Keith Haring : Όταν η τέχνη μάχεται το AIDS



Σαν σήμερα (16 Φεβρουαρίου), πριν από 23 χρόνια πέθανε ο καλλιτέχνης Keith Haring, ο οποίος μέσα από τα έργα του αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι του αγώνα κατά του AIDS.

Όντας ο ίδιος ανοιχτά γκέι και οροθετικός από το 1988, χρησιμοποίησε την τέχνη του για να μιλήσει για θέματα όπως το HIV/AIDS, το ασφαλέστερο σεξ και την χρήση του crack.

Τα έντονα χρώματα και το στυλ ζωγραφικής που μοιάζει με καρτούν επηρέασαν επίσης την διαφήμιση και τη διακόσμηση μουσικών κλαμπ.


Πριν φύγει από την ζωή το 1989 είχε προλάβει να δημιουργήσει το Keith Haring Foundation, με σκοπό την ενημέρωση για το HIV/AIDS και τη χρηματοδότηση οργανώσεων που μάχονταν για να εμποδίσουν την εξάπλωση της νόσου.






Ένα σύντομο βιογραφικό :


Ο Keith Haring γεννήθηκε στις 4 Μαΐου του 1958 στην Πενσυλβάνια των Η.Π.Α. Σπούδασε γραφικές τέχνες στο Ivy School of Professional Art και σε ηλικία 19 ετών, μετακόμισε στην Νέα Υόρκη όπου ασχολήθηκε με την τέχνη του graffiti, σπουδάζοντας παράλληλα στο School of Visual arts.

Φανερά επηρεασμένος από το κίνημα του pop-art άρχισε να δημιουργεί τα πρώτα του έργα στους  σταθμούς του μετρό της Νέας Υόρκης και σταδιακά άρχισε να δικτυώνεται κάνοντας τις πρώτες του εκθέσεις στο περιβόητο Club 57. Αργότερα, έχοντας αποκτήσει κοινό πέραν της underground art σκηνής, ξεκινάει να κάνει τις πρώτες του ατομικές εκθέσεις στην Tony Shafrazi Gallery. 


Το 1984 ο Keith Haring αποφασίζει να γυρίσει τον κόσμο. Μελβούρνη, Ρίο, Παρίσι είναι μερικοί από τους σταθμούς του λίγο πριν αρχίσει η μεγάλη στροφή στην καριέρα του. 


Στην συνέχεια, αρχίζει να ζωγραφίζει πάνω σε καμβά για πρώτη φορά το 1985 πράγμα που δεν σήμαινε πως θα σταματούσε τις τοιχογραφίες. Μάλιστα συνεχίζοντας την δράση του εκτός Αμερικής, έκανε διάφορες τοιχογραφίες σε Άμστερνταμ, Παρίσι και Βερολίνο.

Έχοντας αποκτήσει μια πολύ καλή φήμη, διάσημους φίλους και αρκετές μεγάλες δουλειές με κολλοσούς εταιρίες, ο Haring ανοίγει το πρώτο του κατάστημα με διάφορα εκθέματα, μπλούζες, παιχνίδια και άλλα αντικείμενα επηρεασμένα από την τέχνη του. Όταν ρωτήθηκε για τον μερκαντιλισμό που πρεσβεύει, απάντησε πως είναι απλά η συνέχεια της τέχνης που έκανε στους σταθμούς τρένων σπάζοντας τα δεσμά της υψηλής και της χαμηλής τέχνης και πως θα μπορούσε απλά να πουλάει πίνακες και να παζαρεύει για την τιμή τους.






Το 1988 ο Keith Haring διαγνώστηκε με AIDS και ένα χρόνο αργότερα ίδρυσε το Keith Haring Foundation που χρηματοδοτεί μέσω των εκθέσεων του καλλιτέχνη τον αγώνα κατά του HIV/AIDS. Εδώ ξεκινάει και η τρίτη περίοδος του Haring που μέχρι τον θάνατό του λειτουργεί ακτιβιστικά για την κατανόηση του HIV/AIDS, την ενημέρωση και την καταπολέμηση του στίγματος. Μέσα από τις εκθέσεις του ενημερώνει και αφυπνίζει τον κόσμο να μάθει περισσότερα για το HIV/AIDS και την περιθωριοποίηση των οροθετικών.





Στις 16 Φεβρουαρίου του 1990 ο Keith Haring πεθαίνει, αφήνοντας πίσω του μια ανεκτίμητης αξίας κληρονομιά. Πρόκειται για έναν εικαστικό δημιουργό ο οποίος έχει επηρεάσει έναν μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών της εποχής μας.

Το καρτουνίστικο στυλ του, τα έντονα χρώματα, η στυλιζαρισμένη άποψη και το μοναδικό του σχέδιο είναι στοιχεία που αν προσέξουμε θα τα βρούμε ακόμα και σήμερα σε δουλειές του για εταιρίες όπως η Coca Cola, h Lucky strike και η Absolut Vodka που ακόμα κινούνται στο ύφος του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη.








Εδώ το επίσημο site του Keith Haring Foundation, το οποίο δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: