Εγκρίθηκε στις Η.Π.Α η χρήση του φαρμάκου Truvada για την πρόληψη του HIV


Εγκρίθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η χρήση του αντιρετροϊκού φαρμάκου Truvada ως πρόληψη πριν από την έκθεση (PreP) στον HIV. 
Το Truvada είναι το πρώτο φάρμακο που εγκρίνεται για χρήση ως πρόληψη - σε συνδυασμό με την χρήση προφυλακτικού- με καθημερινή λήψη, για μη οροθετικά άτομα που θεωρείται ότι έχουν υψηλού ρίσκου συμπεριφορές. 

"Ως μέρος της προφύλαξης πριν από την έκθεση στον HIV, οροαρνητικά άτομα που είναι σε υψηλό ρίσκο για έκθεση στον ιό HIV, μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά το Truvada προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες μετάδοσης, σε περίπτωση εκτεθούν στον ιό." ανακοίνωσε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. "Το Truvada μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος μιας στρατηγικής για την πρόληψη, σε συνδυασμό με την συστηματική και σωστή χρήση προφυλακτικού, την τακτική εξέταση για HIV, εξετάσεις και θεραπεία για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Το Truvada δεν αποτελεί υποκατάστατο των ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών."


Το φάρμακο είχε εγκριθεί από την FDA το 2004 για χρήση σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά φάρμακα για τη θεραπεία ενηλίκων και παιδιών άνω των 12 ετών που ήταν φορείς του HIV. Μια κλινική δοκιμή η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2009, έδειξε ότι το Truvada είχε και προληπτική δράση καθώς μείωσε κατά 44% τον κίνδυνο μόλυνσης σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα και προφυλακτικό.
Άλλη μια κλινική μελέτη είχε δείξει πως το Truvada μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης έως και 75% σε ετερόφυλα ζευγάρια, από τα οποία ο ένας σύντροφος είναι οροθετικός.
πηγή : www.poz.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: