Η ομοφοβία βλάπτει σοβαρά την υγεία


 Έρευνα δείχνει οτι η εσωτερικευμένη ομοφοβία μπορεί να αποτελέσει λόγο κακής σεξουαλικής υγείας. 

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Δημόσιας Υγείας της Μινεσότα, ο βαθμός της εσωτερικευμένης ομοφοβίας gay και bisexual αντρών - και όχι το γεγονός ότι είναι gay ή bisexual -  σχετίζεται πολλές φορές την κακή ψυχική και σεξουαλική τους υγεία. 

«Η έρευνα αυτή είναι ο συνδετικός κρίκος που έλειπε μέχρι τώρα και μας βοηθά να κατανοήσουμε την σχέση μεταξύ σεξουαλικότητας και υγείας» δήλωσε ο καθηγητής Simon Rosser, ερευνητής του Πανεπιστημίου Δημόσιας Υγείας της Μινεσότα και επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας. 

«Μας παρέχει καινούριες αποδείξεις ότι η αρνητική στάση απέναντι στην ομοφυλοφιλία - και όχι η ίδια η ομοφυλοφιλία-  συνδέεται και έχει ως αποτέλεσμα την κακή ψυχική και σεξουαλική υγεία»  είπε ο Κ. Rosser «Αντίθετα, η θετική στάση απέναντι στην ομοφυλοφιλία έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη ψυχική και σεξουαλική υγεία»

Οι σύμβουλοι, γιατροί, ψυχολόγοι, θα πρέπει να προωθούν την σεξουαλική υγεία αποφεύγοντας να κάνουν παρεμβάσεις οι οποίες ενισχύουν την αρνητική στάση απέναντι στην ομοφυλοφιλία. 

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι άντρες με αυξημένη εσωτερικευμένη ομοφοβία είναι πολύ σύνηθες να πάσχουν από κλινική κατάθλιψη. Η κατάθλιψη, σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε επικίνδυνες σεξουαλικές πρακτικές που αυξάνουν το ρίσκο μετάδοσης HIV. Σύμφωνα με την έκθεση που προέκυψε από την έρευνα «Η έρευνα αυτή φαίνεται να είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για την μείωση του μη-ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών» 

Η καταπολέμηση δηλαδή της ομοφοβίας, είναι και ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης του HIV/AIDS.  

Πέρα από την έρευνα και το γεγονός ότι η εσωτερικευμένη ομοφοβία συνδέεται με την κατάθλιψη και έχει ως αποτέλεσμα τις επικίνδυνες σεξουαλικές πρακτικές, δεν είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς – εγώ το συναντώ καθημερινά -  ότι κάποιος με εσωτερικευμένη ομοφοβία δεν θα είναι το ίδιο ενημερωμένος σε θέματα σεξουαλικής υγείας – άρα έχει άγνοια - και είναι πολύ πιθανό να μην πιστεύει (η να αρνείται) ότι το HIV/AIDS τον αφορά. 

Επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις, το τρόπος με τον οποίο βιώνεις την ομοφυλοφιλία σου είναι ανάλογος και με τον τρόπο που θα αντιμετωπίσεις την οροθετικότητα. Είτε την δική σου είτε άλλων. Δηλαδή δεν μπορώ να φανταστώ, ούτε έχω συναντήσει ποτέ κάποιον με εσωτερικευμένη ομοφοβία που να είναι οροθετικός και να το βιώνει με θετικό τρόπο. Το αντίθετο μάλλον. Οι ενοχές, ο φόβος, η κατάθλιψη, εντείνονται και η επιλογή να μην το περάσεις μόνος σου δεν υφίσταται καθώς εάν δεν έχεις κάνει coming out ως gay, δεν πρόκειται να το κάνεις τώρα εις διπλούν ως gay και οροθετικός. 

Άρα, το να ζεί κανείς ανοιχτά, χωρίς ενοχές και με θετική στάση απέναντι στα πράγματα, δεν είναι μόνο θέμα ελευθερίας και μη- καταπίεσης αλλά και υγείας. 

Σίγουρα τα πράγματα έξω απο την ντουλάπα δεν είναι ρόδινα, αλλά κανείς και καμία δεν μπορεί να σε βλάψει περισσότερο απ’ ότι εσύ τον εαυτό σου.

2 σχόλια:

ΦΟΥΛΗ είπε...

(τα πράγματα έξω απο την ντουλάπα δεν είναι ρόδινα),η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε τι υπάρχει μέσα στην δική μας ντουλάπα,πόσο μάλλον των άλλων, όσο και αν με καλή πρόθεση θέλουμε να μάθουμε..
καλημέρα

Unknown είπε...

Σίγουρα δεν μπορούμε να ξέρουμε και ούτε είναι το ζητούμενο να μπούμε σε ξένες ντουλάπες. Απλά να βγούμε απο την δική μας.
Καλημέρα