐου του 1983, δημοσιεύονται για πρώτη φορά ιατρικές έρευνες σχετικά με την ανακάλυψη ενός νέου τότε, θανατηφόρου ιού που ονομάζεται HIV.

30 χρόνια μετά, ο HIV δεν θεωρείται πλέον θανατηφόρος καθώς είναι κάτι που πλέον αντιμετωπίζεται και μπορεί κανείς να ζήσει με HIV παραμένοντας υγιής εφόσον φυσικά το γνωρίζει και ακολουθεί την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. 

Παρ' όλα αυτά, η άγνοια, οι προκαταλήψεις και το στίγμα εξακολουθούν να υπάρχουν σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Ας δούμε λοιπόν την σημερινή ημέρα σαν μια ευκαιρία για ενημέρωση γύρω από το HIV και το AIDS.


Τι είναι ο HIV;

HIV σημαίνει Human Immunodeficiency Virus δηλαδή Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας.

Μερικοί ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη, παραμένουν στο σώμα μόνο για μερικές μέρες. Αλλοι, όπως ο HIV, δεν φεύγουν ποτέ. Ο HIV είναι ένας ρετροϊός. Έχει δηλαδή γενετικό υλικό το RNA, το οποίο με τη δράση ενός ενζύμου που λέγεται αντίστροφη μεταγραφάση μετατρέπεται σε DNA για να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ανθρώπου. 

Όταν κάποιος μολύνεται με τον HIV, γίνεται “HIV οροθετικός” και θα είναι για πάντα HIV οροθετικός. Με την πάροδο του χρόνου, η HIV νόσος μολύνει και εξοντώνει τα λευκά αιμοσφαίρια που λέγονται CD4 λεμφοκύτταρα (ή “Τ κύτταρα”) και μπορεί να αφήσουν το σώμα ανίκανο να καταπολεμήσει κάποιες μολύνσεις και καρκινογενέσεις.

Τι είναι το AIDS;

AIDS σημαίνει Acquired Immune Deficiency Syndrome δηλαδή Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον HIV.

Οι ονομασίες HIV και AIDS μπορεί να συγχέονται γιατί και οι δύο αυτοί όροι περιγράφουν την ίδια νόσο. Σκεφτείτε το AIDS σαν μια προχωρημένη HIV νόσο. Ένα άτομο με AIDS έχει ένα ανοσοποιητικό σύστημα τόσο αποδυναμωμένο από τη δράση του HIV που συνήθως αρρωσταίνει από μία ή περισσότερες ευκαιριακές λοιμώξεις όπως πνευμονία (PCP) ή Σάρκωμα Καπόζι (KS), Σύνδρομο Επίσχνασης (απώλεια βάρους), βλάβες στην μνήμη, ή καρκίνους. Αν κάποιο άτομο με HIV διαγνωσθεί με κάποιες από αυτές τις ευκαιριακές λοιμώξεις (ακόμα και αν τα CD4 είναι πάνω από 200), τότε λέμε ότι έχει AIDS. 

Όταν ένα άτομο διαγνωσθεί με AIDS, τότε θεωρείται ότι αυτό το άτομα έχει AIDS, ακόμα και αν τα CD4 του ανέβουν και πάλι ή αναρρώσει από την ασθένεια που καθόρισε ότι έχει AIDS.
Το AIDS συνήθως παίρνει καιρό για να αναπτυχθεί από την στιγμή που το άτομο μολυνθεί με HIV — συνήθως μεταξύ 2 εώς 10 χρόνια ή και περισσότερο.

Σήμερα, με την αντιρετροϊκή αγωγή (φαρμακευτική αγωγή κατά του HIV) κάποιος που ζει με HIV δεν κινδυνεύει να φτάσει στο στάδιο του AIDS και μπορεί να ζήσει κανονικά, παραμένοντας υγιής και με προσδόκιμο ζωής που διαφέρει ελάχιστα από τον μέσο όρο. 

Πως ξέρουμε ότι ο ιός HIV προκαλεί το AIDS;

Το 1981, οι πρώτες περιπτώσεις σοβαρής ανοσοποιητικής ανεπάρκειας διαγνώσθηκαν όταν κάποιοι νέοι άνδρες ανέπτυξαν ασυνήθιστες μολύνσεις και καρκίνους. Η νέα αυτή ασθένεια ονομάστηκε αργότερα “AIDS”. Τότε κανείς δεν γνώριζε τι προκαλούσε αυτή την ασθένεια. 


Έκτοτε, η επιστήμη απέδειξε ότι ο ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (HIV) είναι η αιτία του AIDS. Το ξέρουμε αυτό διότι τα άτομα που μολύνθηκαν με τον ιό μπορεί να αναπτύξουν AIDS, και τα φάρμακα που δρουν εναντίον του ιού μπορούν να αποτρέψουν την εκδήλωση της ασθένειας. Καθώς η μόλυνση με HIV προχωράει, αποδυναμώνει την ικανότητα του ανθρώπου να αντιμετωπίζει τις ασθένειες. Ο ιός με την επίθεσή του στο ανοσοποιητικό σύστημα αφήνει τους ανθρώπους περισσότερο εκτεθειμένους σε άλλες ασθένειες. Όταν ένας άνθρωπος με HIV μολυνθεί με μια από τις επιπρόσθετες ασθένειες, ή όταν το ανοσοποιητικό του σύστημα εξασθενίσει, τότε αυτός ο άνθρωπος έχει AIDS.

Κάποιοι προσπάθησαν να προωθήσουν την παραπλανητική ιδέα ότι το AIDS δεν προκαλείται από το HIV. Αυτοί οι ισχυρισμοί μπορεί να αποβούν μοιραίοι. Αν οι άνθρωποι πιστέψουν ότι δεν χρειάζεται να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης ή μετάδοσης του HIV, τότε μπορεί να μολυνθούν ή να μολύνουν άλλους. Επίσης, αν οι άνθρωποι με HIV πιστέψουν ότι δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα ή φαρμακευτική αγωγή, τότε μπορεί να αρρωστήσουν και να αναπτύξουν AIDS.


Πως κολλάει κάποιος HIV;

Ο HIV μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μέσω της απευθείας επαφής με μολυσμένο αίμα και από την μητέρα προς το έμβρυο. Τα σωματικά υγρά που περιέχουν HIV είναι:

 1. Αίμα (συμπεριλαμβανομένου του αίματος περιόδου)
 2. Σπέρμα και πιθανώς τα προσπερματικά υγρά
 3. Κολπικά υγρά
 4. Μητρικό γάλα
Για να μεταδοθεί ο HIV πρέπει:

 1. Να είναι παρόν σε κάποιο από αυτά τα υγρά
 2. Να εισχωρήσει μέσα στο σώμα
Οι σεξουαλικές συμπεριφορές που μπορούν να μεταδώσουν τον HIV είναι:

 1. Κολπικό σεξ (πέος μέσα σε αιδοίο)
 2. Πρωκτικό σεξ (πέος μέσα σε πρωκτό)
 3. Στοματικό σεξ (στόμα σε πέος ή αιδοίο)
Ο κίνδυνος της μετάδοσης του HIV μειώνεται σημαντικότατα χρησιμοποιώντας ένα προφυλακτικό.

Άλλοι τρόποι μετάδοσης του HIV είναι:


 1. Κοινή χρήση συριγγών όταν λαμβάνεται δόση ναρκωτικών ουσιών
 2. Μη επαγγελματικό τατουάζ και τρύπημα αυτιών κλπ.
 3. Τυχαίες διατρήσεις με σύριγγες
 4. Μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος
 5. Τοκετός
 6. Θηλασμός

  Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι:
 1. Οι περισσότεροι άνθρωποι με HIV μόλυνση δεν δείχνουν άρρωστοι
 2. Οι περισσότεροι άνθρωποι με HIV μόλυνση δεν έχουν κάνει τεστ και δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί.
  Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο HIV ΔΕΝ μεταδίδεται με:
 1. Σάλιο, δάκρυα, ιδρώτα, κόπρανα ή ούρα
 2. Αγκαλιά
 3. Φιλί
 4. Μασάζ
 5. Χειραψία
 6. Τσιμπήματα εντόμων
 7. Συγκατοίκηση με κάποιον οροθετικό
 8. Κοινή χρήση τουαλέτας ή ντους
με πληροφορίες από : Θετική Φωνή