HIV & περιορισμοί μετακίνησης


Σε αρκετές χώρες του κόσμου, ισχύουν μέχρι σήμερα περιορισμοί στην μετακίνηση και την διαμονή για ανθρώπους που ζουν με HIV.
 
Σχετικά πρόσφατα, το 2010, καταργήθηκε η απαγόρευση εισόδου σε οροθετικούς/οροθετικές από τις Η.Π.Α. Δυστυχώς, αρκετές χώρες ακόμη θέτουν περιορισμούς στην είσοδο ή την παραμονή των ανθρώπων που ζουν με HIV.
 
Οι περιορισμοί μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ανάλογα με την νομοθεσία και μπορεί να αφορούν την διαμονή και την εργασία ή ακόμη και την πλήρη απαγόρευση εισόδου.
 
Μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τις χώρες ανάλογα με τη νομοθεσία τους σχετικά με την κινητικότητα των ατόμων που ζουν με τον HIV στις εξής κατηγορίες:
 
Χώρες χωρίς περιορισμούς (126)
-Βραζιλία, Χιλή, Αιθιοπία, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Γεωργία,Μεξικό, Λιβύη, Μαρόκο, Νιγηρία, Πακιστάν, Σενεγάλη, Φιλιππίνες, Τουρκία, ΗΠΑ κ.α.
 
Χώρες που απαγορεύουν την είσοδο (14)
-Μπαχάμες, Μπρουνέι, Γουινέα, Ιράν, Ιράκ, Ιορδανία, Κατάρ,Ρωσία, Σιγκαπούρη, Σουδάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Υεμένη, Παπούα Νέα Γουινέα,Νήσοι του Σολομώντα
 
Χώρες με περιορισμούς για βραχυπρόθεσμη διαμονή (λιγότερες από 90 μέρες) (19)
-Αίγυπτος, Μπαχάμες, Μπουτάν, Γουινέα, Ιράν, Ιράκ, Ιορδανία,Κιργιστάν, Κατάρ, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Σουδάν, Σουρινάμ, Ταιβάν, Τυνησία, Ουζμπεκιστάν,Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Υεμένη, Παπούα Νέα Γουινέα, Νήσοι του Σολομώντα, Νήσοι Τουρκς και Κάικος
 
Χώρες με περιορισμούς για μακροπρόθεσμη διαμονή (περισσότερες από 90 μέρες) (65)
-Καναδάς, Κίνα, Κούβα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ισραήλ,Ινδονησία, Καζακστάν, Λίβανος, Νότια Κορέα, Κουβέιτ, Συρία, Παραγουάη, Σεϋχέλλες,Σαμόα κ.α.
 
Χώρες που απελαύνουν άτομα που ζουν με HIV (27)
-Αίγυπτος, Ιορδανία, Ιράκ, Ρωσία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Βόρεια Κορέα, Λίβανος, Μαλαισία, Συρία, Ουζμπεκιστάν κ.α.
 
Χώρες με αδιευκρίνιστο καθεστώς (24)
-Ερυθραία, Μαλδίβες, Μικρονησία, Ρουάντα, Σρι Λάνκα, Τόνγκα κ.α.
 
Χώρες χωρίς σχετικές πληροφορίες (3)
 


Πολλές χώρες ανάλογα με την περίπτωση και τις ειδικές περιστάσεις μπορούν να εντάσσονται σε περισσότερες από μία κατηγορίες. Για παράδειγμα, η Ρωσία υιοθετεί κατά περίπτωση και περιορισμούς για βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη διαμονή, απαγόρευση εισόδου ακόμα και απέλαση.
 
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο http://www.hivrestrictions.org/
 
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όλες και όλοι οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα και χωρίς κανένα περιορισμό σε όλες τις χώρες που ανήκουν σε αυτήν.




 
 
Αν ζεις με HIV, είσαι σε αγωγή και θες να ταξιδέψεις στο εξωτερικό να θυμάσαι:
 
-Να έχεις αρκετά φάρμακα μαζί σου (περισσότερες δόσεις από αυτές που προβλέπεις να πάρεις). Αν ταξιδεύεις με αεροπλάνο να έχεις αρκετά στην χειραποσκευή σου σε περίπτωση απώλειας των αποσκευών σου.
 
-Να υπολογίζεις τις διαφορές ώρας από χώρα σε χώρα για την σωστή τήρηση της αγωγής σου. Συζήτησε με τον γιατρό σου αν και πως μπορείς να προσαρμόσεις τις ώρες που παίρνεις τα φάρμακα
 
-Να έχεις μαζί σου ιατρική συνταγή για τα φάρμακα.
 
-Να φυλάς τα φάρμακα μακριά από ζέστη και υγρασία.
 
-Αν πρόκειται να μείνεις περισσότερες μέρες εκεί που θα πας,μπορείς να ζητήσεις από το γιατρό σου φάρμακα για παραπάνω από έναν μήνα.
  
-Η τήρηση της αγωγής είναι πολύ σημαντική. Δεν αξίζει να την σταματήσεις για να ταξιδέψεις σε μια χώρα που περιορίζει την είσοδο.
 

πηγές : Θετική Φωνή, hivrestrictions.org
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: