Τα Social Media χρήσιμα στην πρόληψη του HIV

Photo: PAUL CLARKE

Γκρούπ και σελίδες σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook μπορούν να βοηθήσουν γκέι και bisexual άνδρες στην ενημέρωση και την εκπαίδευσή τους σχετικά με πρόληψη και την εξέταση για τον HIV, σύμφωνα με μια νέα μελέτη . Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ειδικά σχεδιασμένες κοινωνικές ομάδες μέσω Facebook μπορούν να ενθαρρύνουν τους άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες να ενημερωθούν και να προφυλαχθούν από το ιό του HIV.




"Θέλαμε να δούμε αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό, τι γνωρίζουμε για την επιστήμη της συμπεριφοράς και την αλλαγή συμπεριφοράς και να τα ενσωματώσουμε στις τεχνολογίες που υπάρχουν", ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης , Σον Γιανγκ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες .
Για την μελέτη αυτή , ο Γιανγκ και οι συνεργάτες του, έφτιαξαν μια κοινότητα πρότυπο στο Facebook , όπου όρισαν ως ηγέτες κάποιους άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες από την περιοχή του Λος Άντζελες, με στόχο να ενημερώνουν συνομιλήκους τους σχετικά με τον ιό HIV και την πρόληψη. Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο διαφορετικούς τύπους ομάδων .Η μία ομάδα έστελνε πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη του HIV  μέσω του Facebook στα μέλη τους και η άλλη ομάδα έστελνε πληροφορίες στα μέλη της σχετικά με τη διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής .
Συνολικά , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες στις ομάδες πρόληψης του HIV ήταν πιο πιθανό να αλληλεπιδράσουν με τους πληροφοριοδότες τους μέσω μηνυμάτων στο chat του Facebook , ενώ οι άνδρες των ομάδων πρόληψης του HIV ήταν επίσης πιο πιθανό να ζητήσουν kit εξέτασης για τον HIV στο σπίτι, σε σύγκριση με τους άνδρες της ομάδας υγιούς διαβίωσης.
Οι ερευνητές επισήμαναν πως "Είναι η πρώτη μελέτη που ξέρω στις ΗΠΑ που δείχνει μια σχέση μεταξύ των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και τη χρήση των κλινικών υπηρεσιών για την πρόληψη του HIV"

πηγή :  http://www.examiner.com/article/social-media-reported-to-increase-hiv-prevention  

Δεν υπάρχουν σχόλια: