Σπάζοντας την σιωπή για το AIDS στην Αίγυπτο




Ο 31 ετών Magid, είναι ο πρώτος Αιγύπτιος οροθετικός που μίλησε δημόσια για την οροθετικότητά του, με σκοπό να βοηθήσει στην καταπολέμηση του στίγματος. Ο Magid μίλησε ανοιχτά για τον HIV, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο με αφορμή τα 30 χρόνια του AIDS καθώς και στο αγγλόφωνο Al Jazeera.

"Πήγα να καταθέσω τα χαρτιά μου για να καταταγώ στον στρατό και μου είπαν οτι έπρεπε να κάνω μια σειρά απο εξετάσεις, μια απο τις οποίες ήταν και για HIV"

"Αλλά δεν μου είπαν οτι θα μου έκαναν εξέταση για AIDS. Βγήκαν τα αποτελέσματα και βρέθηκα οροθετικός"

Παρόλο που περιγράφει τους πρώτους έξι μήνες απο την διάγνωσή του ως τους χειρότερους της ζωής του, τρία χρόνια μετά και ενώ μέχρι τότε το είχε μοιραστεί μόνο με ελάχιστους φίλους και μέλη της οικογένειάς του, αποφασίζει να σπάσει την σιωπή και να μιλήσει ανοιχτά και δημόσια για κάτι που κανένας Άραβας δεν είχε μιλήσει μέχρι τώρα. 

"Δεν γνώριζα τίποτα για το αν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή ή το πως θα μπορούσα να ζήσω ή τι μπορώ να κάνω και τι όχι λόγω του HIV. Απλά περίμενα να πεθάνω. Και παρέμεινα σε κατάσταση απόλυτης άρνησης για μισό χρόνο – δεν μπορούσα να διαχειριστώ το αβέβαιο μέλλον που έβλεπα μπροστά μου"

Ας ελπίσουμε οτι θα γίνει παράδειγμα και για άλλους και άλλες. Πρέπει να αναγνωρίσουμε και να καταλάβουμε το πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε ανοιχτά για τέτοια θέματα, να μαθαίνουμε. Γιατί η άγνοια είναι χειρότερη απο την ασθένεια.

Στην Αίγυπτο, 11.000 άνθρωποι ζούν με HIV αλλά μόνο 400 (!) βρίσκονται σε αγωγή.
Σύμφωνα και με την UNAIDS, η Μέση Ανατολή και η Αφρική είναι οι περιοχές με την μεγαλύτερη επιδημολογική αύξηση.  

2 σχόλια:

Περσέας είπε...

μπράβο του.Θέλει κότσια για να τα βάλεις με τις προκαταλήψεις μιας ολόκληρης κοινωνίας.
Δηλαδή το σχεδόν όλοι οι οροθετικοί στην Αίγυπτο σε σύντομο χρονικό διάστημα ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ AIDS????ντροπή για μια χώρα που θεωρείται αναπτυγμένη

Unknown είπε...

κι εμείς δεν πάμε πίσω. μπορεί στην Ελλάδα να είναι μεγαλύτερο το ποσοστό των οροθετικών που βρίσκονται σε αγωγή αλλά όταν στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες τα κρούσματα μειώνονται, εδώ έχουμε αύξηση και μάλιστα σε νεαρότερες ηλικίες.