Γαλλία : Λιγότερο από ένας οροθετικός στους δύο, έχει πρόσβαση στην εργασία




Στη Γαλλία, στην οποία 152.000 άτομα ζουν με το HIV,  λιγότερο από το μισό των οροθετικών εργάζεται,  σύμφωνα με μια έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης AIDES η οποία παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες σε ημερίδα με θέμα «Το AIDS στην εργασία» της Διεθνούς Οργάνωσης για την Εργασία.

Σύμφωνα με τη διετή έκθεση της οργάνωσης, το 46% των οροθετικών εργάζονται, ενώ ένας στους έξι ( 18% ) δεν έχει εργασία ενώ θα το ήθελε.

Η έκθεση αναφέρει επίσης οτι η άφιξη των θεραπειών άλλαξε την ποιότητα ζωής των φορέων και ασθενών και βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση στην εργασία.
Η έρευνα δείχνει ότι 23% των οροθετικών εργαζόταν το 2005. Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο το 22% όσων εργάζονται έχουν αναγνωριστεί ως άτομα με ειδικές ανάγκες .
Όσο αφορά τα έσοδα τους, το 39,5% των οροθετικών ζεί κάτω από τα όρια της φτώχειας, μιας και λαμβάνουν κάτων από 950 ευρώ το χρόνο.
Στην Γαλλία, 152.000 άνθρωποι ζουν με  HIV/AIDS και οι υπολογίζεται ότι 50.000 δεν το γνωρίζουν.
Το 2009, υπήρξαν 6.700 νέα κρούσματα, ενώ την προηγούμενη χρονια ήταν 6.400. Κατά μέσο όρο οι «νέοι» οροθετικοί είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών.
Για τον Michel Simon, αντιπροέδρο της AIDES, «το AIDS του σήμερα δεν έχει τίποτα το κοινό με αυτό 20 χρόνια πρίν. Τα πράγματα έχουν αλλάξει σε τεράστιο βαθμό αλλά η κοινωνία έχει παραμείνει στάσιμη».
Σύμφωνα με τον Jean-François Trogrlic, διευθυντή  της Διεθνούς Οργάνωσης για την Εργασία στην Γαλλία « η έρευνα δείχνει ότι οι προκαταλήψεις ακόμα υπάρχουν».
Σύμφωνα με την έκθεση, για το 24% των εργαζομένων στο δημόσιο και για το 39% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, το HIV είναι λόγος διάκρισης και μη πρόσληψης. Για το 22% των εργαζομένων στο δημόσιο και για το 25% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, το να έχει κάποιος τον ιό αποτελεί εμπόδιο στη καριέρα του.
Σύμφωνα με την έκθεση το 62% δεν αποκαλύπτει το θέμα στην εργασία του.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, (ΔΟΕ), (International Labour Organization), γνωστή και με το διεθνές αρκτικόλεξο ILO, (προφέρεται: Άϊ-Ελ-Όου), είναι ένας αυτόνομος διεθνής διακρατικός οργανισμός που συνδέεται με τον ΟΗΕ, του οποίου και αποτελεί εξειδικευμένη οργάνωση.
Η ΔΟΕ, που εδρεύει στη Γενεύη, ιδρύθηκε στις 11 Απριλίου 1919 όταν ο καταστατικός της χάρτης εγκρίθηκε ως μέρος της Συνθήκης των Βερσαλλιών (άρθρα 387-427).
( πηγή σημείωσης Wikipedia )
πηγή : www.avmag.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: