Στο δρόμο οροθετικός λόγω έλλειψης κρεβατιών


Καμία αξία δεν έχει η ανθρώπινη ζωή στο σύστημα της άγριας καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. 
Η βαρβαρότητά του επιβεβαιώνεται καθημερινά είτε αφορά Ελληνες είτε μετανάστες. Και γίνεται ακόμη πιο ωμή αυτή η βαρβαρότητα όταν βουρδουλιάζει κυριολεκτικά την αξιοπρέπεια και τη ζωή ασθενών όπως είναι ακόμα και άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και πετιούνται έξω από τα νοσοκομεία.

Θύμα αυτής της βαρβαρότητας έπεσε και ένας Αφρικανός μετανάστης από τη Νιγηρία, ο οποίος συνελήφθη σε επιχείρηση «σκούπα» στην Αθήνα και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα, όπου διαγνώστηκε ότι φέρει τον ιό HIV. Ο Αφρικανός μετανάστης πάσχει από AIDS και έχει φυματίωση. Νοσηλεύθηκε δύο εβδομάδες στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ από όπου χτες του ζήτησαν να αποχωρήσει, διότι δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα κρεβάτια.

Η Κοινωνική Υπηρεσία του ΑΧΕΠΑ επικοινώνησε με εκπρόσωπο εθελοντών ΜΚΟ στο χώρο των οροθετικών, προκειμένου να αναλάβει τη μεταφορά του μετανάστη από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοξενίας Αστέγων για Οροθετικούς που λειτουργεί το ΚΕEΛΠΝΟ - επίσης διαθέτει ελάχιστα κρεβάτια - χωρίς να έχει διασφαλισθεί ότι μπορεί να φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του.

Και αυτό συμβαίνει, ενώ οι οροθετικοί ασθενείς χρειάζονται ολοκληρωμένη στήριξη με ειδικές μονάδες που να προσφέρουν δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που, λόγω κρίσης, οξύνονται τα κοινωνικά προβλήματα.

Σημειώνουμε, επίσης, ότι στο Νιγηριανό μετανάστη δόθηκε προσωρινή κάρτα παραμονής διάρκειας 6 μηνών, στην οποία αναγράφεται επάνω ότι είναι θετικός στον HIV, παραβιάζοντας κάθε απόρρητο ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Η περιπέτεια του Νιγηριανού μετανάστη φέρνει για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα τα αποτελέσματα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας. Πολιτική που σήμερα, με πρόσχημα την κρίση, παίρνει ακόμη πιο άγριες διαστάσεις με τις μαζικές περικοπές δαπανών, το πάγωμα προσλήψεων, εκθέτοντας σε κινδύνους ιδιαίτερα βαριά πάσχοντες όπως είναι οι οροθετικοί ασθενείς.

Η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ διαθέτει μόλις 6 κρεβάτια και δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες ασθενών με AIDS από τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Ηπειρο, όπου υπάρχουν περισσότεροι από 1.000 οροθετικοί ασθενείς. Οι υποδομές της κλινικής έχουν σχεδιαστεί προ 10ετίας και δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών, καθώς κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 80 με 100 νέοι ασθενείς.

Αυτή η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ συστεγάζεται με τη Μονάδα Ασήπτου Νοσηλείαςόπου νοσηλεύονται περιπτώσεις ασθενών με λευχαιμία που είναι σε ανοσοκαταστολή. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι το ίδιο στις δύο μονάδες με υπαρκτό τον κίνδυνο μετάδοσης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, πράγμα που θέτει σε σοβαρότατο κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από λευχαιμία.

πηγή : www.inews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: