AIDS Memorial Quilt - Το μεγαλύτερο μνημείο για το HIV/AIDS επιστρέφει στη Νέα Υόρκη.

Τον Ιούνιο του 1987, μια μικρή ομάδα αγνώστων μαζεύτηκε στο Σαν Φρανσίσκο προκειμένου να καταγράψουν ζωές που φοβούνταν πως η ιστορία θα παραμελήσει. Ο στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν ένα μνημείο για όσους και όσες είχαν πεθάνει από AIDS και να συμβάλλουν με αυτό τον τρόπο στο να κατανοήσουν οι άνθρωποι την ασθένεια αυτή και τις συνέπειες της. Η καταγραφή αυτή αποτέλεσε πηγή για την συλλογή ονομάτων για το "AIDS Memorial Quilt".

Η ιδέα για το μνημείο "AIDS Memorial Quilt" συνελήφθη το Νοέμβριο του 1985 από τον γκέι ακτιβιστή Cleve Jones. 



Από το 1978, τη χρονιά που δολοφονήθηκαν ο Harvey Milk και ο Δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, George Moscone, o Jones είχε βοήθησε να διοργανωθεί πορεία με κεριά εις μνήμην τους η οποία γινόταν έπειτα ετησίως. Ενώ σχεδίαζε την πορεία του 1985, έμαθε ότι πάνω από 1.000 άνθρωποι στο Σαν Φρανσίσκο είχαν πεθάνει από AIDS. Ζήτησε από καθεμία και καθέναν από τους συμμετέχοντες να γράψει σε πλακάτ τα ονόματα των φίλων και αγαπημένων τους που είχαν πεθάνει από AIDS. Στο τέλος της πορείας, ο Jones και άλλοι ακτιβιστές και ακτιβίστριες έδεσαν μεταξύ τους και κρέμασαν αυτά τα πλακάτ από το Ομοσπονδιακό Κτίριο της πόλης. Έμοιαζαν με ένα πάπλωμα (quilt) ραμμένο από διαφορετικά κομμάτια υφάσματος.

Εμπνευσμένοι/ες από αυτό το θέαμα, άρχισαν να κάνουν σχέδια για ένα μεγαλύτερο τέτοιο μνημείο το οποίο δημιουργήθηκε ένα χρόνο αργότερα και από τότε εμπλουτίζεται και εκτίθεται σε διάφορα μέρη μέχρι και σήμερα στην μνήμη των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από το HIV/AIDS.

Στις 11 Αυγούστου 2014 το AIDS Memorial Quilt επέστρεψε και εκτέθηκε στην Νέα Υόρκη μετά από 12 χρόνια (εικόνες). 


Μπορείτε να το δείτε και online, εδώ: http://www.aidsquilt.org/



Δεν υπάρχουν σχόλια: