Συνέντευξη: Ζακ Κωστόπουλος "Να συμμετέχουμε, να είμαστε ορατοί και ορατές"

Συνέντευξη στον Αντρέα Ιωαννίδη για το "Ροζ Καφενείο" που κυκλοφορεί: 

Ζαχαρίας (Ζακ) Κωστόπουλος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την Π.Ν.ΟΙΚ.Α, με υποψήφια Δήμαρχο Αθηναίων την Ιωάννα Κοντούλη. 








Πώς πήρες την απόφαση να κατέβεις ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι κάτι που είχα σκεφτεί ή σχεδιάσει, καθώς δεν είμαι πολιτικός, αν και πιστεύω πως κάθε άνθρωπος είναι πολιτικό ον είτε το συνειδητοποιεί είτε όχι. Ως ακτιβιστής που ασχολούμαι με τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως σε ό,τι αφορά ζητήματα ΛΟΑΤ και οροθετικότητας, όντας και ο ίδιος ανοιχτά γκέι και οροθετικός, πιστεύω πως σε έναν συνδυασμό όπως η Π.Ν.ΟΙΚ.Α. θα έχω την ευκαιρία να θέσω και να ακουστούν αυτά τα θέματα και να συμβάλλω στη διαμόρφωση ενός πιο «πολύχρωμου», πιο ποικιλόμορφου δημοτικού συμβουλίου. Γενικά πιστεύω πως οι άνθρωποι, που ανήκουμε σε κοινωνικές ομάδες που υφίστανται διακρίσεις και που θέλουμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, καλό είναι να ασχολούμαστε με τα κοινά, τόσο γιατί αυξάνεται έτσι η ορατότητά μας όσο και γιατί δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στο ότι θα καλυτερεύσουν οι άλλοι τα πράγματα για εμάς, χωρίς εμάς. Πρέπει να συμμετέχουμε, να είμαστε ορατοί και ορατές, να ακούγονται και οι δικές μας φωνές. Έτσι, λοιπόν, είπα να το κάνω.

Τι διαφορετικό έχει η υποψηφιότητά σου από των υπόλοιπων υποψήφιων δημοτικών συμβούλων;


Ε, δεν είμαστε και πολλοί οι ανοιχτά ΛΟΑΤ και οροθετικοί υποψήφιοι! Δεν είμαι βέβαια και ο μόνος και αυτό είναι καλό. Λέμε πια, όλο και περισσότερο πως είμαστε κι εμείς εδώ, διεκδικούμε ορατότητα, διεκδικούμε τη συμμετοχή μας στα κοινά, διεκδικούμε πολυχρωμία. Βέβαια δεν καλώ κανέναν και καμία να ψηφίσει με βάση τη σεξουαλική ταυτότητα ή την οροθετικότητα. Θεωρώ όμως, πως έχοντας την εμπειρία και τις γνώσεις που έχω αποκτήσει μέσα από τη συμμετοχή και τη δουλειά μου σε οργανώσεις ΛΟΑΤ και οροθετικών, όντας εργαζόμενος στον τομέα της πρόληψης του HIV, να βοηθήσω στο να έχουμε έναν Δήμο που θα χειρίζεται με σεβασμό αυτά τα θέματα, που θα μας υπολογίζει, που δε θα κάνει διακρίσεις όπως το να αποκλείει οροθετικούς αστέγους από τις δομές φιλοξενίας του ή από το να μην κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μπορούμε ως ΛΟΑΤ άτομα να ζούμε και να εκφραζόμαστε ελεύθερα στην πόλη και να μην αντιμετωπιζόμαστε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ας μη θυμούνται πως υπάρχουμε μόνο όταν ζητούν την ψήφο μας λίγο πριν από τις εκλογές.

Γιατί κάποιος να ψηφίσει τον συνδυασμό με τον οποίο κατεβαίνεις;

Θα σου πω γιατί έπεισε εμένα: Η «Π.Ν.ΟΙΚ.Α. – Πρωτοβουλία για μια Νέα και Οικολογική Αθήνα», είναι μια πρόταση για την Αθήνα, τελείως διαφορετική από τις υπόλοιπες. Λειτουργεί με τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της συνδιαμόρφωσης. Αυτό σημαίνει πως οι θέσεις, οι δράσεις, η επίλυση των προβλημάτων θα πρέπει να γίνονται με τη συμμετοχή των συλλογικοτήτων που δρουν και τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη ώστε να έχουμε λόγο στη λήψη αποφάσεων που μας αφορούν. Σημαίνει επίσης πως όσοι και όσες λάβουν θέσεις στα όργανα του Δήμου, εναλλάσσονται στη διάρκεια της θητείας τους, ώστε να συμμετέχουν όλοι και όλες σε θέσεις που συνεπάγονται ευθύνες. Λειτουργεί με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Είναι αντίθετη με τη λογική της ανάθεσης, του ψήφισέ με για να αλλάξω εγώ τα πράγματα για σένα. Το ζητούμενο είναι η συμμετοχή. Να μη μείνεις μόνο στο να ψηφίσεις, αλλά να έρθεις και να το κάνουμε μαζί. Θέλει να είναι μια παράταξη ΜΕ τον Δήμο και όχι ΓΙΑ τον Δήμο. Όπως είπε και η Ιωάννα Κοντούλη, που είναι η υποψήφια Δήμαρχος: «Στην προσπάθεια αυτή δεν επενδύουμε τόσο στις κομματικές στηρίξεις, όσο στην πλαισίωσή μας από ανθρώπους που νιώθουν ότι είναι ελκυστικό να συνδιαμορφώνουν και να αγωνίζονται καλυτερεύοντας τη ζωή τους και όχι να χειροκροτούν όσους τους κάνουν τη ζωή αβάστακτη για το προσωπικό τους συμφέρον και πλουτισμό αντιμετωπίζοντας τους ανθρώπους και το περιβάλλον ως αναλώσιμα».

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου στην υποψηφιότητά σου και ποια προς τον συνδυασμό που έχεις επιλέξει;

Προς το παρόν, προσωπικά, μόνο θετικά και ενθαρρυντικά σχόλια έχω ακούσει, αλλά είμαι προετοιμασμένος και για το αντίθετο καθώς ξέρω πως, πολλές φορές, το διαφορετικό τρομάζει και πως ζούμε σε μιαν κοινωνία όπου η ομοφοβία και το στίγμα του HIV είναι εντονότατα. Όσο για τον συνδυασμό, επίσης τα λόγια και η συμμετοχή είναι ενθαρρυντικά.

Είναι σωστό τα πολιτικά κόμματα να θυμούνται τις Δημοτικές Εκλογές 4–5 μήνες πριν, όταν θέλουν να εκλέξουν Δημάρχους;

Φυσικά και όχι! Αυτό είναι και ένα από τα κακώς κείμενα της πολιτικής και των εκλογών. Μας θυμούνται, κυρίως προεκλογικά, είτε μιλάμε για Αυτοδιοικητικές και Ευρωεκλογές, είτε για Εθνικές. Η Π.Ν.ΟΙΚ.Α. δημιουργήθηκε τώρα, με αφορμή αυτές τις Εκλογές αλλά όχι με μόνο στόχο αυτές. Δημιουργήθηκε για να μείνει, άσχετα με το αποτέλεσμα και να θέσει βάσεις και για το μέλλον.

Οι εκάστοτε δημοτικές παρατάξεις δε θα έπρεπε να είναι ενεργές συνεχώς και να είναι αρωγοί στην καλυτέρευση της ζωής στην πόλη τους;

Ακριβώς έτσι θα έπρεπε να είναι! Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη απάντηση, εμείς δεν κοιτάμε μόνο τις Εκλογές, αλλά να στήσουμε κάτι που θα έχει συνεχή παρουσία στην πόλη με δράσεις που θα ενισχύουν τη συμμετοχή των ανθρώπων της πόλης στην καλυτέρευση της ζωής τους. Οι παρατάξεις θα πρέπει να είναι πυρήνες πολιτισμού και αλληλεγγύης και να ενεργούν σε μόνιμη βάση, όχι ως προεκλογικά πυροτεχνήματα.

Πιστεύεις ότι οι Δημοτικές Εκλογές θα έπρεπε να διεξάγονται μακριά από οποιεσδήποτε κομματικές παρεμβάσεις;


Αυτό είναι, μάλλον, αναπόφευκτο αλλά μπορούμε να το περιορίσουμε συμμετέχοντας και στηρίζοντας συνδυασμούς που λειτουργούν με βάση τον άνθρωπο και το περιβάλλον και όχι τα κόμματα. Η Π.Ν.ΟΙΚ.Α. μπορεί να έχει την στήριξη των Οικολόγων Πράσινων, αλλά χωρίς να την καπελώνουν. Οι θέσεις και οι προτάσεις διαμορφώνονται από εμάς, «από τα κάτω» που λέμε, και δε φοράμε έτοιμες λύσεις που μας δίνουν οι άλλοι. Συνδιαμορφώνουμε και προτείνουμε τις δικές μας.

Σε ποιο κοινό απευθύνεται η υποψηφιότητά σου και πώς θα το προσεγγίσεις;

Αν εξαιρέσουμε ομοφοβικούς, ρατσιστές και φασίστες (που εκ των πραγμάτων αποκλείονται), σε όλες και σε όλους! Ετοιμάζουμε διάφορες θεματικές δράσεις σε όσα το δυνατόν περισσότερα δημοτικά διαμερίσματα
μπορέσουμε μέχρι τις Εκλογές, οι οποίες όμως θα συνεχιστούν και μετά. Κατά τα άλλα, το προσεγγίζω με αγάπη και χαμόγελο.

Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του συνδυασμού σας;

Στοχεύουμε στο να πάμε όσο καλύτερα γίνεται, με τις δυνάμεις που έχουμε.

Τι θέσεις έχει η Π.Ν.ΟΙΚ.Α. για το θέμα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ πολιτών;

Όπως αναφέρεται και στη Διακήρυξη, θέλουμε μια πόλη για τους ανθρώπους που την κατοικούν, ανεξάρτητα από καταγωγή, θρησκεία, χρώμα, σεξουαλική ταυτότητα και ταυτότητα φύλου. Μιαν πόλη και μια χώρα ανοιχτή που θα σέβεται και θα αναγνωρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και εμείς οι ΛΟΑΤ πρέπει να έχουμε πλήρη ισότητα απέναντι στους νόμους και τους θεσμούς και τίποτα λιγότερο. Πρέπει να μπορούμε να κυκλοφορούμε και να εκφραζόμαστε ελεύθερα στην πόλη, όπως και παντού, χωρίς τον φόβο πως αυτό θα γίνει αιτία για να υποστούμε διακρίσεις, επιθέσεις ή λογοκρισία.

Ένα τελευταίο μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις στους αναγνώστες αλλά και σε όσους ψηφίζουν Αθήνα;

Κατ’ αρχήν να ψηφίσετε! Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μεγάλη απογοήτευση από την πολιτική και τα κόμματα, ακόμα και αυτά του λεγόμενου «προοδευτικού» χώρου, αλλά η λύση δεν είναι να απαξιώσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες όπως είναι αυτή των εκλογών, αλλά να συμμετέχουμε στηρίζοντας αυτό που πιστεύουμε καλύτερο. Και μετά να μη μείνουμε μόνο στην ψήφο. Οι αλλαγές δε γίνονται μόνο με το να ρίξουμε ένα ψηφοδέλτιο στην κάλπη, ούτε με το να απέχουμε και να αφήνουμε έτσι χώρο στο να διαιωνίζεται η ίδια κατάσταση. Θέλει τη διαρκή και ενεργή συμμετοχή όλων μας σε ό,τι μας αφορά. Να συμμετέχουμε, να μιλάμε, να ακουγόμαστε αλλά και να ακούμε.


Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το τεύχος εδώ:
 http://www.gayworld.gr/lgbtpress/rozkafeneio/RK27.pdf