Επιστολή Κέντρου Ζωής προς την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,Άννα Διαμαντοπούλου


Αξιότιμη κα Άννα Διαμαντοπούλου                                                                                                       
Γραφείο Υπουργού

Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ανδρέα Παπανδρέου 37
15180 Μαρούσι                                                                                                             Αρ. Πρωτ.: 728
Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2012

ΘΕΜΑ:  1. Εισαγωγή του μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
               2. Συμπερίληψη των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS στο άρθρο 35 «εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις σε ποσοστό 5%» Ν. 3794/2009 (ΦΕΚ 156 Α΄/4-9-2009)

Αξιότιμη κα Διαμαντοπούλου,
Το Κέντρο Ζωής ιδρύθηκε το 1991 και είναι ένα αναγνωρισμένο, μη κερδοσκοπικό σωματείο το οποίο προσφέρει υπηρεσίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών των ατόμων που ζουν με HIV/AIDS, των οικογενειών τους, αλλά και του ευρύτερου πληθυσμού. Σκοπός μας είναι αφενός η ψυχοκοινωνική στήριξη των οροθετικών και των οικείων τους, αφετέρου η εφαρμογή στοχευμένων προγραμμάτων πρόληψης, ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και καταπολέμησης των προκαταλήψεων, των διακρίσεων και του κοινωνικού στίγματος που υφίστανται οι οροθετικοί, απευθυνόμενοι σε ειδικές ομάδες πληθυσμού (π.χ. φοιτητές, χρήστες ουσιών, επαγγελματίες κ.α.). Οι υπηρεσίες του Κέντρου Ζωής πλαισιώνονται από εξειδικευμένους επαγγελματίες και 80 ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές. Ετησίως 400 περίπου οροθετικοί κάνουν χρήση των υπηρεσιών μας, ενώ πλήθος οροθετικών είναι μέλη του σωματείου μας.

ΘΕΜΑ 1: Εισαγωγή του μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Θεωρούμε  ότι ως  χώρα αναφορικά με  την αντιμετώπιση της  HIV  λοίμωξης,   βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και  κρούουμε  τον  κώδωνα του κινδύνου τόσο στο Υπουργείο Υγείας και  Κοινωνικής  Αλληλεγγύης,   όσο    και  στο   Υπουργείο   Παιδείας  Δια  Βίου  Μάθησης   και Θρησκευμάτων  καθώς,  σύμφωνα και με τα επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουμε  δραματική αύξηση των  νέων μολύνσεων.  Ειδικότερα, στο πρώτο πεντάμηνο του 2011 καταγράφηκαν 384  νέες μολύνσεις, αύξηση 33,5% σε σχέση με  το πρώτο πεντάμηνο του 2010 όπου είχαν σημειωθεί 255 νέες  μολύνσεις.  Ενώ,  σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική επιτήρηση της HIV λοίμωξης, από το σύνολο των οροθετικών ατόμων που έχουν καταγραφεί στην  Ελλάδα  έως  τον  Οκτώβριο  του 2010, περίπου 1 στους 5 (24,3%) ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 13-29 ετών. (http://www.keelpno.gr/Portals/0/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1/HIV/%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%94%CE%97%CE%9C%CE%99%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%9A%CE%9F%20%CE%94%CE%95%CE%9B%CE%A4%CE%99%CE%9F%202010.pdf)
Θα πρέπει επειγόντως  να ληφθεί δράση από την πλευρά της Κυβέρνησης.  Τα τελευταία χρόνια, έρευνες που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα αναφέρουν ότι οι νέοι ξεκινούν τη σεξουαλική ζωή τους ήδη από την εφηβεία, μερικές φορές ακόμη και από την προεφηβεία. Παρόλα αυτά, μικρό είναι το ποσοστό αυτών που λαμβάνει τις απαραίτητες προφυλάξεις προκειμένου να προστατευτεί τόσο από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όσο και από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. 
Συνεπώς, επιτακτική κρίνεται πλέον η ανάγκη εισαγωγής του μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τόσο για την πρόληψη μετάδοσης της HIV λοίμωξης και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όσο και για την πρόληψη των διακρίσεων απέναντι στους οροθετικούς.
Από τις βασικές υπηρεσίες του Κέντρου Ζωής είναι η Ομάδα Ενημέρωσης και Πρόληψης, η οποία έχει αναπτύξει εκτενή δράση στον τομέα της εκπαίδευσης, πρόληψης και αγωγής υγείας για την HIV λοίμωξη. Η εν λόγω ομάδα πραγματοποιεί ενημερωτικές ομιλίες με διαδραστικό χαρακτήρα σε εκπαιδευτικούς χώρους, όπως Πανεπιστήμια, ΙΕΚ, Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και σε μαθητές Β΄και Γ΄Λυκείου, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την πρόληψη μετάδοσης του HIV/AIDS. Επίσης, σταθερή είναι η συνεργασία μας με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ως προς την εκπόνηση προγραμμάτων πρόληψης για νέους. Τόσο η επιδημιολογική επιτήρηση της HIV Λοίμωξης στη χώρα μας όσο και η εμπειρία μας, καταδεικνύουν το μέγεθος του ζητήματος, καθώς οι γνώσεις των νέων για τους τρόπους μετάδοσης των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων αλλά και για τις πρακτικές ασφαλούς σεξ  βρίσκονται σε νηπιακό στάδιο.
Το Κέντρο Ζωής με την εικοσαετή εμπειρία του και τους άρτια εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες του, είναι στη διάθεσή σας για μια γόνιμη συνεργασία στο εν λόγω ζήτημα.


ΘΕΜΑ2: Συμπερίληψη των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS στο άρθρο 35 «εισαγωγή στην        Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις σε ποσοστό 5%» Ν. 3794/2009 (ΦΕΚ 156 Α΄/4-9-2009)
Την τελευταία δεκαετία, καθώς έχει επιτευχθεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής των οροθετικών λόγω των νέων φαρμακευτικών σχημάτων, είναι πάγιο αίτημα των εξυπηρετούμενών μας η ομαλή ένταξή τους στην κοινωνική ζωή και στην αγορά εργασίας. Δυστυχώς, το βάρος των κοινωνικών διακρίσεων που ακολουθούν τη συγκεκριμένη χρόνια ασθένεια δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς, με αποτέλεσμα συχνά οι οροθετικοί να γίνονται θύματα στιγματισμού και κοινωνικής απομόνωσης στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της εργασίας.
Παρά τα άλματα της επιστήμης, η HIV λοίμωξη παραμένει μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείται επιφέρει πολλές παρενέργειες και δε λειτουργεί σε όλους τους οροθετικούς με τα ίδια επιθυμητά αποτελέσματα. Σε πολλές περιπτώσεις τόσο ο ιός HIV όσο και η χρόνια λήψη φαρμάκων συνεπάγονται σοβαρές βλάβες σε ζωτικά όργανα και στην λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενώ πολλά είναι επίσης τα περιστατικά οροθετικών με χρόνια κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές.
Για τους ανωτέρω λόγους, οι οροθετικοί σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση  Φ21/2361 (ΦΕΚ Β’ 819/1993) εντάσσονται στα Άτομα με Αναπηρία. Παρόλο που εντάσσονται στο εν λόγω   πλαίσιο   δεν   απολαμβάνουν  τις   ίδιες  διευκολύνσεις  στον   τομέα  της  παιδείας   με ανθρώπους που πάσχουν από άλλες αιματολογικές νόσους (π.χ.  Μεσογειακή Αναιμία και  Αιμορροφιλία).
Η ένταξη των οροθετικών στο άρθρο 35 «εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις σε ποσοστό 5%» Ν. 3794/2009 (ΦΕΚ 156 Α΄/4-9-2009), αποτελεί χρόνιο αίτημα, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει ένα δυνατό κίνητρο ώστε αρκετοί οροθετικοί, ειδικά νέοι άνθρωποι που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία και μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία, να θέσουν στόχους και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. 
Συνεπώς, θα θέλαμε να ενημερωθούμε για το εάν υπάρχει η προοπτική συμπερίληψης των οροθετικών στο άρθρο 35, ενώ παράλληλα θα θέλαμε να παρακαλέσουμε να ξεκινήσουν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Με εκτίμηση,
Για το Κέντρο Ζωής,
 

Παναγιώτης Βότσης
Πρόεδρος Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: